Niezwykłe właściwości kurkumy
Kurkuma (ekstrakt kłączy ostryżu) należy do rodziny imbirowatych. Występuje w aż 70 gatunkach roślin. Jest składnikiem innych przypraw, np. szeroko stosowanego w kuchniach świata curry. Pochodzi z Azji. Lekarze medycyny ajurwedyjskiej nazywają ją „przyprawą życia”.
Kurkuma:
- dobrze wpływa na trawienie, w naturalny sposób pobudza apetyt,
- dostarcza organizmowi niezbędnych do życia składników,
- zawarta w niej kurkumina i jej pochodne mają silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne,
- obniża poziom cholesterolu i glukozy,
- działa przeciwnowotworowo,
- łagodzi niestrawność żołądka.
Nie ma w Indiach domu bez kurkumy – służy nie tylko w kuchni, jest także stosowana w kosmetyce i jako drogocenne lekarstwo, m.in. przyspieszające gojenie się ran. W Polsce nadal jest mało znana i wykorzystywana głównie jako barwnik do masła, sałatek czy ryżu. Pora to zmienić! Poniżej 4 przepisy z kurkumą.
Rada: Kurkuma dodana w dużych ilościach nadaje daniu intensywny smak. Koniecznie należy zmieszać ją z papryką lub pieprzem – samej kurkumy organizm nie jest w stanie przyswoić. W połączeniu z papryką jej wchłanianie zwiększa się 2000 razy. Powinna być również rozpuszczana w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym lub podawana z siemieniem lnianym.
[reklama_col id=”57567, 57571, 57570″]
1. Tofu z kurkumą
- 1 opakowanie tofu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- ½ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli,
- ¾ szklanki posiekanej czerwonej papryki,
- ½ szklanki posiekanej zielonej papryki,
- ¼ łyżeczki kolendry,
- ½ łyżeczki kminku,
- ¼ łyżeczki czosnku w proszku,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki kurkumy.
Tofu odsączyć z nadmiaru wilgoci (najlepiej delikatnie owijając ręcznikiem). Umieścić w misce i rozgnieść widelcem na purée. Na patelni rozgrzać oliwę i udusić na niej warzywa do miękkości. Dodać wszystkie przyprawy. Po minucie wymieszać z purée z tofu i dwiema łyżkami wody i gotować jeszcze przez 1–2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Pasta świetnie smakuje z domowym pieczywem i szczypiorkiem.
2. Żółty ryż
- 2 szklanki ryżu jaśminowego,
- 2 szklanki wody,
- 1 liść laurowy,
- laska cynamonu,
- 3 goździki,
- ¾ łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, wsypać do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy (w tym sól). Zagotować na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10 minut. Wyjąć liść laurowy, laskę cynamonu i goździki. Dodać olej.
3. Kalafiorowe kotleciki
- 1 główka kalafiora,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 1 łyżeczka kminku,
- ½ łyżeczki kurkumy.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wyciąć głąb kalafiora i podzielić główkę na około 2-centymetrowe plastry. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni niewielką ilość oleju i podsmażyć plastry na złoty kolor. Delikatnie przenieść je na blachę. Piec do miękkości (około 15 minut). Pozostałą część oleju wymieszać z przyprawami i polać upieczone kotleciki. Pysznie smakuje z ryżem, kuskusem lub quinoą.
4. Koktajl
- 1 duża garść zielonych warzyw liściastych dostępnych jesienią,
- 1 obrany i posiekany banan, najlepiej ekologiczny,
- 1 szklanka niesłodzonej wody kokosowej,
- 2 łyżki masła migdałowego,
- 1 łyżka oleju z nasion lnu,
- ⅛ łyżeczki cynamonu,
- szczypta kurkumy.
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Gotowe!
Foto: flikr.com/jackson3