Kategorie
Dieta naturalna Zdrowie

4 jesienne zupy krem (przepisy)

Zupa krem delikatna w konsystencji, głęboka w smaku i… wygodna. Można ją zabrać w kubku do pracy, wypić w drodze, zabrać w termosie na piknik lub wziąć pod pachę do szkoły. Aby ją zjeść, nie trzeba sztućców ani talerza. Smakuje najmłodszym, nie pogardzą nią i starsi.

Jesienią zupa to jedna z najlepszych form na pożywne i ciepły obiad. Taka zupa może nie tylko nas odżywić, ale i zadbać o naszą odporność! Warto przy tej okazji sięgnąć po zapomniane lub mniej znane warzywa, ale także korzystać z tych, których mamy pod dostatkiem, a być może nie doceniamy ich walorów.

Zupa pomarańczowa. Kremowy cud z fenkułem:

  • 1 fenkuł,
  • 1 cebula,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 2 małe pietruszki,
  • kawałek pieczonej dyni (może być też świeża),
  • 2-3 łyżki dobrego oleju,
  • 2,5 l wrzątku.

Przyprawy:

duża szczypta kurkumy, 1/2 łyżki mielonej kolendry, duża szczypta gałki muszkatołowej, mała łyżeczka tymianku suszonego i lubczyku, mała płaska łyżeczka soli morskiej, biały pieprz, 2-3 liście wakame (opcja).

Cebulę i fenkuł pokroić w piórka. Pietruszkę i marchew pokroić w talarki. Jeśli mamy pieczoną dynię, kroimy ją na małe kawałki, do zupy potrzebujemy ok. szklanki tak pokrojonej dyni. Jeśli mamy świeżą, również możemy jej użyć, należy ją pokroić w kostkę i odłożyć na bok wraz z obranymi i pokrojonymi  w kostki ziemniakami. Do garnka wlać ok. 1,5 cm wody, poczekać, aż się zagotuje. Następnie wlać olej, dodać dużą szczyptę kurkumy i cebulę. Kiedy się zeszkli, dołożyć fenkuł, marchew i pietruszkę. Doprawić gałką oraz mieloną kolendrą. Przemieszać kilka razy, podusić kilka minut. Zalać wrzątkiem, dodać resztę przypraw oraz ziemniaki, dynię i opcjonalnie wakame. Gotować na maleńkim ogniu przez 40 min. Zupę przed podaniem zmiksować na krem. Świetnie smakuje posypana grzankami lub popingiem z orkiszu.

Warto wiedzieć:

Aromatyczny fenkuł wprost kipi od zawartości cennych dla naszej odporności składników. To przebogate źródło witamin C i B1, kwasu foliowego biorącego udział w tworzeniu białych krwinek. Dzięki bardzo dużej zawartości różnorodnego błonnika fenkuł korzystnie wpływa na trawienie, regulując perystaltykę jelit i działając korzystnie na zasiedlającą je florę. Wśród jego zalet nie sposób wymienić kwercetyny, antyutleniacza o silnym działaniu przeciwzapalnym, który potrafi hamować objawy alergii i chroni nas przed nowotworami.

Uwaga! Reklama do czytania

Cud rodzicielstwa

Piękna i mądra książka o istocie życia – rodzicielstwie.

Odwiedź księgarnię Natuli.pl

Zupa czerwona. Syty krem z pieczonych buraczków:

  • 2 małe pieczone buraki,
  • 1 marchewka,
  • kawałek dyni piżmowej (ok. 300 g),
  • gruby plaster selera (ok. 80g),
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 20 ml oleju,
  • 1,5 l wywaru z warzyw lub woda i 1 kostka BIO,
  • 2 łyżki śmietanki kokosowej – opcjonalnie.

Przyprawy:

½ łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka hyzopu, ½ łyżeczki majeranku (może być świeży), kilka gałązek tymianku. Dla dorosłych do doprawienia na końcu:  sól, 1 łyżka naturalnego sosu sojowego, ½ łyżeczki białego pieprzu.

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną drobno cebulę. Zeszklić, dodać pokrojoną w małe kawałki dynię, marchew, seler. Dodać przyprawy. Całość podsmażać przez kilka minut. Dodać obrane listki z tymianku, dolać wywaru. Gotować pod przykryciem ok. 35 min. Seler i marchew muszą być bardzo miękkie. Dodać obrane i pokrojone kostkę upieczone buraki, następnie zmiksować. Doprawić solą, sosem sojowym, pieprzem. Dobrze smakuje z słodkim ryżem, ryżem naturalnym.

Warto wiedzieć:

Betakaroteny z dyni wpierają naszą odporność poprzez mobilizowanie układu odpornościowego do namnażania komórek odpowiedzialnych za pierwszą odpowiedź immunologiczną, a zawarte w burakach antyoksydanty, pierwiastki śladowe, cukry, błonnik wymiernie wpływają na stan naszego organizmu, nie tylko wspierając go w walce z intruzem, ale także dbając o zasiedlającą jelita florę bakteryjną. A pamiętajmy,  że nasza odporność bierze się z „brzucha”.

Ale przecież nie opłaca się piec 2 buraczków na jedną zupę – dlatego zawsze pieczemy większą ich liczbę. Utarte na surówkę biją na głowę te gotowane. Polecam z dodatkiem świeżego jabłka. Mogą też stanowić przepyszną przekąskę – pokrojone w słupki z podawane z dipami, jako składnik sałatek np. z drobną fasolka, ogórkiem kiszonym, natką i pestkami dyni. Możemy przyrządzić z nich także wykwintne carpacio podawane na rukoli z serem z kozim, orzechami włoskimi, octem balsamicznym. Są też idealnym składnikiem ciast, nadając im ciekawy kolor, lub jako nadzienie tart.

