Amarantus (szarłat) – zboże uprawiane od stuleci, znane na całym świecie, ostatnio coraz częściej określane mianem zboża XXI wieku, dziś również w Polsce przeżywa swój renesans. Nic w tym dziwnego, bowiem właściwości amarantusa przewyższają właściwości tradycyjnych zbóż. O to jego niektóre zalety:
- Jest źródłem cennego białka, którego zawiera więcej niż np. mleko czy mięso.
- Ziarna amarantusa są lekkostrawne i zawierają dużą ilość błonnika, który poprawia perystaltykę jelit.
- Zboże to zawiera wiele cennych składników mineralnych, przede wszystkim wapń i żelazo. Ilością żelaza zawartą w ziarnach amarantus przewyższa szpinak i inne rośliny.
- Amarantus nie zawiera glutenu, jest więc świetną alternatywą dla osób chorujących na celiakię.

Coraz częściej na półkach sklepowych (nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością) dostępne: ziarna amarantusa, płatki, mąka, olej z amarantusa oraz popping (amarantus ekspandowany). Warto na stałe przyjąć to wspaniałe i wartościowe zboże do swojej kuchni i stosować je jak najczęściej.
Przedstawiamy 6 propozycji na wykorzystanie amarantusa:
1. Placki amarantusowe z dynią i jabłkiem
- pół szklanki ugotowanych ziaren amarantusa
- pół szklanki ugotowanej dyni
- jabłko
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- jajko
- 2–3 łyżki mąki pełnoziarnistej (np. pszennej, orkiszowej, kukurydzianej, jaglanej)
Ziarna amarantusa (ok. 3 łyżek stołowych) płuczemy i wrzucamy do wrzątku (1,5 szklanki), gotujemy pod przykryciem prawie pół godziny, aż ziarna będą miękkie. Studzimy. Odmierzamy pół szklanki ugotowanych ziaren.
JAK DOBRZE, ŻE TO REKLAMA KSIĄŻEK

Jak zrozumieć się w rodzinie
34 PLN

Jak zrozumieć małe dziecko
35 PLN

Rozwój seksualny dzieci
34 PLN
Kawałek dyni obieramy ze skóry, pozbywamy się gniazda nasiennego, kroimy w kostkę i na niewielkiej ilości oliwy z oliwek dusimy pod przykryciem ok. 10 minut do miękkości. Następnie zdejmujemy pokrywkę i chwilę gotujemy, by nadmiar wody wyparował. Nie rozgniatamy widelcem – dynia i tak się rozpadnie, ale nie chcemy gładkiej papki. Studzimy. Odmierzamy pół szklanki ugotowanej dyni.
Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
Łączymy ugotowany amarantus, dynię, jabłko, cynamon i oliwę. Dodajemy rozbełtane jajko i dalej mieszamy. Konsystencja będzie bardzo rzadka, więc dodajemy 2 łyżki mąki. Rozgrzewamy suchą, teflonową patelnię (musi być dobrze rozgrzana) i łyżką nakładamy ciasto, tworząc placuszek. Obsmażamy z obu stron po kilka minut, pilnując, by się nie przypalił – jeśli ciasto rozpada się na patelni, po przewróceniu dodajmy do niego jeszcze trochę mąki, jednak nie za dużo, bo te placuszki mają być właśnie takie – delikatne, pulchne i miękkie.
2. Tosty francuskie na słodko
- kilka kromek dowolnego chleba
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- jajko
- łyżka amarantusa ekspandowanego
- łyżka dowolnych płatków zbożowych (np. gryczanych, owsianych)
- 1/2 banana
- listki mięty

Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko. Dokładnie mieszamy, a następnie wsypujemy popping z amarantusa, płatki, rozgnieciony widelcem banan i porwane listki mięty. Ponownie mieszamy.
Czytasz artykuł … i bardzo dobrze
Piszemy i wydajemy książki, tworzymy magazyn dla rodziców, prowadzimy super księgarnię. Jeśli nas nie znasz… kliknij i
Maczamy kromki chleba w powstałej masie i smażymy z obu stron na patelni bez tłuszczu.
Foremkami do ciastek można wykroić z chleba różne kształty.
3. Amarantusowy pasztet warzywny
- 100 g ziaren amarantusa
- 200 g soczewicy czerwonej
- 2 marchewki
- 1/2 cukinii
- 4 różyczki brokuła
- 2 jajka
- łyżka mąki pełnoziarnistej (np. pszennej)
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki, koper, szczypior, zioła

Amarantus i soczewicę gotujemy w osobnych garnkach do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Warzywa myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu wszystkie wymienione składniki razem blendujemy. Dodajemy 2 jajka oraz pokrojone: natkę, koper, zioła, szczypior, wyciśnięty czosnek i mąkę – mieszamy dokładnie łyżką. Wylewamy do wysmarowanej oliwą keksówki. Pieczemy 50 minut w 180°C.
Wersję dla rodziców można doprawić dodatkowym czosnkiem, solą i pieprzem.
4. Jogurt gruszkowy z ekspandowanymi zbożami
- 150 g jogurtu naturalnego
- dwie łyżki amarantusa ekspandowanego
- gruszka
- listki mięty
- opcjonalnie:
- łyżka gryki ekspandowanej
- łyżka pszenicy ekspandowanej

Jogurt wlewamy do miseczki, dodajemy ekspandowane zboża. Gruszkę obieramy i drobno kroimy. Dodajemy do pozostałych składników i mieszamy. W wersji dla starszych dzieci i dorosłych śniadaniową przekąskę możemy dosłodzić miodem.
5. Kruche amarantusowe babeczki ze śliwkami
kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka mąki amarantusowej
- żółtko
- 200 g zimnego masła
- łyżka stewii
- 2 łyżki zimnego mleka roślinnego
nadzienie:
- 3 łyżki płatków owsianych
- ok. 7 śliwek
- łyżka syropu klonowego
- łyżka mąki kukurydzianej (może być ziemniaczana)
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego

Składniki na ciasto zagniatamy i odkładamy na ok. 2,3 godziny do lodówki.
Śliwki myjemy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy amarantus ekspandowany i syrop klonowy. Mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, podsypując mąką. Wycinamy większe kółka (np. dużym kubkiem) i wyklejamy nimi foremki na babeczki lub blaszkę na muffinki. Dno wyłożonego ciasta posypujemy odrobiną płatków, na nie wykładamy śliwki, wypełniając całe babeczki. Z pozostałego ciasta rolujemy cienkie wałeczki i układamy „kratkę” na wierzchu babeczek. Tak przygotowane babeczki smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy ok. 25 minut w 190°C.
7. Karobowe naleśniki z bananowym serem
ciasto na naleśniki:
- 1,5 szklanki mleka roślinnego
- 0,5 szklanki mąki z amarantusa
- 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- jajko
- łyżka karobu
- łyżka oliwy
nadzienie:
- ok. 200 g białego sera
- łyżka jogurtu naturalnego
- banan

Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą za pomocą miksera (jeśli ciasto jest za rzadkie – dodajemy mąkę pszenną, jeśli za gęste – mleka). Naleśniki smażymy na patelni bez tłuszczu.
Nadzienie: ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego jogurt i rozgnieciony banan.
Smarujemy naleśniki nadzieniem i zwijamy w dowolny sposób. Naleśniki mają smak czekoladowy, który nadaje im karob.
Z amarantusa możemy przygotować każdy posiłek dnia i niezależnie od tego, czy będzie on jego bazą, czy tylko smacznym dodatkiem, z pewnością będzie miał dobroczynny wpływ na nasz organizm.