Olej z ogórecznika pozyskiwany jest z nasion rośliny uprawianej głównie w krajach o klimacie śródziemnomorskim. Powszechnie stosuje się go w kosmetyce, ponieważ przywraca skórze elastyczność, oczyszcza ją i łagodzi podrażnienia, a dzięki właściwościom zdrowotnym olej z ogórecznika jest niezwykle wartościowym składnikiem diety. Wszystko za sprawą kwasu GLA (gamma-linolenowego), którego stężenie jest w tym oleju niezwykle wysokie (podobnie jak w oleju z wiesiołka).
Warto wiedzieć, że GLA to jeden z kluczowych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych, który chroni przed chorobami górnych dróg oddechowych, wspiera leczenie chorób mięśniowo-stawowych i układu krążenia.
Co znajdziemy w oleju z ogórecznika?
- ALA, czyli kwas alfa-linolenowy oraz GLA, czyli kwas gamma-linolenowy pochodzące z rodzin kwasów omega-3 i omega-6, należących do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- flawonoidy – naturalne antyoksydanty,
- saponiny – związki chemiczne, które wykazują działanie przeciwzapalne i wzmagają wydzielanie śluzu,
- sól krzemu umożliwiającą wchłanianie wielu ważnych dla naszego organizmu pierwiastków,
- magnez, potas, żelazo i cynk,
- witaminę A wspomagającą widzenie i odporność oraz witaminę C wzmacniającą układ krwionośny.
Dlaczego warto włączyć olej z ogórecznika do diety?
1. Wspiera w trakcie grypy i przeziębienia
Olej z ogórecznika warto spożywać podczas przeziębienia, ponieważ niweluje stan zapalny, osłania błony śluzowe, łagodzi kaszel, chrypkę i pomaga w odkrztuszaniu wydzieliny. Wspomaga także odporność, ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.
2. Wzmacnia serce i układ krążenia
Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) skutecznie przeciwdziała chorobom serca i naczyń. Olej z ogórecznika można wykorzystywać w profilaktyce miażdżycy, ogranicza on także ryzyko wystąpienia zakrzepów, arytmii oraz zawałów. O poziom GLA szczególnie powinny zadbać osoby z nadciśnieniem tętniczym oraz wysokim poziomem cholesterolu.
3. Osłania i regeneruje układ pokarmowy i jelita
Olej z ogórecznika osłania i regeneruje błony układu pokarmowego – wpływa korzystnie na stan jelit, których dobra kondycja jest podstawą naszej odporności. Ponadto sprzyja wchłanianiu substancji odżywczych, wspomaga trawienie i detoksykację organizmu.
4. Łagodzi symptomy reumatoidalnego zapalenia stawów
Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym olej z ogórecznika łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów – zmniejsza obrzęki i łagodzi ból. Pomaga także w schorzeniach towarzyszących tej chorobie, na przykład zespole suchego oka. Badania udowodniły, że u osób regularnie przyjmujących ALA oraz GLA, nastąpiła redukcja nieprzyjemnych dolegliwości związanych z niedostatecznym nawilżeniem oczu (1).
Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka
Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie.
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.
5. Przynosi ulgę przy atopowym zapaleniu skóry (AZS)
O dobroczynnym wpływie kwasów GLA na stan skóry osób dotkniętych AZS wiadomo od lat. Ostatnie badania japońskich naukowców dowiodły, że suplementacja tego kwasu przyniosła poprawę u wszystkich 130 pacjentów poddanych eksperymentowi. W innym badaniu wykazano, że suplementacja GLA u dzieci co prawda nie chroni przed zachorowaniem na AZS, ale sprawia, że dolegliwości stają się mniej dokuczliwe (2).
6. Łagodzi objawy astmy
Olej z ogórecznika zalecany jest osobom chorującym na astmę, ponieważ zawarte w nim kwasy GLA obniżają poziom leukotreinów, lipidów odpowiedzialnych za skurcze oskrzeli oraz produkcję śluzu. Olej ten może więc ograniczyć konieczność sięgania po inhalatory oraz poprawić komfort życia pacjentów zmagających się z powracającymi dusznościami i uporczywym kaszlem (3).
