Właściwości zdrowotne
Poza tym, że sezamowa pasta ma sporo wartości energetycznej, jest też bogatym źródłem wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Olej sezamowy, będący składnikiem pasty tahini, zawiera tłuszcze omega-6, flawonoidowe fenolowe przeciwutleniacze, witaminy oraz błonnik pokarmowy. Wszystkie te składniki pomagają dbać o zdrowie układu krążenia, chronią przed cukrzycą, wpływają na zdrowie kości i obniżają poziom złego cholesterolu.

Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Dlaczego jest świetna dla wegetarian i wegan?
Nasiona sezamu są doskonałym źródłem białka dla wegetarian i wegan. Białko to w 20 proc. składa się z wysokiej jakości aminokwasów.
Tahini na świecie
Tahini to pasta na bazie nasion sezamu, używana do przygotowywania wielu potraw. Jedną z najpopularniejszych jest oczywiście hummus. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażonych nasion sezamu – proces ten intensyfikuje aromaty. We wschodniej Azji zaś tahini produkowane jest z niełuskanych nasion sezamu, przez co ma bardziej gorzki smak.
Historia tej aromatycznej pasty sięga aż czterech tysięcy lat wstecz. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą znad Tygrysu i Eufratu i pojawiły się w księgach Herodota, zwanego ojcem historii.
Wkrótce tahini stała się smakowitą pastą, która, wędrując w różne zakątki świata, zaczęła znajdować zupełnie różne zastosowania kuchenne. W kuchni arabskiej i greckiej używa się jej więc jako dipu, składniku hummusu czy chałwy. W kuchni syczuańskiej tahini jest jednym z najważniejszych składników dan dan noodles. Azjatycki wariant hummusu to zaś baba ganoush, czyli sezamowy dip z dodatkiem pieczonego bakłażana.
Oryginalny i bardzo prosty jest jeszcze wariant tahini po libańsku i izraelsku. W tamtych rejonach sezamową pastę roztrzepuje się z dodatkiem wody i soku z cytryny, czasem też dorzucając odrobinę czosnku, soli i pieprzu. Tak przygotowany sos przybiera gęstość śmietanki, w której macza się surowe słupki marchewki, kalarepy, ogórka, listków cykorii lub rzymskiej sałaty. Sosem można też polewać pieczone buraki, paprykę bez skórki lub grillowane plastry bakłażana.
Jak kupować tahini?
Najlepiej – czytając skład pasty. Im prostszy, tym lepiej. Tahini z łatwością można dziś dostać w sklepach ze zdrową żywnością, wszelkiej maści marketach i małych sklepikach z żywnością z Azji. Warto jednak spróbować przygotować tę niezwykle aromatyczną pastę samodzielnie. Tym bardziej, że przepis na tahini naprawdę nie należy do skomplikowanych.

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Do przygotowania domowej pasty tahini potrzeba:
- 1 szklanki ziaren sezamu,
- ⅕ szklanki oleju sezamowego (ewentualnie innego roślinnego sezamu).
Sezam przerzuć na suchą patelnię i praż na małym ogniu, ciągle mieszając, do zarumienienia. Uważaj, by ziarna się nie spaliły. Chodzi wyłącznie o ich delikatne zarumienienie. Uprażony sezam przełóż do kielicha blendera, zacznij miksować, powoli dolewając olej. Miksuj około 5 minut do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Przepisy z wykorzystaniem tahini
Wyśmienity dip (zamiennik majonezu lub sosu czosnkowego)
Składniki:
- 4 łyżki jogurtu greckiego (lub sojowego),
- 2 łyżki pasty tahini,
- 1 ząbek czosnku,
- odrobina szczypiorku,
- 1½ łyżki soku z cytryny,
- odrobina startej skórki z ekologicznej cytryny,
- sól himalajska do smaku.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmieszaj dokładnie ze sobą i podawaj jako dip zamiast majonezu bądź sosu czosnkowego.
Naturalna nutella z tahini
Składniki:
- ¾ szklanki tahini,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki kakao,
- woda,
- szczypta soli morskiej.
Przygotowanie:
Składniki wymieszaj ze sobą i zakręć szczelnie w słoiczku. Podawaj jako naturalnie słodką nutellę.
Hummus (z pieczonymi pomidorami)
Składniki na hummus:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy,
- 2 małe ząbki czosnku,
- sok z 1 cytryny,
- 2–3 łyżki tahini,
- sól i pieprz.
Dodatkowo:
- 4 pomidory,
- oliwa,
- orzeszki piniowe.
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj hummus. Ugotowaną ciecierzycę zmiksuj z czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wodą (ilość w zależności od pożądanej konsystencji). Następnie zajmij się pomidorami. Przekrój je na pół, posyp solą i pieprzem. Ułóż na blasze wysmarowanej oliwą. Każdy pomidor posmaruj grubą warstwą hummusu, posyp orzeszkami piniowymi i piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.