Kategorie
Rodzina

5 pomysłów na ozdoby świąteczne hand made

Święta już za kilka dni! Przedstawiamy kilka pomysłów na miłe spędzenie czasu z dzieckiem i wykonanie pięknych ozdób świątecznych. Wszystkie prace wykonała 4-letnia Pola

Święta już za kilka dni! Przedstawiamy kilka pomysłów na miłe spędzenie czasu z dzieckiem i wykonanie pięknych ozdób świątecznych. Wszystkie poniższe prace wykonała 4-letnia Pola.

1. Kolorowy łańcuch na choinkę

Do jego wykonania potrzebujemy zwykłe rurki do napojów oraz papier kolorowy. Rurki tniemy na 3 części. Z papieru robimy harmonijkę, na środku wbijamy igłę i przewijamy nitkę, następnie przewlekamy rurkę. Czynność powtarzamy: rurka, harmonijka, rurka, harmonijka. Słomki możemy zastąpić np. makaronem, który możemy wcześniej pomalować.

2. Choineczki z papieru origami

Potrzebne są nam tylko gotowe kółeczka origami w różnych kolorach, patyczki szaszłykowe, koraliki (na czubek choinki). Kółeczka składamy na pół, jeszcze raz na pół. Następnie powracamy do pierwotnego kształtu i zaginamy delikatnie wzdłuż powstałych linii. Nakładamy na patyczki i kończymy koralikiem. Takie choineczki możemy powciskać np. do doniczek.

3. Choinka z makaronu

Wystarczy nam rolka po papierze, makaron, trochę kleju i brokat. Z rolki po papierze formujemy stożek i przyklejamy do niego makaron. Następnie to, co podkleimy, można pomalować na złoto, na srebrno, lub na dowolny kolor, jaki nam pasuje. Możemy też posypać brokatem, przykleić ozdobne koraliki, łańcuszki, i co tylko przyjdzie nam do głowy.

4. Filcowe choinki

Potrzebujemy arkusze filcu w różnych kolorach, igłę i mulinę oraz koraliki. Przygotowujemy około 0,5 metrowy paseczek filcu o szerokości 1 cm. Nawlekamy na mulinę koralik i przewlekamy wstążkę, zawijając tak, aby tworzyła kształt meandru. Każdy odcinek przewleczonej wstążki oddzielamy koralikiem. Na mulinę nawlekamy coraz krótsze odcinki wstążki, tak, aby przypomniała ona kształt choinki.

5. Kreatywne bombki

Wystarczą gotowe, plastikowe, otwierane bombki, a reszta to nasz twórczość własna. My zrobiłyśmy confetti dziurkaczem. Do tego gałązki, kora oraz troszkę brokatu. I bombka gotowa!

Autor/ka: Marta Grzybek

Konsultant medyczny, biotechnolog, doświadczony wykładowca, specjalista żywienia w Akademii Żywienia Naturalnego „Sattwa” oraz w Instytucie Psychodietetyki we Wrocławiu. Propagatorka świadomego i zdrowego trybu życia, hołduje idei Slow Foods. Uczestniczka wielu konferencji i szkoleń z zakresu makrobiotyki, kuchni pięcioprzemianowej i dietetyki TCM. Jest certyfikowaną terapeutką metody R.E.S.E.T. oraz moderatorką ogólnopolskiego projektu Zdrowy Przedszkolak. Pasjonatka dobrej sztuki kulinarnej. Autorka bloga kulinarnego- www.kuchnianaturalna.blogspot.com. Stworzyła program wspólnych eko-zakupów tzw. Good Choice oraz Wrocławską Kooperatywę Spożywczą. Współpracuje z kilkoma portalami o tematyce zdrowotnej, pisząc artykuły dotyczące zdrowego odżywiania. Od wielu lat zajmuje się prowadzeniem profesjonalnych szkoleń dla specjalistów oraz osób zainteresowanych tematem żywienia człowieka zdrowego i chorego, prowadzi również warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych w ramach swojego autorskiego programu. W wolnej chwili fotografuje: www.martagrzybek.selia.pl. Prywatnie mama 6-letniej Poli, kreatywnej i wesołej dziewczynki, która inspiruje i motywuje każdego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.