Kategorie
Oleje

11 powodów, dla których warto włączyć olej z ogórecznika do swojej diety

Olej z ogórecznika lekarskiego pozytywnie wpływa na nasze zdrowie fizyczne, psychiczne oraz urodę. Jest niezastąpiony przy leczeniu nawracających infekcji dróg oddechowych, działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie. Stanowi także świetne źródło dobrych kwasów tłuszczowych, a to dopiero początek jego prozdrowotnych właściwości.

Olej z ogórecznika pozyskiwany jest z nasion rośliny uprawianej głównie w krajach o klimacie śródziemnomorskim. Powszechnie stosuje się go w kosmetyce, ponieważ przywraca skórze elastyczność, oczyszcza ją i łagodzi podrażnienia, a dzięki właściwościom zdrowotnym olej z ogórecznika jest niezwykle wartościowym składnikiem diety. Wszystko za sprawą kwasu GLA (gamma-linolenowego), którego stężenie jest w tym oleju niezwykle wysokie (podobnie jak w oleju z wiesiołka).

Warto wiedzieć, że GLA to jeden z kluczowych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych, który chroni przed chorobami górnych dróg oddechowych, wspiera leczenie chorób mięśniowo-stawowych i układu krążenia.

Co znajdziemy w oleju z ogórecznika?

  • ALA, czyli kwas alfa-linolenowy oraz GLA, czyli kwas gamma-linolenowy pochodzące z rodzin kwasów omega-3 i omega-6, należących do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • flawonoidy naturalne antyoksydanty,
  • saponiny – związki chemiczne, które wykazują działanie przeciwzapalne i wzmagają wydzielanie śluzu,
  • sól krzemu umożliwiającą wchłanianie wielu ważnych dla naszego organizmu pierwiastków,
  • magnez, potas, żelazo i cynk,
  • witaminę A wspomagającą widzenie i odporność oraz witaminę C wzmacniającą układ krwionośny.

Dlaczego warto włączyć olej z ogórecznika do diety?

1. Wspiera w trakcie grypy i przeziębienia

Olej z ogórecznika warto spożywać podczas przeziębienia, ponieważ niweluje stan zapalny, osłania błony śluzowe, łagodzi kaszel, chrypkę i pomaga w odkrztuszaniu wydzieliny. Wspomaga także odporność, ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.

2. Wzmacnia serce i układ krążenia

Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) skutecznie przeciwdziała chorobom serca i naczyń. Olej z ogórecznika można wykorzystywać w profilaktyce miażdżycy, ogranicza on także ryzyko wystąpienia zakrzepów, arytmii oraz zawałów. O poziom GLA szczególnie powinny zadbać osoby z nadciśnieniem tętniczym oraz wysokim poziomem cholesterolu.

3. Osłania i regeneruje układ pokarmowy i jelita

Olej z ogórecznika osłania i regeneruje błony układu pokarmowego – wpływa korzystnie na stan jelit, których dobra kondycja jest podstawą naszej odporności. Ponadto sprzyja wchłanianiu substancji odżywczych, wspomaga trawienie i detoksykację organizmu.

4. Łagodzi symptomy reumatoidalnego zapalenia stawów

Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym olej z ogórecznika łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów – zmniejsza obrzęki i łagodzi ból. Pomaga także w schorzeniach towarzyszących tej chorobie, na przykład zespole suchego oka. Badania udowodniły, że u osób regularnie przyjmujących ALA oraz GLA, nastąpiła redukcja nieprzyjemnych dolegliwości związanych z niedostatecznym nawilżeniem oczu (1).

5. Przynosi ulgę przy atopowym zapaleniu skóry (AZS)

O dobroczynnym wpływie kwasów GLA na stan skóry osób dotkniętych AZS wiadomo od lat. Ostatnie badania japońskich naukowców dowiodły, że suplementacja tego kwasu przyniosła poprawę u wszystkich 130 pacjentów poddanych eksperymentowi. W innym badaniu wykazano, że suplementacja GLA u dzieci co prawda nie chroni przed zachorowaniem na AZS, ale sprawia, że dolegliwości stają się mniej dokuczliwe (2).

