Batony w łatwy i szybki sposób możesz przygotować w domu. I to nie tylko w klasycznej wersji z płatków owsianych i bakalii, ale też bardziej zakręconej – z fasoli, buraków lub komosy ryżowej. Poniżej prezentujemy kilka wybranych przepisów.
1. Baton mocy
Składniki:
- 8 łyżek płatków owsianych,
- 8 łyżek płatków żytnich,
- 3 łyżki sezamu,
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- garść żurawiny,
- garść pestek dyni,
- 4 łyżki płatków migdałowych,
- ½ soku i skórki z cytryny,
- 8 łyżek miodu.
Przygotowanie:
Na patelni podpraż płatki owsiane, żytnie i otręby, aż nabiorą złocistego koloru. Pod koniec dodaj sezam, siemię lniane i przez około 1 minutę trzymaj na ogniu. Następnie zawartość patelni przesyp do miski. Do mieszaniny dodaj wszystkie pozostałe, sypkie składniki. Całość wymieszaj i skrop sokiem z cytryny. Dodaj rozgrzany wcześniej na patelni miód, podgrzej wszystko na patelni i dokładnie wymieszaj, by składniki połączyły się ze sobą. Całość przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na godzinę, by zesztywniało. Po tym czasie masę możesz pokroić na mniejsze bloczki.
2. Witariańskie batony czekoladowe
Składniki:
- 1 szklanka orzechów laskowych,
- 1 szklanka orzechów nerkowca,
- ½ szklanki daktyli, moczonych przez 15 minut w ciepłej wodzie,
- 1 łyżka kakao bądź karobu,
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Orzechy, kako/karob i sól wrzuć do blendera i zmiksuj na proszek. Dodaj odcedzone daktyle, wanilię i nadal miksuj, aż do uzyskania kleistej masy. Gotową masę przełóż do plastikowego pojemnika, wyrównaj i mocno dociśnij. Posyp kakao bądź jagodami goji i wstaw na 1-2 godziny do lodówki. Schłodzony blok delikatnie wyjmij z pojemnika i pokrój w prostokątne batoniki dowolnej wielkości.
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
3. Wegański baton bananowy
Składniki:
- 2 duże, dojrzałe banany,
- 1 i ½ kubka płatków owsianych,
- garść orzechów laskowych,
- szczypta soli,
- dwie łyżki ksylitolu,
- garść suszonych daktyli, pokrojonych na drobne kawałki,
- garść suszonej żurawiny,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ½ łyżeczki kardamonu,
- 2 łyżki oleju kokosowego.
Przygotowanie:
W misce wymieszaj rozgniecione banany z płatkami owsianymi. Dodaj olej kokosowy, ksylitol, wymieszaj ponownie i dodaj resztę składników. Całość połącz ze sobą i wyłóż na blachę do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Przestudzoną masę pokrój w mniejsze bloczki.
4. Orzechowa rozkosz
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- ½ szklanki amarantusa ekspandowanego,
- 1 szklanka mieszanki a’la studencka (orzechy włoskie, daktyle, sezam, siemię lniane, rodzynki),
- ½ szklanki syropu klonowego,
- ½ szklanki masła orzechowego,
- łyżka oleju kokosowego.
Uwaga! Reklama do czytania
Świąteczne opowieści Krasnalka
Czyli o tym, jak widzialni i niewidzialni mieszkańcy lasu witali zimę, czekali na święta i jak podpatrywało to pewne dziecko.
Przygotowanie:
W garnku podgrzej masło orzechowe z syropem klonowym. Dodaj resztę produktów, wymieszaj i przelej do formy. Kiedy całość ostygnie, pokrój na kawałki.
5. Batoniki amarantusowe
Składniki:
- 300 g daktyli, moczonych wcześniej przez 30 minut w ciepłej wodzie,
- 100 g orzechów laskowych,
- 3-4 łyżki kakao,
- ½ szklanki amarantusa ekspandowanego.
Przygotowanie:
Daktyle zblenduj na gładką masę, orzechy w osobnym naczyniu zblenduj na mąkę. Obie masy połącz ze sobą, dodaj kakao i ekspandowany amarantus. Zagnieć na jednorodną masę i uformuj z niej podłużne batoniki. Gotowe przechowuj w lodówce.
6. Baton a’la Bounty
Składniki:
- 8 łyżek wiórków kokosowych,
- 2-3 łyżki miodu,
- 2-3 łyżki oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka nasion chia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 3-4 kostki gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (poza czekoladą) dokładnie wymieszaj. Przełóż do płaskiego naczynia i delikatnie ugniataj na gładko. Włóż na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmij, delikatnie odkrój masę kokosową od krawędzi i wyłóż z naczynia. Pokrój na kawałki i polewaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Ponownie włóż do lodówki na 20 minut.
Uwaga! Reklama do czytania
Wild child, czyli naturalny rozwój dziecka
Książka o rozwoju dziecka 2-5 lat. Praktyczne rozwiązania na najczęstsze rodzicielskie wyzwania.
