fbpx
| Wiesz co jesz – niebezpieczne składniki w pożywieniu od A do Z

Wiesz co jesz – niebezpieczne składniki w pożywieniu od A do Z

Coraz uważniej czytamy etykiety, sięgamy po ekologiczne produkty spożywcze z pewnego źródła. Stojąc przy sklepowej półce śledzimy wzrokiem listę składników (zwykle długą) i zastanawiamy się, co jest zdrowe, a co nam szkodzi? Czego nie kupować? Oto lista kilku składników i procesów produkcji żywności, których należy unikać, ponieważ przyczyniają się do problemów zdrowotnych, m.in. raka, cukrzycy, chorób serca.

A

  • Akrylamid (akryloamid, 2-propenoamid) – duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia w głębokim tłuszczu, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię (węglowodany). Komitet ekspertów ds. Dodatków do Żywności (JECFA – organ doradczy WHO i FAO) podaje, że największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają chipsy ziemniaczane, chrupki ziemniaczane, kawa, ciasta, ciastka i herbatniki oraz chleb i inne gatunki pieczywa. Poza tym źródłem akrylamidu jest również dym tytoniowy! Uwaga – na etykiecie nie znajdziecie nazwy „akrylamid”, ponieważ powstaje on w czasie produkcji a nie jest dodawany do produktu. Akrylamid jest jednym z czynników wyzwalającym nowotwór układu pokarmowego oraz ma negatywny wpływ na układ nerwowy.
  • Aspartam E951 – bardzo popularny słodzik chemiczny, który powoduje zaburzenia neurologiczne, drgawki, zaburzenia widzenia oraz migreny bóle głowy. Występuje w produktach o obniżonej zawartości kalorycznej (typu light) jako substacja słodząca. Źródła aspartamu w żywności to m.in.: multiwitaminy, guma do żucia bez cukru, rozpuszczalne kakao, leki, drinki, słodziki, napoje z herbatą, polewy, jogurt, galaretki, napoje owocowe i mleczne, napoje dietetyczne, rozpuszczalna kawa i herbata, środki przeczyszczające, mrożone desery, napoje kawowe, miętowe, odświeżacze oddechu. W organizmie człowieka rozkłada się na fenyloalaninę i kwas asparaginowy oraz metanol.
  • Azotyn sodu E250 – to substancja konserwująca i utrwalająca czerwono – różową barwę mięsa, najczęściej dodawana do bekonu, parówek, kiełbasy, wołowiny, szynki, wędliny, pepperoni i prawie wszystkich przetworów mięsnych. Spożywanie azotynu sodu jest silnie powiązane z guzami mózgu, trzustki i jelita grubego oraz nadwrażliwością.

B

  • Białko sojowe – to główne źródło białka w tzw. batonach proteinowych, spożywane głównie przez kulturystów. Białko sojowe to “białko śmieci” w branży spożywczej. Pochodzi z genetycznie modyfikowanej soi, a następnie poddane jest obróbce chemicznej.
  • BPA (bisfenolu-A, dian, 2,2-bis(p-hydroksyfenylo)propan) – to związek stosowany do produkcji tworzyw sztucznych. To także przeciwutleniacz w środkach spożywczych i kosmetycznych. Są doniesienia, że BPA może powodować raka, bezpłodność i zaburzenia hormonalne.

C

  • Chlorek sodu znany nam jako sól kuchenna, jest powszechnie używanym dodatkiem do potraw. Należy unikać spożywania go w nadmiarze, ponieważ jest przyczyną nadciśnienia tętniczego, uszkodzenia nerek. Skadynawscy uczeni mówią o związku nadmiaru soli w diecie z zaburzeniami pamięci.
  • Chlorowodorek – na etykiecie produktu występuje pod różnymi nazwami, m.in. chlorowodorek pirydoksyny lub chlorowodorek tiaminy. To formy chemiczne witamin z grupy B, które firmy produkujące żywność dodają do swoich produktów, aby móc umieszczać informacje o wyższej wartości RDA (witamin). Naturalne witaminy są znacznie lepiej przyswajane przez organizm niż sztuczne, ponieważ nie mamy informacji o tym, w jakim stopniu te ostatnie są wchłaniane.
    Unikajmy niacynamidu i cyjanokobalaminy (syntetyczna witamina B-12).
  • Cukier biały sacharoza – jest uzyskiwany z przetworzenia trzciny cukrowej czy buraków trzcinowych. Pozbawiony minerałów i witamin, które są zawarte w melasie – drugim produkcie powstającym podczas produkcji cukru białego. Podczas trawienia cukru dochodzi do zużycia dużej ilości minerałów i witamin w organizmie, jest to główna przyczyna otyłości i wielu innych zaburzeń zdrowotnych.

