Kategorie
Dieta naturalna

Wigilia bez glutenu, nabiału i cukru (wegańskia)

Wybrane potrawy, które goszczą co roku na smakoterapiowym stole dla domowników na diecie bez glutenu, bez cukru i bez nabiału. Barszcz ugotujemy z kiszonych buraków, będą pierożki z kapustą i grzybami, a na deser na pewno kutia lub pierożki z bakaliami (wszystkie potrawy wegańskie)

Oto wybrane potrawy, które goszczą co roku na smakoterapiowym stole  dla domowników na diecie bez glutenu, bez cukru i bez nabiału. Barszcz ugotujemy z kiszonych buraków, będą pierożki z kapustą i grzybami, a na deser na pewno kutia lub pierożki z bakaliami (wszystkie potrawy wegańskie).

DSC03266(1)

Pierożki bezglutenowe (z kapustą i grzybami oraz słodkie – bakaliowe)

Składniki na ciasto (ok. 12 pierożków):

  • ugotowana kasza jaglana (10 łyżek),
  • mąka z ryżu pełnego lub z ciecierzycy (6 łyżek),
  • skrobia ziemniaczana lub inna (ok. 7 sporych łyżek),
  • sól (1/2 łyżeczki),
  • proszek ekologiczny bezglutenowy do pieczenia (2 łyżeczki),
  • kmin rzymski tylko do wersji wytrawnej (1 łyżeczka lub do smaku),
  • woda lub mleko roślinne (np. ryżowe).

Składniki na farsz wigilijny:

  • kapusta kiszona (dwie garście),
  • suszone grzyby (garść),
  • cebula pokrojona w kostkę, zeszklona (kilka łyżek),
  • majeranek, sól, pieprz (do smaku).

Składniki na farsz słodki, wigilijny:

  • zmielone niesiarkowane daktyle (kilka),
  • drobno pokrojone niesiarkowane bakalie (rodzynki, figi, morele, orzechy),
  • dowolny słód lub miód do polania gotowych pierożków.

Wykonanie:

Najpierw przygotuj nadzienie, którym chcesz wypełnić pierożki. Kapustę kiszoną poszatkuj, ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody z pokruszonymi grzybami, dodaj przyprawy, smażoną cebulę i odparuj całkowicie wodę, okraś delikatnie dobrym nierafinowanym olejem. Jeśli wybierasz wersję pierożków na słodko, bakalie wymieszaj. Teraz możesz się zabrać za przygotowanie ciasta.

Ilość dostosuj do liczby oraz rodzaju pierogów, które chcesz uzyskać (zwielokrotnij proporcje, nie dodawaj kminu rzymskiego do słodkich).

Składniki na ciasto zmiksuj, dolewając stopniowo wodę lub dowolne mleko, tak by uzyskać gęstą masę, która na patelni będzie się baaardzo powoli rozlewać.

Przygotuj garnuszek do gotowania na głębokim tłuszczu oraz patelnię do smażenia bez tłuszczu. Zacznij podgrzewać oba naczynia.

Na patelnię wylej 2 łyżki gęstej masy i rozprowadź poruszając patelnią, by uzyskać niezbyt gruby placek o średnicy ok. 10 cm. Uwaga! Ciasto musi się ściąć od spodu, a być surowe na powierzchni! Wówczas delikatnie zdejmij placek za pomocą patki, nałóż nań nadzienie i wykorzystując niedosmażone ciasto przytrzymaj krawędzie, a po chwili sklej. Teraz pierożek ląduje w garnuszku na głębokim tłuszczu, a kolejna porcja surowego ciasta na patelni.

Gotowe pierożki odsączaj z tłuszczu na papierze i od razu podawaj. Możesz przygotować je w całości bez smażenia, ułożyć na blaszce i przed podaniem jeszcze zapiec w piekarniku (termoobieg, temperatura 160 stopni, czas – zależny od oczekiwanego stopnia chrupkości pierożków: 20-40minut).

Kiszenie barszczu wigilijnego

Składniki:

  • buraki świeże (kilka pokaźnych sztuk),
  • przegotowana woda,
  • czosnek (wedle gustu, u mnie sporo, mała główka).

