Kategorie
ekowiadomości

W słoiczkach z żywnością dla dzieci jest za dużo kwasów

W słoiczkach z posiłkami dla niemowląt (nawet tych z oznaczeniem BIO) występują szkodliwe ilości kwasów

Jak donosi Children’s Foods Campaigns, w słoiczkach z posiłkami dla niemowląt (nawet tych z oznaczeniem BIO) występują szkodliwe ilości kwasów: cytrynowego, askrobiowego i foliowego. Dodatkowo w metalowych pokrywkach słoiczków z jedzeniem stwierdzono obecność szkodliwego BPA.
Autorzy Reflux Diet Cookbook przetestowali 30 słoiczkow z różnymi daniami: owocami, warzywami, makaronami i mięsem. Okazało się, że w większości z nich poziom ph jest wyższy, niż przewidują normy.
Zakwaszone jedzenie nie jest szkodliwe w małych ilościach, jednak jako stały element diety może prowadzić do dolegliwości żołądkowych.
Niektóre gotowe posiłki dla dzieci (np. jabłka) są wystarczająco kwaśne i “wzbogacanie” ich dodatkową ilością kwasów bywa niebezpieczne.
Kwasy stosowane jako konserwanty mogą powodować refluks żołądkowo-przełykowy u dzieci, czyli cofanie się pokarmu z żołądku do jamy ustnej. Zaburzenia wzrostu, problemy z oddychaniem, infekcje przełyku, złe nawyki żywieniowe, to niektóre z problemów wywołanych refluksem.
Foto

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *