Kategorie
Dieta naturalna

6 pomysłów na dania z amarantusem dla dzieci i dorosłych

Świetne książki dla rodziców i dzieci... zobacz naszą KSIĘGARNIĘ NATULI

Amarantus (szarłat) – zboże uprawiane od stuleci, znane na całym świecie, ostatnio coraz częściej określane mianem zboża XXI wieku, dziś również w Polsce przeżywa swój renesans. Nic w tym dziwnego, bowiem właściwości amarantusa przewyższają właściwości tradycyjnych zbóż. O to jego niektóre zalety:

  • Jest źródłem cennego białka, którego zawiera więcej niż np. mleko czy mięso.
  • Ziarna amarantusa są lekkostrawne i zawierają dużą ilość błonnika, który poprawia perystaltykę jelit.
  • Zboże to zawiera wiele cennych składników mineralnych, przede wszystkim wapń i żelazo. Ilością żelaza zawartą w ziarnach amarantus przewyższa szpinak i inne rośliny.
  • Amarantus nie zawiera glutenu, jest więc świetną alternatywą dla osób chorujących na celiakię.
amarantus

Coraz częściej na półkach sklepowych (nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością) dostępne: ziarna amarantusa, płatki, mąka, olej z amarantusa oraz popping (amarantus ekspandowany). Warto na stałe przyjąć to wspaniałe i wartościowe zboże do swojej kuchni i stosować je jak najczęściej.

Przedstawiamy 6 propozycji na wykorzystanie amarantusa:

1. Placki amarantusowe z dynią i jabłkiem

  • pół szklanki ugotowanych ziaren amarantusa
  • pół szklanki ugotowanej dyni
  • jabłko
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • jajko
  • 2–3 łyżki mąki pełnoziarnistej (np. pszennej, orkiszowej, kukurydzianej, jaglanej)

Ziarna amarantusa (ok. 3 łyżek stołowych) płuczemy i wrzucamy do wrzątku (1,5 szklanki), gotujemy pod przykryciem prawie pół godziny, aż ziarna będą miękkie. Studzimy. Odmierzamy pół szklanki ugotowanych ziaren.

JAK DOBRZE, ŻE TO REKLAMA KSIĄŻEK

Jak zrozumieć się w rodzinie
34 PLN
Jak zrozumieć małe dziecko
35 PLN
Rozwój seksualny dzieci
34 PLN

Kawałek dyni obieramy ze skóry, pozbywamy się gniazda nasiennego, kroimy w kostkę i na niewielkiej ilości oliwy z oliwek dusimy pod przykryciem ok. 10 minut do miękkości. Następnie zdejmujemy pokrywkę i chwilę gotujemy, by nadmiar wody wyparował. Nie rozgniatamy widelcem – dynia i tak się rozpadnie, ale nie chcemy gładkiej papki. Studzimy. Odmierzamy pół szklanki ugotowanej dyni.

Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.

Łączymy ugotowany amarantus, dynię, jabłko, cynamon i oliwę. Dodajemy rozbełtane jajko i dalej mieszamy. Konsystencja będzie bardzo rzadka, więc dodajemy 2 łyżki mąki. Rozgrzewamy suchą, teflonową patelnię (musi być dobrze rozgrzana) i łyżką nakładamy ciasto, tworząc placuszek. Obsmażamy z obu stron po kilka minut, pilnując, by się nie przypalił – jeśli ciasto rozpada się na patelni, po przewróceniu dodajmy do niego jeszcze trochę mąki, jednak nie za dużo, bo te placuszki mają być właśnie takie – delikatne, pulchne i miękkie.

2. Tosty francuskie na słodko

  • kilka kromek dowolnego chleba
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • jajko
  • łyżka amarantusa ekspandowanego
  • łyżka dowolnych płatków zbożowych (np. gryczanych, owsianych)
  • 1/2 banana
  • listki mięty
amarantus2

Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko. Dokładnie mieszamy, a następnie wsypujemy popping z amarantusa, płatki, rozgnieciony widelcem banan i porwane listki mięty. Ponownie mieszamy.

Czytasz artykuł … i bardzo dobrze

Piszemy i wydajemy książki, tworzymy magazyn dla rodziców, prowadzimy super księgarnię. Jeśli nas nie znasz… kliknij i

Maczamy kromki chleba w powstałej masie i smażymy z obu stron na patelni bez tłuszczu.

Foremkami do ciastek można wykroić z chleba różne kształty.

3. Amarantusowy pasztet warzywny

  • 100 g ziaren amarantusa
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 2 marchewki
  • 1/2 cukinii
  • 4 różyczki brokuła
  • 2 jajka
  • łyżka mąki pełnoziarnistej (np. pszennej)
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki, koper, szczypior, zioła
amarantus3

Amarantus i soczewicę gotujemy w osobnych garnkach do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Warzywa myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu wszystkie wymienione składniki razem blendujemy. Dodajemy 2 jajka oraz pokrojone: natkę, koper, zioła, szczypior, wyciśnięty czosnek i mąkę – mieszamy dokładnie łyżką. Wylewamy do wysmarowanej oliwą keksówki. Pieczemy 50 minut w 180°C.