7. Działa odprężająco i pomaga w leczeniu depresji
Dbanie o odpowiednią ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie wpływa korzystnie nie tylko na zdrowie naszego ciała, lecz także psychiki. Badania dowodzą, że dobre tłuszcze oraz utrzymanie właściwych proporcji między kwasami omega-3 i omega-6 może zapobiegać rozwijaniu się zaburzeń psychicznych, a także łagodzić objawy depresji. Olej z ogórecznika ma również działanie odprężające i uspokajające (4).
8. Dba o odpowiedni poziom nawilżenia skóry
Naukowcy udowodnili, że olej z ogórecznika zapobiega utracie wody ze skóry, szczególnie u osób starszych. Zawarte w nim tzw. substancje śluzowe wykazują zdolność do absorbowania i zatrzymywania wody, a kwasy AHA nawilżają i złuszczają naskórek. Olej z ogórecznika zmniejsza także uczucie swędzenia, poprawia wygląd i kolor cery (5).
9. Pomaga w leczeniu chorób przyzębia
Spożywanie oleju z ogórecznika zmniejsza krwawienie z dziąseł, łagodzi obrzęk, redukuje ból i stan zapalny. Z tego powodu polecany jest m.in przy leczeniu paradontozy – wspomaga działanie specjalistycznych past czy maści.
10. Zmniejsza dolegliwości towarzyszące menstruacji i menopauzie
Dobre kwasy tłuszczowe regulują gospodarkę hormonalną, a przez to łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego, menstruacji oraz menopauzy. Olej z ogórecznika posiada dodatkowo właściwości odprężające, poprawia samopoczucie i działa uspokajająco. Skuteczność GLA na tzw. zespół napięcia przedmiesiączkowego potwierdziły badania naukowe. Aż 80% kobiet biorących w nich udział zauważyło po suplementacji tego kwasu całkowitą lub częściową ulgę w dolegliwościach (6).
11. Wspomaga terapię antynowotworową
Olej z ogórecznika ma właściwości antynowotworowe, a w przypadku zachorowania wspomaga leczenie i chemioterapię. Okazuje się bowiem, że kwasy GLA mogą wspierać działanie niektórych specjalistycznych leków i wzmacniać ich skuteczność (7).
Jaki olej kupować?
Wybierając olej z ogórecznika, zwróć uwagę na to, by był:
- świeży,
- tłoczony na zimno (w temperaturze do 40 stopni),
- nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony,
- zamknięty w ciemnej butelce chroniącej przed światłem słonecznym,
- przechowywany w temperaturze lodówkowej.
Tylko taki olej zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości odżywcze.
Jak dawkować?
Dorosłym zaleca się spożywanie 1 łyżeczki oleju z ogórecznika dziennie, dzieciom wystarczy połowa. Można go przyjmować w postaci odmierzonej dawki bądź dodać do ulubionych potraw (ma delikatny, lekko orzechowy smak). Ważne, aby stosować go na zimno, ponieważ nie nadaje się do obróbki cieplnej.
Źródło:
- (1) Nieocenione właściwości farmakologiczne kwasu gamma-linolenowego (GLA) [w:] https://biotechnologia.pl/farmacja/nieocenione-wlasciwosci-farmakologiczne-kwasu-gamma-linolenowego-gla,17095?month=3&year=2017
- (2) Tamże.
- (3) Tamże.
- (4) Kwasy tłuszczowe w leczeniu i zapobieganiu depresji [w:] http://www.psychiatriapolska.pl/uploads/images/PP_4_2013/657Wilczynska_PsychiatrPol2013_47_4.pdf
- (5) Najbogatsze źródło GLA – ogórecznik lekarski [w:] https://biotechnologia.pl/kosmetologia/najbogatsze-zrodlo-gla-ogorecznik-lekarski,14602
- (6) Nieocenione właściwości farmakologiczne kwasu gamma-linolenowego (GLA) [w:] https://biotechnologia.pl/farmacja/nieocenione-wlasciwosci-farmakologiczne-kwasu-gamma-linolenowego-gla,17095?month=3&year=2017
- (7) Tamże.