Kategorie
Dieta naturalna Zdrowie

24 wzmacniające, rozgrzewające i sycące przepisy na jesień

Wzmacniają, rozgrzewają, sycą… Jesienne potrawy dla całej rodziny. Poniżej przedstawiamy 24 przepisy na całodzienny jadłospis zgodny z porą roku.

1. Kawa zbożowa/orkiszowa

Zagotuj 0,5 l wody i dodaj 2 łyżki kawy zbożowej (nie instant). Do wrzątku dodaj 1 łyżeczkę słodu, wrzuć sporą szczyptę cynamonu (może być w proszku lub kora), 2 plasterki świeżego imbiru i kilka ziarenek kardamonu. Całość gotuj ok. 20 min.

2. Płatki owsiane i kasza jaglana z dynią i rodzynkami

Składniki:

  • 2,5 szklanki wody,
  • 0,75 szklanki płatków owsianych zwykłych, nie błyskawicznych wymieszanych pół na pół z kaszą jaglaną,
  • kawałek dyni,
  • płaska łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego,
  • 2 łyżki suszonych rodzynek,
  • szczypta cynamonu.

Do garnka, w którym będziesz gotować owsiankę, wsyp płatki z kaszą i wypłucz je pod bieżącą wodą. Płatki i kaszę zalej zimną wodą, wrzuć pokrojoną dynię, rodzynki i siemię lniane. Zagotuj. Po chwili dodaj cynamon. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.

Uwaga! Reklama do czytania

Niegrzeczne książeczki

Czy dzieci na pewno są niegrzeczne?
Seria książek dla dzieci 2-5 roku życia i rodziców o tym, że w każdym zachowaniu dziecka jest ważna jego potrzeba.

Odwiedź księgarnię Natuli.pl

3. Polenta z powidłami

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 0,5 szklanki kaszki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka masła,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki soku z cytryny.

Zagotuj wodę, wsyp powoli (ciągle mieszając) kaszkę kukurydzianą. Gotuj pod przykryciem około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Do kaszki dodaj masło, a po chwili gałkę muszkatołową. Następnie wlej łyżkę zimnej wody i sok z cytryny. Gotuj jeszcze chwilę i zdejmij z ognia. Polentę można posypać płatkami migdałowymi i podawać z powidłami.

4. Powidła z suszonych śliwek i daktyli
(mogą też być suszone morele i suszona żurawina)

Wypłucz suszone śliwki, zalej wodą i gotuj na małym ogniu pod przykryciem (aż zupełnie się rozpadną) mieszając co jakiś czas. Ugotowaną masę ugnieć widelcem lub ubijakiem do ziemniaków.

5. Owsianka z suszonymi śliwkami i orzechami

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody,
  • 0,5 szklanki płatków owsianych zwykłych, nie błyskawicznych,
  • 1 słodkie jabłko lub gruszka,
  • trochę rodzynek,
  • trochę miękkich suszonych śliwek bez pestek,
  • kilka migdałów,
  • 1 goździk,
  • szczypta cynamonu.

Do garnka, w którym będziesz gotować owsiankę, wsyp płatki i wypłucz je pod bieżącą wodą. Wypłukane płatki zalej zimną wodą i postaw na gaz. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć pokrojone suszone śliwki, rodzynki, jabłko i migdały, a po chwili jeszcze goździki i cynamon. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw – pod przykryciem – jeszcze przez 10-15 min.

6. Kasza jaglana z jabłkiem i imbirem

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 słodkie jabłko,
  • 2 łyżki wypłukanych rodzynek,
  • łyżeczka siemienia lnianego,
  • cienki plasterek korzenia imbiru,
  • szczypta cynamonu i kardamonu.

Upraż kaszę w garnku, a następnie wypłucz ją gorącą wodą. Po przepłukaniu zalej czystą, gorącą wodą. Zagotuj. Wrzuć pokrojone w kostkę jabłko, rodzynki i siemię lniane. Dodaj imbir, cynamon i kardamon. Gotuj pod przykryciem. Gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw – pod przykryciem – jeszcze przez 10-15 min.

Uwaga! Reklama do czytania

Uwaga! Złość

Jak zapanować nad reakcją na złość?

