Kategorie
Ekowiadomości

3 zdrowe przekąski dla kobiety w ciąży

Jak wiadomo, kwas foliowy, błonnik i żelazo są niezbędnymi składnikami odżywczymi dla przyszłej Mamy i jej dziecka. Gdzie je znaleźć? Czego jeszcze szukać?

Jak wiadomo, kwas foliowy, błonnik i żelazo są niezbędnymi składnikami odżywczymi dla przyszłej Mamy i jej dziecka. Gdzie je znaleźć? Czego jeszcze szukać? Kobiety mają kłopot z wyborem produktów, z których mogą komponować zdrowe posiłki. A przecież tak ważne jest, aby dostarczyć sobie odpowiednią dawkę witamin i minerałów. Oto nasze trzy pyszne podpowiedzi.

1. Figi

Figi są doskonałym źródłem wapnia (jedna porcja zawiera pokrywa 1/4 dziennego zapotrzebowania).
Zawierają żelazo – jego niedobór może spowodować niedokrwistość. Figi dostarczają też organizmowi witaminę K. To również źródło potasu, fosforu i magnezu. Niestety, mają sporo cukru.

Porada: jeśli nie smakują ci suszone figi, spróbuj świeżych. Można także przyrządzić smaczne puree – w blenderze zmiksować suszone figi z wodą.

Przepis:

  • 3/4 szklanki otrąb (ewentualnie musli),
  • 20 suszonych fig, grubo siekanych,
  • 1/4 szklanki posiekanych prażonych orzechów,
  • 1 szklanka mleka roślinnego,
  • 3 łyżki brązowego cukru.

Do gotującej się wody wrzucić otręby, gotować do miękkości (ok. 15 minut). W tym czasie należy namoczyć figi w gorącej wodzie. Otręby odcedzić. Następnie do garnka wrzucamy otręby, figi, dodajemy mleko i cukier brązowy i na małym ogniu krótko gotujemy (aż cukier się rozpuści). Po nałożeniu porcji do miseczki posypujemy ją garścią orzechów.

2. Szczypiorek

Roślina ta często jest pomijana na naszych stołach, traktowana jako ozdoba. Tymczasem dymki są źródłem kwasu foliowego, żelaza, błonnika, witaminy C, witaminy B 6, wapnia i magnezu.

>Kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników odżywczych w pierwszym trymestrze ciąży. Bez niego twoje dziecko ma zwiększone ryzyko wystąpienia wad konstrukcyjnych. Dla prawidłowego wchłaniania żelaza organizm potrzebuje witaminy C. Szczypiorek dostarcza około 3,5 miligrama witaminy C i 0,1 miligramów żelaza w 2 łyżkach. Dodatkowo łagodzi zaparcia. Dużą zaletą jest fakt, że szczypiorek można uprawiać na parapecie lub w swoim ogródku. Jeśli musisz kupić – wybieraj ten z pewnego źródła, ekologiczny.

3. Śledzie

To cenne źródło kwasów EPA i DHA. Cieszy nas fakt, że śledzie są rybami o niskim poziomie zanieczyszczeń, takich jak rtęć. Dlatego kobieta w ciąży może śmiało po nie sięgnąć. Eksperci wysnuli hipotezę, że sen niemowlęcia odzwierciedla dojrzałość jego układu nerwowego. Wprowadzenie ryb do diety może pomóc dziecku w dojrzewaniu mózgu.

Porada: najpopularniejsze są śledzie marynowane w oleju czy śmietanie. Poszukaj w sklepie rybnym świeżego śledzia. Łatwo usunąć z niego kości, dlatego polecamy śledzie grillowane lub pieczone w piekarniku.

Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.