Kategorie
Dieta naturalna

Zielone koktajle – 3 przepisy na wiosenne koktajle owocowo-warzywne

Wiosna i lato to pory roku, podczas których mamy dostęp do świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Warto zatem wykorzystać ten czas na picie koktajli. Zielone koktajle mają same zalety: są pyszne, bardzo zdrowe, proste i szybkie do przygotowania. To także świetny sposób na wzbogacenie menu o zielone warzywa liściaste.

Zdecydowanie prościej wypić szklankę koktajlu niż zjeść taką samą ilość zielonych warzyw i owoców np. w postaci sałatki. Zielone koktajle są bardzo odżywcze – bogate w przeciwutleniacze, witaminy, sole mineralne, błonnik. Dzięki tym składnikom oczyszczają nasz organizm z toksyn, odżywiają go. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Wspaniale działają na skórę, włosy, paznokcie.

zielone-koktajle

Uwaga! Reklama do czytania

Poród naturalny

Świadome przygotowanie się do cudu narodzin.

Karmienie piersią

Twoje mleko to cudowny dar. Naucz się nim dzielić.

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

1. Koktajl ze szpinaku i gruszek

  • 1 szklanka posiekanego szpinaku,
  • 2-3 gruszki (pokrojone w kawałki, ewentualnie obrane),
  • 1 banan (pokrojony),
  • szczypta cynamonu i kardamonu,
  • mleko migdałowe.

Wszystkie składniki zmiksować na gładki koktajl. Gęstość regulować dodając odpowiednią ilość mleka migdałowego.

2. Koktajl z pokrzywy

  • 1 szklanka posiekanej młodej pokrzywy,
  • 2-3 słodkie jabłka (pokrojone w kawałki),
  • 1 dojrzałe awokado (obrane i pokrojone),
  • sok z 1 soczystej, dużej cytryny,
  • woda.

Wszystkie składniki zmiksować na gładki koktajl. Gęstość regulować dodając odpowiednią ilość wody.

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

3. Zielony koktajl z dodatkiem truskawek i brzoskwiń

  • 1 szklanka posiekanego jarmużu,
  • 1/2 szklanki posiekanej salaty rzymskiej,
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/4 szklanki kiełków słonecznika,
  • 1 szklanka truskawek,
  • 2 szklanki pokrojonych brzoskwiń,
  • 2 szklanki mleka migdałowego.

Wszystkie składniki zmiksować na gładko.

Autor/ka: Magdalena Gembacka

Psycholog, autorka bloga kulinarnego Am mniam, propagatorka zdrowego żywienia dzieci, prowadząca warsztaty kulinarne dla dorosłych i dzieci. Miłośniczka zdrowej kuchni, fotografii i wszystkiego, co naturalne. Prywatnie mama Kacperka i zakochana po uszy żona.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.