Tęsknimy już za wiosną, wypatrujemy jej z niecierpliwością, taka jest końcówka zimy. Tęsknimy za słońcem, za cieplejszym powietrzem, a wreszcie za zielenią, która oznacza dla nas radość, świeżość – nowe życie. W tym przełomowym okresie chcemy, aby na naszych talerzach znalazły się zielone akcenty czegoś świeżego, co właśnie wyrosło, które są namiastką zbliżającej się wiosny. To po pierwsze kiełki – o ich cennych właściwościach napisałam oddzielny artykuł „7 powodów, dla których warto jeść kiełki”. Innym zielonym warzywem w okresie przedwiośnia jest jakże prosty do wyhodowania własny szczypior.
Uwaga! Reklama do czytania

Ciąża i poród – poradniki
Książki, które wspierają w ciąży, porodzie i przy karmieniu piersią.

Dlaczego warto jadać szczypior?
Szczypior jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera zwłaszcza dużo witaminy C, ale także witaminy B1 i B2, karoten, kwas foliowy oraz liczne sole mineralne: potas, sód, magnez, wapń, fosfor i chlor. Ze względu na swój delikatnie ostry smak szczypior bardzo korzystnie działa na układ trawienny. Po pierwsze, pobudza apetyt, zatem polecam wprowadzić to wspaniałe zielone warzywo, jeśli ty lub twoje dziecko macie słaby apetyt. Po drugie, przyspiesza trawienie i działa lekko przeczyszczająco, zatem polecam dla osób z nadwagą. Przyjemne (spożywanie) z pożytecznym (układ trawienny).

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Z czym i jak najlepiej smakuje szczypior?
Szczypior najlepiej spożywać na surowo, wtedy zachowuje wszystkie swoje wartości. Poddawany obróbce termicznej traci w dużej mierze swoje cenne właściwości odżywcze. Z tego względu polecam dodawanie szczypiorku do gotowych już potraw jako ozdobną posypkę. Świetnie pasuje do zup, kasz, duszonych warzyw, sałatek, surówek czy na kanapkę. Drobno posiekany wzbogaci smak jajecznicy.
Szczypior odświeża serwowaną potrawę nie tylko od strony wizualnej, ale przede wszystkim smakowej, a do tego ułatwia jej trawienie, stąd świetnie sprawdza się także jako dodatek do mięsa i do ryby.
Jak wyhodować swój szczypior?
Aby móc cieszyć się swoim własnym domowym szczypiorkiem, nie potrzeba wiele. Cebula aż sama się prosi, aby tę, która już wyrasta, posadzić, a zaowocuje ona dorodnym, świeżutkim szczypiorkiem.
Potrzebne będą:
- skrzynka lub doniczka – zależnie od ilości cebulek;
- ziemia ogrodowa;
- parapet kuchenny lub każdy inny w domu;
- cebule, najlepiej takie, które mają już zaczątki wyrastającego szczypiorku.
Ziemię podlej wodą, aby była wilgotna. Cebule wkręć lub wciśnij korzonkiem w ziemię na około 1 cm jedną obok drugiej. Skrzynkę postaw na parapecie, a młody szczypiorek pojawi się w ciągu tygodnia.

Życie seksualne rodziców
Zacznij świadomie budować swoją relację z partnerem

Jak zrozumieć się w rodzinie
Jak dostrzec potrzeby innych i być wysłuchanym
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Ciesz się zapachem i smakiem tego aromatycznego zielonego warzywa przez cały czas, aż do późnej wiosny.