7. Crunch
Składniki:
- 110 g masła,
- 120 g cukru, np. ksylitolu,
- 1 łyżka miodu,
- 225 g drobnych płatków owsianych,
- 1 łyżeczka imbiru w proszku,
- płatki migdałowe do posypania.
Przygotowanie:
Podgrzej w garnuszku masło, dodaj ksylitol i mód. Wymieszaj na gładką masę, następnie dodaj płatki owsiane i imbir. Wymieszaj ponownie, przełóż na blachę wysmarowaną masłem i posyp płatkami migdałowymi. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia w formie, a następnie pokrój w kwadraty bądź prostokąty.
8. Dyniowe batoniki owsiane
Składniki:
- 40 dag upieczonej dyni,
- 1/5 szklanki płatków owsianych,
- 3 czubate łyżki mąki orkiszowej,
- 4 łyżki ksylitolu,
- 1 łyżka suchego maku,
- 2 łyżki ziaren słonecznika,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 10 posiekanych, suszonych moreli.
Przygotowanie:
Dynię zmiksuj na gładki mus, wymieszaj ją z ksylitolem i resztą składników. Ciasto zostaw na około 30 minut. Po tym czasie przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Zostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w mniejsze bloczki.
Uwaga! Reklama do czytania
Trudności z jedzeniem u dzieci i nastolatków
„Czy ona w końcu przestanie wybrzydzać przy jedzeniu?”, „Czy on może wreszcie zacząć jeść normalnie?”
Rodzice odpowiadają za zrównoważoną dietę dziecka, zdarza się jednak, że jedzenie powoduje zmartwienia i staje się polem walki.
9. Owsiane batoniki z komosą ryżową
Składniki:
- ½ szklanki płatków owsianych,
- ½ szklanki komosy ryżowej,
- ½ szklanki rodzynek,
- 1 kopiasta łyżka wiórków kokosowych,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
- 2 łyżki melasy,
- 1/3 szklanki ksylitolu,
- ½ wydrążonej laski wanilii,
- 2 łyżki siemienia lnianego + kilka łyżek ciepłej wody.
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Przygotowanie:
Komosę ryżową i płatki owsiane upraż na patelni. Olej kokosowy rozpuść w garnuszku, dodaj melasę, ksylitol i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rodzynki sparz wrzątkiem, siemię lniane zalej wodą i szybko wymieszaj. Wszystkie składniki przełóż do miski i zagniataj. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wygładź i piecz w 180 stopniach przez około 20-30 minut. Krój ostudzone.
10. Batony orzechowe z czerwonej fasoli i karobu
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej, czerwonej fasoli,
- 1 szklanka wiórków kokosowych,
- 1 szklanka nerkowców,
- 1 szklanka sezamu,
- 4 łyżki karobu,
- 20 daktyli,
- 2 szklanki orzechów ziemnych z dodatkiem soli,
- ½ szklanki mleka roślinnego,
- 2 gorzkie czekolady,
- syrop daktylowy.
Przygotowanie:
Do blendera wrzuć wiórki kokosowe i nerkowce. Miksuj do uzyskania papkowatej konsystencji. Dodaj fasolę, namoczone i odciśnięte daktyle, karob i sezam. Ponownie zmiksuj, aż masa stanie się zbita i lekko kleista. Następnie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i wysyp dość równomiernie orzechy, które lekko wgniataj w masę. Orzechy polej na koniec cienką warstwą syropu daktylowego. Formę wstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj polewę – do garnka wlej mleko i pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj do rozpuszczenia składników. Polej orzechy czekoladą i ponownie wstaw formę do lodówki na kilka godzin, by całość stężała. Następnie pokrój w prostokąty i serwuj jako smaczne, pożywne batony.
11. Batony buraczane
Składniki:
- 2 średnie buraki,
- 50 ml wody,
- 4 łyżki kakao lub karobu,
- 1 kubek świeżo mielonego siemienia lnianego,
- 1 kubek wiórków kokosowych + kilka łyżek do obtoczenia batonów,
- stewia do smaku.
Przygotowanie:
Ugotowane lub upieczone buraki obierz a następnie rozdrobnij w dużej, głębokiej misce wraz z 50 ml wody. Oddzielnie wymieszaj suche składniki i wsypuj je partiami do buraków. Dokładnie wyrabiaj, aż powstanie gładka masa. Dodaj odrobinę stewii. Masę podziel na osiem części, z których uformujesz batoniki. Możesz obtoczyć je w wiórkach kokosowych i oblać gorzką, roztopioną wcześniej czekoladą. Odstaw na 30 minut, do zastygnięcia. Batony można przechowywać 2-3 dni w lodówce.
Foto: flikr.com/awhiskandaspoon
2 odpowiedzi na “11 przepisów na niesamowite batony domowej roboty”
Ile otrąb do batonów mocy