Życie seksualne rodziców

Zacznij świadomie budować swoją relację z partnerem

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

7. Zupa porowa

Składniki:

  • oliwa,
  • 1 cebula,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • około 1 l wody,
  • natka pietruszki,
  • szczypta kozieradki,
  • ćwiartka selera,
  • 5 łyżek ryżu okrągłego lub słodkiego,
  • 4 małe ziemniaki,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • duży por,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól do smaku,
  • natka pietruszki.

Rozgrzej garnek, wlej oliwę. Po chwili na oliwę wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy będzie szklista, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Następnie wlej ciepłą wodę i dorzuć natkę pietruszki. Potem dodawaj w kolejności: kozieradkę, ryż, ziemniaki i marchewkę pokrojone w kostkę, całą pietruszkę i seler, por posiekany w cienkie krążki, liście laurowe, ziele angielskie i na końcu sól (w tym momencie można dodać ciepłej wody, jeśli jest za mało). Gotuj zupę, aż ryż będzie bardzo miękki. Po ugotowaniu wyjmij pietruszkę i seler (według uznania można zostawić). Na talerzu posyp zupę natką pietruszki.

8. Kapuśniak

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy,
  • 4 pieczarki pokrojone w plasterki,
  • 2 małe cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/3 płaskiej łyżeczki majeranku,
  • 1/3 płaskiej łyżeczki cząbru,
  • 5 szklanek wody,
  • 40 dkg poszatkowanej kiszonej kapusty,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • szczypta kurkumy,
  • 4 łyżki kaszy jaglanej,
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę,
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kilka suszonych grzybów leśnych,
  • pieprz do smaku,
  • płaska łyżeczka soli.

Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili wsyp pokrojone pieczarki, a gdy się lekko zarumienią, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula będzie szklista, dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz majeranek i cząber. Chwilę podsmaż. Następnie zalej całość zimną wodą, a gdy woda będzie gorąca, ale nie wrząca, wrzuć kapustę kiszoną, następnie ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę kurkumy. Po chwili wsyp kaszę jaglaną, marchewkę, ziemniaki, seler, pietruszkę i suszone grzyby. Dodaj pieprz  i sól do smaku. Gotuj zupę, aż warzywa będą miękkie. Na talerzu posyp posiekaną natką pietruszki.

9. Krem z warzyw

Składniki:

  • około 3 szklanki wody,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 3 łyżki oliwy,
  • por,
  • szczypta soli,
  • natka pietruszki (ew. kilka kropel soku z cytryny),
  • szczypta kurkumy.

Do gotującej wody wrzuć ziemniaki, marchew i wypłukane płatki owsiane. Wlej oliwę, po chwili wrzuć por.  Dodaj szczyptę soli i posiekaną natkę pietruszki, a następnie szczyptę kurkumy. Całość zmiksuj na krem. Jeśli zupa jest za gęsta, możesz dolać trochę gorącej wody.

10. Zupa pomidorowo-ziemniaczana

Składniki:

  • oliwa,
  • 1 cebula,
  • szczypta pieprzu,
  • około 0,75 l wody,
  • mały przecier pomidorowy,
  • trochę świeżego tymianku,
  • ćwiartka selera,
  • 4 łyżki kaszy jaglanej,
  • ziemniaki,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • 0,5 pora,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól do smaku,
  • natka pietruszki.

Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż. Gdy cebula będzie szklista, dodaj szczyptę pieprzu, następnie wlej ciepłą wodę, a po chwili przecier pomidorowy. Potem dodawaj w kolejności: tymianek, wypłukaną kaszę jaglaną, ziemniaki i marchewkę pokrojone w kostkę, całą pietruszkę i seler, por, liście laurowe, ziele angielskie, a na końcu sól (w tym momencie można dodać ciepłej wody, jeśli jest za mało). Gotuj, aż kasza się rozpadnie. Po ugotowaniu wyjmij pietruszkę, por i seler (według uznania można zostawić). Na talerzu posyp zupę natką pietruszki i ziarnami słonecznika.

11. Krupnik

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta pieprzu,
  • około 1 l wody,
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • ćwiartka selera,
  • 0,5 pora,
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego,
  • szczypta suszonego majeranku,
  • szczypta suszonego tymianku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól do smaku,
  • natka pietruszki.

Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie szklista dodaj, marchew, pietruszkę i seler. Chwilę podsmaż. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, pokrojony por i szczyptę pieprzu. Następnie wlej gorącą wodę i wsyp sól, a po chwili dodaj kilka łyżek przecieru pomidorowego. Potem dodaj także: liście laurowe, majeranek, tymianek, ziele angielskie, wypłukaną kaszę jęczmienną oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Na talerzu posyp zupę natką pietruszki i prażonymi pestkami.

12. Zupa z dyni

Składniki:

  • 0,75 kg dyni,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 0,5 cm korzenia świeżego imbiru,
  • 1/3 płaskiej łyżeczki nasion kolendry,
  • 1/3 płaskiej łyżeczki nasion kozieradki,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 2-3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki razem z łodygami,
  • 4-5 łyżek stołowych  ryżu pełnoziarnistego (opcjonalnie),
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól morska do smaku.

Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy będzie szklista, dodaj starty na drobnej tarce imbir, sól i około 1 l wody. Odczekaj chwilę i dorzuć posiekaną natkę pietruszki razem z łodygami. Następnie dodaj kozieradkę, kurkumę i rozgniecioną w moździerzu kolendrę. Na koniec dorzuć dynię, marchewkę pokrojoną w grubą kostkę i wypłukany ryż. Gotuj zupę, aż warzywa będą miękkie.

13. Zupa buraczano-ziemniaczana

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • szczypta pieprzu,
  • około 1 l wody,
  • 4-5 kropel soku z cytryny,
  • 4 łyżki kaszy jaglanej,
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • 2 duże buraki pokrojone w kostkę,
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę,
  • 1 pietruszka przekrojona na pół,
  • ćwiartka selera przekrojona na pół,
  • 0,5 pora,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól do smaku, max ok. 0,5 płaskiej łyżeczki,
  • natka pietruszki,
  • pestki dyni.

Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy będzie szklista, dodaj szczyptę pieprzu. Następnie wlej ciepłą wodę, a po chwili sok z cytryny. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i wypłukaną kaszę jaglaną, ziemniaki, buraki i marchewkę pokrojone w kostkę, pietruszkę, seler i por, a na końcu sól. Gotuj, aż buraki będą miękkie. Po ugotowaniu wyjmij pietruszkę, por i seler (według uznania można zostawić). Na talerzu posyp zupę natką pietruszki i pestkami dyni.

14. Sałatka z cukinią i papryką w ziołach

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy,
  • ok 6 liści sałaty,
  • garść rukoli,
  • 0,5 cukinii pokrojonej w plasterki,
  • 0,5 papryki pokrojonej w słupki,
  • zioła prowansalskie,
  • 1 pomidor pokrojony,
  • kiełki mieszane,
  • pestki dyni i sezamu – lekko podprażone.

Sos:

  • 7 łyżek oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki stołowe octu balsamicznego,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 1-2 łyżki stołowe słodu jęczmiennego lub miodu.

Do lekko rozgrzanego rondelka postawionego na małym ogniu wlej oliwę, a po chwili wrzuć posiekany czosnek (nie powinien się zarumienić), dodaj sól, a następnie ocet. Chwilę pogotuj, a gdy ostygnie, dodaj pokrojoną bazylię i słód.

Rozgrzej patelnię i wlej oliwę. Dodaj paprykę, cukinię, zioła prowansalskie. Lekko podsmaż. Pozostaw do ostygnięcia w pokojowej temperaturze. Sałatę i rukolę umyj i osusz. Następnie delikatnie wymieszaj wszystkie składniki z sosem w dużej misce, dodaj uprażone pestki sezamu i dyni. Na talerzu posyp kiełkami.

15. Penne z bazyliowym pesto

Składniki:

  • około 20 dkg makaronu razowego,
  • lekko uprażone orzechy włoskie do posypania,
  • rukola,
  • oscypek lub parmezan do posypania,
  • lekko uprażony słonecznik do posypania.

Zagotuj lekko osoloną wodę (lub nieosoloną według uznania), wsyp makaron, wlej dwie łyżki oliwy. Gdy makaron będzie miękki, odcedź, przelej zimną wodą, wymieszaj z pesto. Można, przed wymieszaniem z makaronem, rozrobić pesto na patelni z oliwą, trochę je przysmażając. Uniknie się wtedy mocnego smaku świeżego czosnku. Tuż przed podaniem, do makaronu dodaj rukolę. Na talerzu posyp danie startym parmezanem.

Sos pesto:

  • pęczek świeżej bazylii,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • dwie łyżki orzechów włoskich, nerkowców lub orzeszków piniowych,
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • płaska łyżeczka soli.

Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze, w razie konieczności dodaj więcej oliwy.

16. Pieczone ziemniaki z kiszonym ogórkiem w sosie musztardowym

Składniki:

  • 3 małe ziemniaki,
  • 2 małe ogórki kiszone,
  • suszony tymianek,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • łyżka lekko uprażonego sezamu,
  • łyżka lekko uprażonych pestek dyni lub słonecznika.

Umyte ziemniaki ugotuj w mundurkach (nie powinny popękać), wystudź. Obierz i pokrój w plasterki. Włóż do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, lekko posól i posyp tymiankiem. Włóż do piekarnika (funkcja opiekanie). Ziemniaki powinny się lekko zarumienić.

Ogórki pokrój w plasterki, natkę pietruszki drobno posiekaj.

Na talerzu delikatnie ułóż upieczone ziemniaki, na wierzchu połóż plasterki ogórka i wszystko polej sosem. Następnie posyp natką pietruszki i pestkami. Całość można lekko posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Sos:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 plaska łyżeczka musztardy ostrej z Dijon lub z całymi ziarnami gorczycy,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Do małej miseczki wlej ocet, dodaj musztardę i wymieszaj. Następnie, ciągle mieszając, powoli dodawaj oliwę. Na koniec dorzuć pieprz i posiekaną bazylię.

17. Duszona marchewka z rozmarynem

Składniki:

  • 2 marchewki pokrojone w cienkie plasterki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • mała gałązka świeżego rozmarynu,
  • natka pietruszki z łodygami,
  • sól do smaku,
  • pół płaskiej łyżeczki brązowego cukru,
  • oliwa,
  • szczypta kurkumy,
  • pieprz do smaku.

Rozgrzej garnek albo patelnię z przykryciem, wlej oliwę. Wrzuć pokrojoną w plasterki cebulę, a gdy będzie szklista, dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz listki rozmarynu. Następnie dorzuć szczyptę soli, pokrojone łodygi natki pietruszki, szczyptę kurkumy i marchewkę. Smaż przez chwilę, cały czas mieszając. Potem dodaj brązowy cukier, pieprz, podlej ciepłą wodą i zostaw pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki.

18. Kotlety z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach,
  • 1 duża cebula,
  • szczypta pieprzu,
  • sól,
  • mąka pszenna razowa do obtaczania albo bułka tarta razowa,
  • oliwa.

Ugotowane ziemniaki obierz i rozgnieć widelcem albo przeciśnij przez wyciskarkę do ziemniaków i wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną (zanim kasza i ziemniaki wystygną). Do masy dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, pieprz i sól. Z powstałej masy utwórz kotleciki, obtocz w mące, ułóż na posmarowanej blaszce. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut. W połowie pieczenia obróć na drugą stronę.

19. Słodkie buraczki

Składniki:

  • 2 duże buraki,
  • 7 łyżek oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki stołowe octu balsamicznego,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • 1-2 łyżki stołowe słodu jęczmiennego lub miodu.

Umyte, nieobrane buraki ugotuj do miękkości. Następnie obierz i pokrój w plasterki. Pozostaw do ostygnięcia w pokojowej temperaturze.

Sos:
Do lekko rozgrzanego rondelka na małym ogniu wlej oliwę, po chwili wrzuć posiekany czosnek (nie powinien się zarumienić), sól a następnie ocet. Chwilę pogotuj i, gdy ostygnie, dodaj pokrojoną bazylię i słód.

