Kategorie
Dieta naturalna

4 przepisy na dania z amarantusem dla niemowlaka – na śniadanie, obiad, deser

Amarantus – jedna z najstarszych roślin uprawnych, wciąż niezbyt często gości na naszych stołach. Dlaczego warto wprowadzić go do menu niemowlaka?

Po pierwsze, to niezwykłe zboże posiada szczególnie dużo wartości odżywczych. Jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, w dodatku bezglutenowego. A co szczególnie ważne w diecie niemowlaka – posiada bardzo dużą zawartość żelaza.

Po drugie, jest lekkostrawny i łatwy do jedzenia dla malucha (nie wymaga miksowania).

Poniżej prezentujemy cztery proste przepisy z wykorzystaniem amarantusa: na śniadanie, zupkę, obiad oraz na deser dla niemowlaka po 8- miesiącu życia.

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

1. Amarantus z gruszką i jagodami

– czyli słodkie i pożywne śniadanie dla niemowlaka

amarantus1

Składniki:

  • ziarno amarantusa – 1/2 filiżanki,
  • dojrzała gruszka – 1 sztuka,
  • jagody lub borówki – 1 garść,
  • cynamon – szczypta.

Wykonanie:

  1. Amarantus zalewamy 1,5 filiżanki wody i gotujemy do miękkości (około 20 minut).
  2. W międzyczasie obraną i pokrojoną drobno gruszkę dusimy razem z jagodami w niewielkiej ilości wody (około 20 minut).
  3. Mieszamy owoce z amarantusem, dodajemy cynamon.

Warto jeszcze przeczytać:

2. Krem z warzyw z amarantusem

– czyli pyszna i zdrowa zupka dla niemowlaka

amarantus6

Składniki:

  • amarantus – 1/2 filiżanki,
  • marchewka – 1 sztuka,
  • korzeń pietruszki – 1 sztuka,
  • cebula – 1 sztuka,
  • ziemniak – 1 sztuka,
  • batat – 1 sztuka,
  • olej kokosowy – 2 łyżeczki,
  • kurkuma – 1/2 łyżeczki,
  • kminek mielony – 1/2 łyżeczki,
  • kumin mielony – 1/2 łyżeczki.

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

Wykonanie:

  1. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka.
  2. Zalewamy wodą, tak by przykryła warzywa, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
  3. W międzyczasie amarantus zalewamy około 1,5 filiżanki wody i gotujemy do miękkości (około 20 minut).
  4. Ugotowany amarantus dodajemy do warzyw. Dodajemy olej kokosowy i miksujemy blenderem ręcznym na gładki krem.

3. Amarantus z soczewicą

– czyli pełnowartościowy obiad dla niemowlaka

amarantus3

Składniki:

  • ziarno amarantusa – 1/2 filiżanki,
  • soczewica zielona – 1/2 filiżanki,
  • pół marchewki,
  • pół korzenia pietruszki,
  • pokrojony koperek – 1 łyżeczka,
  • liść laurowy – 1 sztuka.

Wykonanie:

  1. Soczewicę zalewamy na noc wodą, żeby była lżej strawna, następnie przepłukujemy i zalewamy świeżą wodą.
  2. Do soczewicy dodajemy umytą i obraną, utartą marchewkę, pietruszkę, koperek i liść laurowy. Gotujemy do miękkości w 2. filiżnkach wody.
  3. Amarantus zalewamy 1,5 filiżanki wody i gotujemy do miękkości (około 20 minut).
  4. Amarantus podajemy maluchowi wymieszany z soczewicą lub oddzielnie. Małym miłośnikom papek soczewicę możemy zmiksować.

4. Trufle daktylowe z amarantusem

czyli zdrowe słodycze dla niemowlaka

amarantus4

Składniki:

  • daktyle – 1 szklanka,
  • popping z amarantusa – 1 szklanka.

Niegrzeczne Książeczki

Seria Niegrzeczne Książeczki to opowieści dla małych i dużych, które rozprawiają się z mitami dotyczącymi dzieciństwa. Czy dziecko zawsze powinno być posłuszne, zjadać wszystko z talerza i dzielić się swoimi rzeczami? Książeczki bez jasnego morału, dające przestrzeń na rozmowę i zrozumienie potrzeb, pisane w duchu Porozumienia bez Przemocy.

Odwiedź księgarnię Natuli.pl

Wykonanie:

  1. Daktyle zalewamy wodą na noc (lub wrzątkiem na 2 godziny).
  2. Odlewamy wodę i wrzucamy do malaksera. Blendujemy, aż powstanie gęsta masa.
  3. Dodajemy popping z amarantusa i mieszamy.
  4. Lepimy małe kulki (jeśli masa za bardzo klei się do rąk, dodaję więcej poppingu).
  5. Przechowujemy w lodówce.

Autor/ka: Ida Marciniak

Jest autorką Veganbandy - bloga kulinarnego z roślinnymi przepisami dla niemowląt, dzieci i dorosłych, gdzie dzieli się przepisami na zdrowe dania i desery dla smakoszy i niejadków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.