Przepis:  buraki umyć, odciąć korzonki, zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza. W zależności od wielkości pieczemy buraki bardzo małe 40 minut, średnie  1h, duże 1,5 h. Po przestygnięciu obieramy ze skórki, przechowujemy w lodówce nawet 5 dni.

Zupa zielona. Lekki krem selerowo-jarmużowy:

  • ½ dużego selera,
  • 1 cebula,
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub woda i 1 kostka BIO,
  • 4 nieduże liście jarmużu,
  • 1 mały pęczek pietruszki,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • płaska łyżeczka mielonej kolendry,
  • sól do smaku.

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną drobno cebulę. Zeszklić, dodać pokrojony w małe kawałki seler, chwilę podusić, dodać wywar warzywny, kolendrę. Gotować ok. 35 minut, aż seler zmięknie. Odciąć liście jarmużu od łodygi, posiekać drobno. Natkę pietruszki posiekać. Wrzucić zielone do garnka, dodać sok z cytryny gotować ok. 5-7 min, następnie całość zmiksować. Zupa nie jest zbyt gęsta, można ją zagęścić kaszką manną orkiszową lub nalać mniej wywaru przy gotowaniu. Dobrze smakuje z lanymi kluseczkami.

Warto wiedzieć:

Jarmuż jest też bogatym źródłem witamin C oraz K. Wpływa pozytywnie na równowagę elektrolityczną dzięki ogromnej zawartości potasu. A niejedno warzywo mogłoby mu pozazdrościć ilości żelaza, które dzięki dodatkowi soku z cytryny i natki będzie się świetnie wchłaniać. Jeśli wrzucamy natkę oraz jarmuż bogate w witaminę C składniki do wrzącej zupy, zachowujemy o 75% więcej witaminy C niż przy włożeniu tych składników do zimnej wody.

Niegrzeczne Książeczki

Seria Niegrzeczne Książeczki to opowieści dla małych i dużych, które rozprawiają się z mitami dotyczącymi dzieciństwa. Czy dziecko zawsze powinno być posłuszne, zjadać wszystko z talerza i dzielić się swoimi rzeczami? Książeczki bez jasnego morału, dające przestrzeń na rozmowę i zrozumienie potrzeb, pisane w duchu Porozumienia bez Przemocy.

Odwiedź księgarnię Natuli.pl

Zupa biała. Sama delikatność z topinambura:

  • ½ kg bulw topinambura;
  • 1 pietruszka (lub kawałek pasternaku);
  • kawałek selera;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżka oleju;
  • 1,5 l wywaru z warzyw lub woda i 1 kostka BIO.

Przyprawy: ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta mielonego kminku, ½ łyżeczki kozieradki, ½ łyżeczki mielonej kolendry, szczypta mielonego białego pieprzu, szczypta cząbru. Świetnie smakuje z kluskami kładzionymi z dodatkiem natki pietruszki.

Warto wiedzieć:

Topinambur – bogaty w inulinę, która stanowi aż ¾ węglowodanów zawartych w bulwach, jest jednym z najbardziej obecnie cenionych prebiotyków, czyli substancji odżywiających florę jelitową. Smaczne bulwy są też źródłem ogromnej ilości koloidalnej krzemionki, wspomagającej leczenie chorób płuc, niosą także ukojenie przy napadach suchego i męczącego kaszlu.

Autor/ka: Maria Hirowska

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunkach ogrodnictwo i dietetyka. Na co dzień Product Manager w Folwarku Wąsowo - producenta ekologicznych warzyw i przetworów. Mama 3-letniego Antoshki. Z pasją realizuje swoje pomysły zarówno w kuchni, jak i w życiu. Podążając za tropem małych Antoshkowych stópek nieuchronnie staje przed kolejnymi wyzwaniami kulinarnymi. Ich efekty można podglądać na blogu Antoshkowe Smaczki. Z zamiłowaniem propaguje naturalne żywienie dzieci. Prowadzi warsztaty kulinarne dla rodziców i dzieci, skupia mamy w ramach "Dzieciobrania", organizuje grupowe zakupy produktów ekologicznych. Jedna z moderatorek ogólnopolskiej akcji Zdrowy Przedszkolak. Ciągle szuka nowych wyzwań, a pomysły rodzą się w jej głowie, gdy przemierza miasto na swojej holenderce. Wspiera aktywnie mamy, które próbują sił we własnych biznesach.

6 odpowiedzi na “4 jesienne zupy krem (przepisy)”

Uwielbiamy smak topinambura ale niestety ma jedna wade – jest bardzo gazopedny. czy ktos ma jakis sposob na pozbycie sie tego skutku ubocznego – w jaki sposob gotowac??

Dodatek przypraw przepisie jak kminek, kolendra – niweluje ten efekt. Można dodawać również nasiona kopru włoskiego.

Od jakiego wieku można dawać mały dzieciom jarmuż, brukselkę czy topinambur? Mam w domu trzylatkę i siedzmiomiesięczne maleństwo. Proszę o podpowiedź.

Witam jamuż, topinambur gotowany od 8 ms. Brukselkę również. Do tych trzech warzyw warto dodawać mielony kminek – ułatwią trawienie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.