Wykonanie:

Buraki oczyść dokładnie, wyszoruj, obierz i pokrój w talarki (im drobniej, tym kiszonka więcej koloru i właściwości wyciągnie z buraków). Czosnek obierz i każdy ząbek przekrój na pół.

Włóż warzywa do kamiennego (lub szklanego) garnka i zalej przegotowaną wodą lekko ponad poziom buraków. Trzymaj w cieple przykryte ściereczką i codziennie zdejmuj osad, jeśli się takowy pojawi. Po kilku dniach, tygodniu (zależnie od temperatury pomieszczenia) sok przyjmie barwę głębokiej purpury i zmieni gęstość. Wówczas przelej odcedzony sok do butelek i przechowuj w lodówce. Pozostałe buraczki możesz jeszcze dwa razy zalać przegotowaną wodą i choć sok z każdego ponownego nastawienia nie jest już tak esencjonalny, nadal ma sporo cennych właściwości.

Tak przygotowany zakwas dodaj do wywaru z warzyw (z dodatkiem suszonego grzyba) i buraczków tuż przed zakończeniem gotowania (nie doprowadź do wrzenia). Dopraw solą, pieprzem i odrobiną miodu.

Kutia bezglutenowa, bez nabiału i cukru

Składniki:

  • ryż pełnoziarnisty, najlepiej okrągły (przed gotowaniem namoczony na noc) ugotowany na sypko,
  • mak (szklanka),
  • daktyle (garść),
  • figi (garść),
  • rodzynki (garść),
  • morele (kilka),
  • orzechy (laskowe, włoskie, garść),
  • migdały (garść),
  • syrop daktylowy (sklepowy lub domowy = zmiksowane kilka daktyli w 1/2 szklanki wody, do smaku),
  • jakiekolwiek wegańskie mleczko np. ryżowe lub śmietanka
  • cytryna (sok z połówki owocu lub do smaku, można pominąć),

Do ozdoby:

  • mleko kokosowe lub śmietanka migdałowa,
  • zielenina (mięta, melisa),
  • suszone plastry pomarańczy.

Wykonanie:

Ryż pełnoziarnisty ugotuj na sypko. W osobnym garnuszku przepłucz mak, następnie ugotuj w 1 szklance wody. Po 15-20 minutach odlej wodę, dodaj mleko ryżowe (lub wodę) i zmiksuj mak na gęstą ziarnistą papkę (płyn szybko wsiąka w mak).

Orzechy rozgnieć płaskim tasakiem, suszone owoce posiekaj, połącz z ryżem i makiem, dodaj syrop lub zmiksowane z 1/2 szklanki wody daktyle (kilka sztuk) i dosmacz cytryną (kwasek cudownie balansuje słodki smak kutii, w oryginale taką rolę pełni kwaśna śmietana). Pomarańcze pokrój w plastry i ususz w piekarniku (temp 100 st.). Są idealne jako ozdoby na choinkę i pięknie komponują się z kutią (nieobowiązkowe).

Kutia jest smaczniejsza następnego dnia.

Nie podaję jej w pucharkach. Miseczkę smaruję nierafinowanym olejem (np. orzechowym), wypełniam masą na kutię robię z niej babkę na talerzu, ozdabiam śmietaną (kokosową lub inną roślinną oraz bakaliami i ziołami).

Preludium wigilijne poczynione. I Wam życzę spokojnych przygotowań do Świąt!

Autor/ka: Iwona Zasuwa

Muzyk i pedagog, mama małego alergika, zafascynowana leczeniem za pomocą naturalnego żywienia, autorka bloga oraz bestsellerowych książek pt. Smakoterapia i Smakoterapia 2. Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, w większości potraw bez glutenu, wegetariańskie lub wegańskie). Przez Czytelników nazywana jest Królową Kaszy Jaglanej z której, jak sama mówi, nie potrafi zrobić jedynie kiełbasy, a i to zapewne jest tylko kwestią czasu...


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

1 odpowiedź na “Wigilia bez glutenu, nabiału i cukru (wegańskia)”

ja sprawdziłam już że pierożki są też pyszne nawet na zimno ;-) barszcz można podać gorący a do tego wcześniej usmażone pierożki, żeby podczas wieczerzy wigilijnej nie stać przy kuchni ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.