20. Hummus

Składniki:

  • 2/3 szklanki cieciorki,
  • sól,
  • łyżeczka pasty sezamowej Tahini,
  • oliwa z oliwek,
  • natka pietruszki,
  • sok  z cytryny.

Cieciorkę umyj, zalej wodą i zostaw na całą noc. Następnego dnia gotuj w tej samej wodzie, aż cieciorka będzie bardzo miękka. Pod koniec gotowania dodaj trochę soli. Odlej wodę zostawiając część płynu w szklance. Zmiksuj, dodając trochę pozostawionego płynu, jeśli pasta jest za gęsta. Dodaj sok z cytryny, pastę Tahini i zmiażdżony czosnek. Podawaj z oliwą z oliwek i natką pietruszki.

21. Orkiszowe naleśniki z amarantusem

Składniki:

  • mąka orkiszowa,
  • olej,
  • szczypta soli,
  • cynamon,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • kilka łyżek popcornu z amarantusa,
  • kurkuma.

Wymieszaj wodę z jajkiem, następnie dodaj tyle mąki, aby uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodaj przyprawy i amarantus oraz kilka łyżek oleju. Odstaw na pół godziny. Smaż na mocno rozgrzanej patelni.

22. Jabłka pieczone nadziewane

Składniki:

  • 4 duże jabłka,
  • 2 garści suszonych śliwek,
  • łyżka suszonych żurawin,
  • szczypta soli,
  • cynamon.

Wypłucz suszone owoce w niedużym rondelku. Zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem ciągle mieszając, aż owoce rozpadną się na niezbyt gęstą masę. Dokładnie umyj jabłka. Odetnij górną ich część, wydrąż pestki, wypełnij nadzieniem i posyp odrobiną cynamonu. Przykryj odciętą częścią i piecz w nagrzanym piekarniku około 30 min.

23. Kisiel morelowy

Składniki:

  • 6 suszonych nie siarkowanych moreli (mają kolor brązowy),
  • 1 słodkie jabłko (może być też gruszka),
  • 1 goździk,
  • 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej,
  • 3 szklanki wody.

Morele i jabłko drobno pokrój, zalej 3 szklankami wody, dodaj goździk. Gotuj, aż morele będą bardzo miękkie. Usuń goździk. Rozmieszaj mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody. Wymieszaną mąkę dodaj do owoców i zagotuj. Przed dodaniem mąki owoce można zmiksować.

24. Tarta z jabłkami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej,
  • 0,5 szklanki zimnej wody,
  • cynamon,
  • 150 g masła o temperaturze pokojowej,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 kg jabłek,
  • 250 g suszonych daktyli bez pestek,
  • garść rodzynek,
  • płatki migdałów,
  • 1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią.

Formę na tartę wysmaruj masłem. Rodzynki wypłucz i zalej wrzątkiem.  Z masła, mąki kukurydzianej i mąki pszennej zagnieć ciasto, dodając szczyptę cynamonu i tyle wody, by ciasto dało się uformować. Wstaw do lodówki na około 1 godzinę.

Do rondla wrzuć opłukane daktyle i zalej wodą. Gotuj, ciągle mieszając, aż daktyle rozpadną się na gęstą masę. Na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę masła, a gdy się roztopi, wrzuć obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka, odsączone rodzynki oraz wanilię. Dodaj szczyptę cynamonu i podlej odrobiną wody. Duś do miękkości.

Cienko rozwałkowanym ciastem wyklej formę i włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Wyjmij ciasto, posmaruj masą daktylową, wyłóż jabłka i po wierzchu posyp odrobiną cynamonu i płatkami migdałowymi. Piecz, aż wierzch się lekko zarumieni – około 20 minut.

Autor/ka: Dominika Adamczyk

Mama Antka i Toli; dietetyk Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), prowadzi Akademię Zdrowego Odżywiania TAO ZDROWIA, organizuje warsztaty zdrowego gotowania, kursy dietetyki TCM, wyjazdy warsztatowe i rodzinne ze zdrowym żywieniem.

4 odpowiedzi na “24 wzmacniające, rozgrzewające i sycące przepisy na jesień”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.