G

  • Glutaminian sodu (znany także jako MSG lub E621) – jest wykorzystywany jako substancja wzmacniająca smak w wielu rodzajach produktów spożywczych. Może wywoływać niekorzystne objawy fizjologiczne, takie jak drętwienie, osłabienie i palpitacja (to objawy sydromu restauracji chińskiej), zaburzenia koncentracji. Glutaminian występuje naturalnie w wielu rodzajach produktów spożywczych w śladowych ilościach (w porównaniu z ilością stosowaną jako dodatek do żywności): w mięsie, rybach, warzywach i produktach zbożowych (w formie związanej z białkiem) oraz w pomidorach, mleku, ziemniakach, sosie sojowym i wielu rodzajach sera w formie wolnej.
  • GMO – organizmy modyfikowane genetycznie. Najczęściej modyfikacjom genetycznym poddawane są: kukurydza, soja, bawełna, rzepak, buraki cukrowe, ziemniaki. Więcej: Co to jest GMO?

H

  • Hydrolizowane proteiny (białka) roślinne – zazwyczaj wysokoprzetworzona forma białka sojowego; przetwarzanie ma na celu wydobycie wolnego glutaminianu sodu (MSG), czyli tzw. wzmacniacza smaku.

K

  • Kazeina – jest najważniejszym białkiem mleka ssaków. Występuje w mleku (i jego przetworach) w postaci soli wapniowej. Utrzymuje tłuszcz w mleku w formie zemulgowanej (emulgowanie).
  • Kwas fosforowy – jest stosowany w napojach gazowanych w celu rozpuszczenia dwutlenku węgla. Kwas fosforowy to budulec gwoździ stalowych. Jest także używany przez kamieniarzy. Wojsko używa go do czyszczenia rdzy z pancerników. Niszczy szkliwo zębów, silnie pobudza układ nerwowy.

M

  • Mleko homogenizowane – tłuszcze obecne w mleku są sztucznie zmienione w celu uzyskania mniejszych cząsteczek, które pozostają w zawiesinie cieczy mleka. Przyczynia się do chorób serca czy alergii.

S

  • Syrop kukurydziany (glukozo- fruktozowy) – to sprawca otyłości! Jest dodawany do przekąsek, słodyczy, płatków śniadaniowych, keczupu, majonezu oraz napojów gazowanych. Glukoza i fruktoza, które przeważają w składzie syropu kukurydzianego, “oszukują” mózg. Wywołują przeciwstawne reakcje w mózgu – sytość i głód.
  • Sztuczne barwniki spożywcze – cała gama! Są odpowiedzialne m.in. za zaburzenia zachowania u dzieci. Prawie wszystkie sztuczne barwniki w żywności pochodzą z ropy naftowej, a wiele z nich jest zanieczyszczonych aluminium, które kumuluje się przez lata w naszym ogranizmie (m.in. w mózgu, co stwierdzono u osób z chorobą Alzheimera). Więcej: Chemia w żywności

W

  • Wyciąg z drożdży – ekstrakt drożdżowy jest “przemysłowym źródłem glutaminianu sodu”. Podobno glutaminian jest często “ukrywany” pod nazwami takimi jak: ekstrakt drożdżowy, autolizowane drożdże, hydrolizowane białka roślinne, hydrolizowane białka.

Z

  • Zagęszczacze (substancje chemiczne zagęszczające) – tj. sorbitol, syrop sorbitolowy, mannitol, erytrozyna, tartrazyna. Występują najczęściej w jogurtach, sosach, majonezach.

Należy uważnie czytać etykiety, im więcej składników jest na nich wymienionych, tym gorzej. Jeżeli widzisz na opakowaniu nazwę związku, której nie potrafisz wymówić – nie kupuj tego produktu. Najbezpieczniej zaopatrywać się w żywność u lokalnych dostawców. Wybieraj żywność nieprzetworzoną i samodzielnie przyrządzaj z niej potrawy.

Konsultacja merytoryczna: Emilia Lorenc

Foto


Karolina Ślusarczyk

Filolog, pedagog, redaktorka serwisu Dzieci są ważne. Mieszka z rodziną na wsi. Miłuje książki, ubóstwia naturę i aktywny tryb życia. Kocha polskie Tatry i Bieszczady. Mama Alicji i Igi.
Odwiedź stronę autorki/autora:


Przeczytaj więcej:

natuli.pl
Uważność – najlepsze książki dla dzieci i dorosłych

OKULARY
Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci

wychowanie
Wróciliście z wakacji i… musisz odpocząć?

ciąża i poród
Z kim rodzić? Dlaczego wsparcie w porodzie jest takie ważne

niemowlę
Jak nauczyć dziecko samodzielnego zasypiania? Cz. 1

edukacja alternatywna
Znajomość języków to kluczowa kompetencja przyszłości

olini
Jak wybrać tłuszcz do smażenia?

edukacja alternatywna
Dlaczego leśna edukacja może uratować świat?

wychowanie
Jak pomóc dziecku regulować emocje?

zdrowie
7 powodów, dla których warto pozwolić dziecku się pobrudzić

wychowanie
5 rzeczy, które pomagają dzieciom w efektywnym wypoczynku

wywiady
MamaGathering 2019 – przestrzeń stworzona przez kobiety dla kobiet