Ziarenka słonecznika to zdrowa przekąska. Warto po nią sięgnąć, ponieważ to prawdziwa bomba witaminowa. Dzięki bardzo dużej zawartości fitesteroli, roślinnych sterydów obniżających poziom cholesterolu we krwi, chroniących przed chorobami serca i zapobiegających schorzeniom prostaty, ziarna te są sprzymierzeńcami naszego zdrowia. Nasiona słonecznika poprawiają pracę systemu immunologicznego.


Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Zdrowie w ziarenku
Pestki żółtych kwiatów są tłuste i dlatego mają sporo kalorii. Jednak właśnie w tłuszczach tkwi sekret ich dobroczynnego wpływu na organizm. To wielonasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne, a organizm nie potrafi ich sam wytworzyć. Dlatego musimy mu ich dostarczyć wraz z jedzeniem. Ziarna słonecznika zawierają dużo białka, tłuszczów, prowitaminy A, witamin E, B i F, błonnika, folacyny, potasu, żelaza i cynku. Jest to kombinacja idealna dla serca. Ziarna słonecznika poprawiają przemianę materii, a dzięki obecności cynku i witaminy B, wzmacniają również system nerwowy. Pestki słonecznika zawierają też wapń wzmacniający zęby i kości oraz chroniący serce i łagodzący objawy alergii.

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Olej słonecznikowy
Tłoczony ze słonecznika olej nie nadaje się do smażenia. Można go używać wyłącznie na zimno, np. do sałatek. Wielonasycone kwasy tłuszczowe po podgrzaniu bardzo szybko się utleniają, a wtedy zamiast pomagać, szkodzą sercu. Czasem używa się go do potraw duszonych oraz gotowanych, właśnie ze względu na swoje ograniczenia (nie może być ogrzewany powyżej 100 stopni C) nie nadaje się do długiego smażenia, a także pieczenia.
Garść (ok. 50 g) słonecznika to:
- 230 kalorii;
- bardzo dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na:
- wit. E w 139 proc.;
- magnez w 59 proc.;
- wit. B1 w 46 proc.;
- selen w 40 proc.;
- wit. B3 w 19 proc.;
- wit. B6 w 15 proc.;
- kwas foliowy w 15 proc.;
- błonnik w 10 proc.