Czarna herbata – napój popularny wśród Polaków, czasem serwowana jest także dzieciom. Herbata, podobnie jak kawa, jest napojem o działaniu pobudzającym, ze względu na zawartą w niej teinę.
Powyżej roku możemy powoli wprowadzać czarne, zielone herbaty, które pite w rozsądnych ilościach dostarczają organizmowi dużej ilości korzystnych dla zdrowia związków chemicznych. Jednak herbata nie powinna być dominującym napojem w diecie dziecka, dorosłego również. Poza tym ważne jest odpowiednie parzenie. Należy parzyć dłużej niż 3 minuty, w dużym dzbanku, następnie odlać porcję do kubeczka dziecka i rozcieńczyć wodą. Wtedy będzie ona mieć właściwości uspokajające, a nie pobudzające.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że składnikiem herbaty jest fluor, który spożywany w nadmiernych ilościach może poważnie wpłynąć na nasze zdrowie.
Fluor w herbacie
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych już jakiś czas temu informowali, że herbata zwiera dużo fluoru. Ten pierwiastek prawdopodobnie chroni zęby przed próchnicą, ale w nadmiarze może doprowadzić do choroby zwanej fluorozą. Jakie są jej objawy? Przebarwienia zębów oraz osłabienie kości i uszkodzenia stawów. Jak podali amerykańscy naukowcy, chorobie sprzyja picie zbyt dużej ilości czarnej herbaty. Na trop tej zależności badacze wpadli analizując przypadki chorobowe czterech osób z fluorozą kości. Każdy z pacjentów uwielbiał herbatę, dziennie wypijali jej kilka litrów.
Badacze z Wielkiej Brytanii dodatkowo ostrzegają przed tanimi czarnymi herbatami, dostępnymi w supermarketach. Porównali prawie 40 herbat, a raczej produktów herbacianych i okazało się, że litr herbaty słabej jakości zawiera średnio 6 mg fluoru. Tymczasem dzienna norma dla osoby dorosłej wynosi ok. 3,6 mg, dla dziecka w wieku od roku do 3 lat – 0,7 mg, dla dzieci od 4 do 8 lat – 1 mg.
Kilka informacji na temat fluoru:
- jest powszechnie stosowanym dodatkiem do różnych preparatów stomatologicznych, w celu walki z próchnicą. Wzmacnia szkliwo zębów, niestety – zdaniem wielu naukowców – pozbawia zarazem zęby i kości wapnia, przez co stają się kruche. Wśród skutków ubocznych stosowania fluoru naukowcy wymieniają zmiany szkieletowe, osteoporozę, zapalenie stawów, a nawet raka kości;
- może niekorzystnie oddziaływać na układ nerwowy, immunologiczny. U dzieci fluor może powodować stałe zmęczenie, niski współczynnik inteligencji, ospałość, a także depresję;
- blokuje funkcje wielu enzymów w organizmie, bez których organizm nie może prawidłowo funkcjonować;
- zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek jest niewielkie i organizm dostaje go wraz z pokarmem (zawierają go np. ryby, soja, wątroba, herbata, marchew, kapusta, brokuły, szpinak, rzeżucha) i wodą.
Źródło: dailymail.co.uk
Foto
3 odpowiedzi na “Czarna herbata to źródło fluoru”
pyszna i zdrowa jest zielona herbatka rozcieńczona wodą z łyżeczką miodku :)
No wlasnie! A w Norwegii stomatolodzy tempo powtarzaja jeden po drugim, zeby dziecku podawac codziennie po tabletce fluoru nawet 0,75g. W ogole nie mozna ich sluchac. I tak jest u kazdego lekarza. Co samemu sie wyczyta, dowie to sie mozna wyleczyc, a koniowaly norweskie pasowaloby wyslac do szkoly!!!
O szkodliwosci fluoru i jego negatywnym wplywie ma ludzki organizm byl niedawno dosc obszerny artykul na FB. Az ciarki mialam na plecach, bo akurat kupilam opakowanie fluoru o najwyzszej jego zawartosci na tabletke i mialam systematycznie podawac mojemu dziecku. Tymczasem coraz glosniej o tym, ze dotychczasowe wierzenia na temat wartosci fluoru mozna sobie… gleboko schowac :/