Kategorie
Dieta naturalna

Zielone zupy z liści {3 przepisy}

Zielone warzywa liściaste odznaczają się wysoką gęstością odżywczą, czyli wysoką koncentracją składników odżywczych na jednostkę kalorii. Pod tym względem biją na głowę wszystkie inne pokarmy. Jedząc je dostarczamy naszemu organizmowi dużo witamin, soli mineralnych i innych fitozwiązków wspierających nasz układ odpornościowy, a jednocześnie mało kalorii

Zielone warzywa liściaste odznaczają się wysoką gęstością odżywczą, czyli wysoką koncentracją składników odżywczych na jednostkę kalorii. Pod tym względem biją na głowę wszystkie inne pokarmy. Jedząc je dostarczamy naszemu organizmowi dużo witamin, soli mineralnych i innych fitozwiązków wspierających nasz układ odpornościowy, a jednocześnie mało kalorii.

zupy-z-lisci

Zdecydowanie warto wzbogacić rodzinne menu o różne dania z tych zielonych roślin. Proponujemy trzy zupy z trzech warzyw: liści rzodkiewki, szpinaku i jarmużu.

Zupa z liśćmi rzodkiewki

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Składniki:

  • duży, ładny pęczek liści rzodkiewki,
  • 1 por (biała część),
  • 1 średniej wielkości kalarepa,
  • 3–4 ziemniaki,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • lubczyk,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojony drobno por, zalać bulionem warzywnym i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać pokrojoną w kostkę kalarepę i ziemniaki. Gotować do miękkości.

W tym czasie  dokładnie umyć liście rzodkiewki, zblanszować przelewając najpierw gorącą, a następnie zimną wodą i posiekać. Tak przygotowane liście rzodkiewki zalać dwoma chochlami zupy wraz z warzywami, zmiksować na gładki krem. Dodać go do zupy, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku, solą, pieprzem, gałką i lubczykiem. Zupę można również w całości zmiksować na krem.

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

Zupa szpinakowa z warzywami

Bulion warzywny:

  • 1 duża cebula,
  • 2 średnie marchewki,
  • pół selera,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek pora,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • świeży lubczyk,

Prócz bulionu:

  • 150 g świeżego szpinaku,
  • 4–5 pieczarek,
  • 3–4 ziemniaki,
  • 1,5 szklanki ugotowanej wcześniej białej małej fasolki lub 1 puszka białej małej fasolki,
  • 1–2 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

Warzywa na bulion obrać, przekroić na połówki i włożyć do garnka. Zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy i zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30–40 minut.

Gotowy bulion odcedzić i ponownie zagotować. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojone w plasterki pieczarki oraz komosę. Gotować, aż będą miękkie.

Pod koniec gotowania dodać szpinak rozdrobniony za pomocą blendera, fasolkę oraz ugotowaną i pokrojoną marchewką (tę z bulionu). Całość zagotować przyprawić czosnkiem solą, pieprzem sokiem z cytryny.

Uwaga! Reklama do czytania

Smok

Czy zawsze trzeba się dzielić? NIE!

Błoto

Czy dziewczynkom nie wolno tego co chłopcom? NIE!

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Krem z jarmużu

Składniki:

  • 120–140 g (drobno posiekanego jarmużu, bez grubych nerwów)
(około 2 szklanek),
  • 5–6 ziemniaków,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 1,3–1,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (można dodać ciut więcej),
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku (można dodać ciut więcej),
  • sól.

Do gotującego się bulionu lub wody dodać pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać posiekany drobno jarmuż i zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić gałką, kminkiem i solą. W razie potrzeby dodać trochę więcej bulionu. Doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze około 2-3 minut. Podawać z marynowanym tofu, ugotowaną ciecierzycą, fasolką lub/i grzankami.

Autor/ka: Magdalena Gembacka

Psycholog, autorka bloga kulinarnego Am mniam, propagatorka zdrowego żywienia dzieci, prowadząca warsztaty kulinarne dla dorosłych i dzieci. Miłośniczka zdrowej kuchni, fotografii i wszystkiego, co naturalne. Prywatnie mama Kacperka i zakochana po uszy żona.

3 odpowiedzi na “Zielone zupy z liści {3 przepisy}”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.