Wersję dla rodziców można doprawić dodatkowym czosnkiem, solą i pieprzem.

4. Jogurt gruszkowy z ekspandowanymi zbożami

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • dwie łyżki amarantusa ekspandowanego
  • gruszka
  • listki mięty
  • opcjonalnie:
  • łyżka gryki ekspandowanej
  • łyżka pszenicy ekspandowanej
amarantus4

Jogurt wlewamy do miseczki, dodajemy ekspandowane zboża. Gruszkę obieramy i drobno kroimy. Dodajemy do pozostałych składników i mieszamy. W wersji dla starszych dzieci i dorosłych śniadaniową przekąskę możemy dosłodzić miodem.

5. Kruche amarantusowe babeczki ze śliwkami

kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mąki amarantusowej
  • żółtko
  • 200 g zimnego masła
  • łyżka stewii
  • 2 łyżki zimnego mleka roślinnego

nadzienie:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • ok. 7 śliwek
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżka mąki kukurydzianej (może być ziemniaczana)
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
amarantus5

Składniki na ciasto zagniatamy i odkładamy na ok. 2,3 godziny do lodówki.

Śliwki myjemy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy amarantus ekspandowany i syrop klonowy. Mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, podsypując mąką. Wycinamy większe kółka (np. dużym kubkiem) i wyklejamy nimi foremki na babeczki lub blaszkę na muffinki. Dno wyłożonego ciasta posypujemy odrobiną płatków, na nie wykładamy śliwki, wypełniając całe babeczki. Z pozostałego ciasta rolujemy cienkie wałeczki i układamy „kratkę” na wierzchu babeczek. Tak przygotowane babeczki smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy ok. 25 minut w 190°C.

7. Karobowe naleśniki z bananowym serem

ciasto na naleśniki:

  • 1,5 szklanki mleka roślinnego
  • 0,5 szklanki mąki z amarantusa
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • jajko
  • łyżka karobu
  • łyżka oliwy

nadzienie:

  • ok. 200 g białego sera
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • banan
amarantus6

Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą za pomocą miksera (jeśli ciasto jest za rzadkie – dodajemy mąkę pszenną, jeśli za gęste – mleka). Naleśniki smażymy na patelni bez tłuszczu.

JAK DOBRZE, ŻE TO REKLAMA KSIĄŻEK

seria holistyczna

Pielęgnacja naturalna

74,70 PLN

 Dbaj naturalnie o włosy, skórę i ciało. Poznaj tajniki pielęgnacji naturalnej.

Nadzienie: ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego jogurt i rozgnieciony banan.

Smarujemy naleśniki nadzieniem i zwijamy w dowolny sposób. Naleśniki mają smak czekoladowy, który nadaje im karob.

Z amarantusa możemy przygotować każdy posiłek dnia i niezależnie od tego, czy będzie on jego bazą, czy tylko smacznym dodatkiem, z pewnością będzie miał dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Autor/ka: Joanna Anger i Anna Piszczek

Joanna Anger - Z wykształcenia pedagożka, doradczyni zawodowa. Z zawodu nauczycielka w poznańskim przedszkolu. Z wyboru żona i mama Alicji, właścicielka dwóch kotów.
Miłośniczka spania do południa i czytania książek. Dzięki macierzyństwu zafascynowała się rodzicielstwem bliskości i chustonoszeniem.
Na co dzień pochłonięta pokazywaniem świata córce i wymyślaniem prostych i szybkich dań dla rodziny. To właśnie dzięki małej smakoszce Alicji, która pokochała BLW, współtworzy z koleżanką z Wrocławia blog kulinarny ALA'ANTKOWE BLW, na którym znaleźć można łatwe, zdrowe i szybkie potrawy dla całej rodziny.
http://alaantkoweblw.blogspot.com/

Anna Piszczek - Z wykształcenia polonistka, historyczka. Z zawodu nauczycielka w podwrocławskiej szkole podstawowej, instruktorka zajęć muzyczno-teatralnych w domu kultury. Pasjonuje się tańcem towarzyskim, który stara się zaszczepić w swoich podopiecznych. Prywatnie żona i mama, zakochana po uszy w swoim synku, Antku.
Wierząca w pozytywne skutki metody BLW, wprowadza swojego syna w świat smaków, zapachów i kolorów różnorodnych potraw, które z radością przygotowuje. By móc dzielić się swoim kulinarnym doświadczeniem, założyła wraz z koleżanką blog kulinarny Ala’Antkowe BLW, bogaty w menu ich dzieci.
http://alaantkoweblw.blogspot.com/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *