Kategorie
Artykuł sponsorowany Rzeczy dla dzieci

Jak gotować w czasie infekcji. Warsztaty w Katowicach

Jak gotować w czasie infekcji – odżywianie wspomagające odporność dzieci w sezonie jesienno-zimowym. Zapraszamy na zajęcia , które poprowadzi Anna Szydlik – dietetyk, terapeuta medycyny chińskiej

Jak gotować w czasie infekcji – odżywianie wspomagające odporność dzieci w sezonie jesienno-zimowym. Zapraszamy na zajęcia , które poprowadzi Anna Szydlik – dietetyk, terapeuta medycyny chińskiej. Zajęcia odbędą się 23 i 24 listopada 2013 r w Katowicach, w godzinach od 10.00 do 17.00.
warsztaty

Jak sprawnie i bez leków aptecznych uporać się z przeziębieniem, uporczywym katarem, grypą? Jak można dietą wspomagać leczenie poważniejszych infekcji takich jak angina czy zapalenie oskrzeli? Niestety – doświadczenie pokazuje, iż nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak powinna wyglądać dieta naszego dziecka w czasie choroby. Jest to sprawa dużej wagi, gdyż dietą można leczyć, wspomagać leczenie, a można też zaszkodzić.

Masz wątpliwości, jak należy gotować dla swojej pociechy, kiedy jest przeziębiona, aby przeziębienie minęło szybko i bez powikłań? Twoje dziecko często choruje, przez co jego frekwencja w przedszkolu jest niska? Czy zastanawiałaś / zastanawiałeś się, dlaczego tak często występują powikłania po zwykłym katarze czy grypie? Czy wiesz, że w dużej mierze zależy od tego, co jesz?Zapraszamy na warsztat JAK GOTOWAĆ W CZASIE INFEKCJI.

Warsztat

Warsztat składa się z części teoretycznej oraz praktycznej (gotowanie) połączonej z degustacją. Ma charakter kameralny.

Podczas warsztatu zostanie przygotowanych kilka dań (m.in słodka kaszka na śniadanie, zupa, drugie danie obiadowe oraz kolacja – racuszki z kaszy jaglanej). Wszystkie potrawy przygotowywane podczas warsztatów są potrawami wegetariańskimi, z użyciem produktów zdrowych, większość z nich pochodzi z rolnictwa ekologicznego (posiadające certyfikat rolnictwa ekologicznego).

W cenę wliczona jest degustacja przygotowywanych posiłków oraz napoje. Każdy z uczestników otrzyma skrypt z podstawowymi informacjami o tym, jak należy odżywiać się i postępować w przypadku wystąpienia infekcji – przeziębienie, grypa.

Warsztat przeznaczony jest dla osób zainteresowanych tematem zdrowego odżywiania, dla osób początkujących, po raz pierwszy stykających się  z tematyką leczenia i profilaktyki według zasad Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, jak również dla osób, które chcą swoją wiedzę o TMC ugruntować i umocnić.

Zapraszamy również osoby, które interesują się zdrowym odżywianiem, zdrowym stylem życia, chcą zacząć zdrowo gotować i zdrowo żyć. Gotowanie z zastosowaniem teorii Pięciu Przemian oraz termiki produktów jest bardzo prostym i niezwykle przyjemnym sposobem na zmianę swoich starych nawyków żywieniowych na nowe, zdrowsze i leczące cały organizm. Zapraszamy również rodziców, opiekunów, którzy chcą dowiedzieć się, co można, a czego nie powinno się podawać dzieciom podczas infekcji.

W czasie spotkania zostaną omówione podstawowe różnice w postępowaniu w przypadku wystąpienia infekcji „z zimna” oraz infekcji „z gorąca” – zostanie to również pokazane w praktyce.

Warsztat ma na celu przekazanie podstawowej wiedzy dotyczącej gotowania w czasie wystąpienia infekcji. Zostaną również przekazane informacje o tym, jak należy gotować podczas i po antybiotykoterapii – aby wzmocnić układ odpornościowy i ustrzec się przed drożdżycą.

Ważne informacje:

  • Koszt udziału w zajęciach: 350 zł
  • Organizator: Katarzyna Pociej-Kadziela, tel. 601 70 32 00 lub 784 00 56 11
  • Warsztat odbędzie się w ośrodku Irton, ul. Dobrego Urobku 13d, 40-810 w Katowicach
  • konieczna jest wcześniejsza rezerwacja, której można dokonać na stronie www.irton.pl
Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.