6. Łagodzi objawy astmy

Olej z ogórecznika zalecany jest osobom chorującym na astmę, ponieważ zawarte w nim kwasy GLA obniżają poziom leukotreinów, lipidów odpowiedzialnych za skurcze oskrzeli oraz produkcję śluzu. Olej ten może więc ograniczyć konieczność sięgania po inhalatory oraz poprawić komfort życia pacjentów zmagających się z powracającymi dusznościami i uporczywym kaszlem (3).

7. Działa odprężająco i pomaga w leczeniu depresji

Dbanie o odpowiednią ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie wpływa korzystnie nie tylko na zdrowie naszego ciała, lecz także psychiki. Badania dowodzą, że dobre tłuszcze oraz utrzymanie właściwych proporcji między kwasami omega-3 i omega-6 może zapobiegać rozwijaniu się zaburzeń psychicznych, a także łagodzić objawy depresji. Olej z ogórecznika ma również działanie odprężające i uspokajające (4).

8. Dba o odpowiedni poziom nawilżenia skóry

Naukowcy udowodnili, że olej z ogórecznika zapobiega utracie wody ze skóry, szczególnie u osób starszych. Zawarte w nim tzw. substancje śluzowe wykazują zdolność do absorbowania i zatrzymywania wody, a kwasy AHA nawilżają i złuszczają naskórek. Olej z ogórecznika zmniejsza także uczucie swędzenia, poprawia wygląd i kolor cery (5).

9. Pomaga w leczeniu chorób przyzębia

Spożywanie oleju z ogórecznika zmniejsza krwawienie z dziąseł, łagodzi obrzęk, redukuje ból i stan zapalny. Z tego powodu polecany jest m.in przy leczeniu paradontozy – wspomaga działanie specjalistycznych past czy maści.

10. Zmniejsza dolegliwości towarzyszące menstruacji i menopauzie

Dobre kwasy tłuszczowe regulują gospodarkę hormonalną, a przez to łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego, menstruacji oraz menopauzy. Olej z ogórecznika posiada dodatkowo właściwości odprężające, poprawia samopoczucie i działa uspokajająco. Skuteczność GLA na tzw. zespół napięcia przedmiesiączkowego potwierdziły badania naukowe. Aż 80% kobiet biorących w nich udział zauważyło po suplementacji tego kwasu całkowitą lub częściową ulgę w dolegliwościach (6).

11. Wspomaga terapię antynowotworową

Olej z ogórecznika ma właściwości antynowotworowe, a w przypadku zachorowania wspomaga leczenie i chemioterapię. Okazuje się bowiem, że kwasy GLA mogą wspierać działanie niektórych specjalistycznych leków i wzmacniać ich skuteczność (7).

Jaki olej kupować?

Wybierając olej z ogórecznika, zwróć uwagę na to, by był:

  • świeży,
  • tłoczony na zimno (w temperaturze do 40 stopni),
  • nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony,
  • zamknięty w ciemnej butelce chroniącej przed światłem słonecznym,
  • przechowywany w temperaturze lodówkowej.

Tylko taki olej zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości odżywcze.

Jak dawkować?

Dorosłym zaleca się spożywanie 1 łyżeczki oleju z ogórecznika dziennie, dzieciom wystarczy połowa. Można go przyjmować w postaci odmierzonej dawki bądź dodać do ulubionych potraw (ma delikatny, lekko orzechowy smak). Ważne, aby stosować go na zimno, ponieważ nie nadaje się do obróbki cieplnej.

Źródło:

Polecamy naturalny olej z ogórecznika (tłoczony na zamówienie) z Olini.pl

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.