Kategorie
Zdrowie

Dieta, oczyszczanie i odkwaszanie na wiosnę

Wiosna to, poza intensywniejszym słońcem i pierwszym, żywym pokarmem w roku, również dobry czas na odbudowę. To czas, kiedy budzi się do życia świat roślin i zwierząt, ale również ludzi. Przywitanie jej delikatną, oczyszczającą dietą pozwoli wzmocnić organizm i lepiej przygotować na nadchodzący czas.

Dieta oczyszczająca: co, kiedy i dlaczego?

Oczyszczanie bezpośrednio wiąże się z usuwaniem z organizmu ewentualnych pasożytów, grzybów oraz odkwaszaniem organizmu. Można to przeprowadzić na kilka sposobów – przez odpowiednio dobraną dietę, monodietę bądź głodówkę. Odpowiednio zaplanowane oczyszczanie, pomaga zachować wewnętrzną równowagę organizmu, będącą podstawą do zachowania zdrowia. Właściwości oczyszczające posiada m.in.:

  • wyciąg z aloesu (można go podawać dorosłym oraz dzieciom powyżej 3 roku życia),
  • wyciąg z pestek grejpfruta (podawać przez 7 dni, po 4 krople dziennie dodane do picia w przypadku dzieci w wieku 1-3 lat, 8 kropli 3 razy dziennie dzieciom powyżej 3 lat oraz 15 kropli dziennie nastolatkom oraz dorosłym),
  • wyciąg z orzecha czarnego,
  • pestki dyni (zjadanie codziennie małej garstki, skutecznie chroni przed pasożytami).

Przeczytaj: Co to jest oczyszczanie organizmu?

Dieta probiotyczna

Po oczyszczaniu przychodzi czas na odbudowę flory bakteryjnej. To o tyle ważne, że jelita są wrotami naszej odporności i od ich stanu zależą możliwości wchłaniania składników odżywczych z pokarmu. W odbudowie flory bakteryjnej pomagają naturalne probiotyki:

  • kiszone ogórki,
  • kiszona kapusta,
  • jogurty, maślanki, kefiry.

Przeczytaj: Naturalne probiotyki
Warto przy tym pamiętać, że bakterie probiotyczne czerpią energię z trawienia wielocukrów roślinnych, czyli kasz pełnoziarnistych oraz błonnika.

Jak odżywiać się wiosną?

Wiosną warto postawić przede wszystkim na dania lekkie, z mniejszą ilością tłuszczów nienasyconych a większą – witamin i przeciwutleniaczy. Ich doskonałym źródłem są:

  • zupy warzywne,
  • lżejsze dania z ryżem basmati, cukinią, zielonym groszkiem, brokułami,
  • kompoty z gruszek, jabłek, rodzynek, daktyla, z dodatkiem imbiru, kurkumy, cynamonu, ale bez cukru,
  • do każdego posiłku dodajmy zmielone siemię lniane, słonecznik, pestki dyni,
  • do picia słabe herbaty ziołowe z kopru włoskiego, pokrzywy, liści malin,
  • siejmy kiełki i dodawajmy je do dań warzywnych, do kanapek,
  • pamiętajmy o używaniu każdego dnia produktów bogatych w cynk (np. kasza jaglana, która działa termostabilizująco i odkwaszająco, kasza gryczana niepalona) oraz witaminę C (sok z owoców dzikiej róży, sok z czarnej porzeczki z dodatkiem ciepłej wody, jabłka, natka pietruszki).

Przeczytaj: Wiosna według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
Dla osób, które mają tak zwany zabiegany tryb życia oraz o szczególnie obniżonej odporności, z pomocą przychodzi „zielona żywność”. Zawiera ona potężne ilości naturalnych, odżywczych oraz oczyszczających wartości, a jej jedzenie nie wymaga właściwie żadnego wysiłku. Zielona żywność to nazwa, która dotyczy przede wszystkim chlorelli oraz jęczmienia. Przeczytaj: Zielona żywność

Wiosna w budowie

Wiosna to czas na odbudowę, która niestety nie wydarzy się bez naszego udziału. Stała zmiana diety na sezonową, znacznie pomaga w utrzymaniu organizmu w dobrej kondycji, ale nie jest jedynym elementem decydującym o tym, jak będzie funkcjonował. Równie ważne jest zadbanie o spokojną przestrzeń, ograniczenie stresu i wyciszenie umysłu. Wiosna sprzyja wychodzeniu z domu, więc to najlepszy czas, by wprowadzić do swojego życia codzienne spacery bądź przejażdżki rowerem, będące dla niektórych swoistą medytacją drogi. Ważne, by we wszystkim znaleźć dla siebie sens, miejsce i poczuć, że budząca się do życia przyroda woła do nas – „Jesteś naszą częścią!”.

Foto: flikr.com/daisyduck2007

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.