Wakacje z dziećmi, wakacje bez dzieci, wakacje bez rodziców? > zobacz
| 4 przepisy na potrawy i napój z kurkumą

4 przepisy na potrawy i napój z kurkumą

Kurkuma to jedna z najzdrowszych przypraw. Hindusi wykorzystują ją od tysięcy lat, naukowcy zainteresowali się nią całkiem niedawno. Badania pokazują, że zachorowalność na raka wśród Hindusów jest o wiele mniejsza niż w krajach zachodnich. Dla przykładu, 9 razy rzadziej chorują na raka okrężnicy, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerek.

Niezwykłe właściwości kurkumy

Kurkuma (ekstrakt kłączy ostryżu) należy do rodziny imbirowatych. Występuje w aż 70 gatunkach roślin. Jest składnikiem innych przypraw, np. szeroko stosowanego w kuchniach świata curry. Pochodzi z Azji. Lekarze medycyny ajurwedyjskiej nazywają ją “przyprawą życia”.

Kurkuma:

  • dobrze wpływa na trawienie, w naturalny sposób pobudza apetyt,
  • dostarcza organizmowi niezbędnych do życia składników,
  • zawarta w niej kurkumina i jej pochodne mają silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne,
  • obniża poziom cholesterolu i glukozy,
  • działa przeciwnowotworowo,
  • łagodzi niestrawność żołądka.

Nie ma w Indiach domu bez kurkumy – służy nie tylko w kuchni, jest także stosowana w kosmetyce i jako drogocenne lekarstwo, m.in. przyspieszające gojenie się ran. W Polsce nadal jest mało znana i wykorzystywana głównie jako barwnik do masła, sałatek czy ryżu. Pora to zmienić! Poniżej 4 przepisy z kurkumą.

Rada: Kurkuma dodana w dużych ilościach nadaje daniu intensywny smak. Koniecznie należy zmieszać ją z papryką lub pieprzem – samej kurkumy organizm nie jest w stanie przyswoić. W połączeniu z papryką jej wchłanianie zwiększa się 2000 razy. Powinna być również rozpuszczana w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym lub podawana z siemieniem lnianym.

Reklama sponsora artykułu

1. Tofu z kurkumą

  • 1 opakowanie tofu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • ½ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli,
  • ¾ szklanki posiekanej czerwonej papryki,
  • ½ szklanki posiekanej zielonej papryki,
  • ¼ łyżeczki kolendry,
  • ½ łyżeczki kminku,
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki kurkumy.

Tofu odsączyć z nadmiaru wilgoci (najlepiej delikatnie owijając ręcznikiem). Umieścić w misce i rozgnieść widelcem na purée. Na patelni rozgrzać oliwę i udusić na niej warzywa do miękkości. Dodać wszystkie przyprawy. Po minucie wymieszać z purée z tofu i dwiema łyżkami wody i gotować jeszcze przez 1–2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Pasta świetnie smakuje z domowym pieczywem i szczypiorkiem.

2. Żółty ryż

  • 2 szklanki ryżu jaśminowego,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 liść laurowy,
  • laska cynamonu,
  • 3 goździki,
  • ¾ łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, wsypać do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy (w tym sól). Zagotować na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10 minut. Wyjąć liść laurowy, laskę cynamonu i goździki. Dodać olej.

3. Kalafiorowe kotleciki

  • 1 główka kalafiora,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • ½ łyżeczki kurkumy.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wyciąć głąb kalafiora i podzielić główkę na około 2-centymetrowe plastry. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni niewielką ilość oleju i podsmażyć plastry na złoty kolor. Delikatnie przenieść je na blachę. Piec do miękkości (około 15 minut). Pozostałą część oleju wymieszać z przyprawami i polać upieczone kotleciki. Pysznie smakuje z ryżem, kuskusem lub quinoą.

4. Koktajl

  • 1 duża garść zielonych warzyw liściastych dostępnych jesienią,
  • 1 obrany i posiekany banan, najlepiej ekologiczny,
  • 1 szklanka niesłodzonej wody kokosowej,
  • 2 łyżki masła migdałowego,
  • 1 łyżka oleju z nasion lnu,
  • ⅛ łyżeczki cynamonu,
  • szczypta kurkumy.

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Gotowe!

Foto: flikr.com/jackson3


Dzieci są ważne

Redakcja serwisu dziecisawazne.pl.
Odwiedź stronę autorki/autora: https://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Nie dajmy sobie wmówić, że ktoś inny wie lepiej, jak karmić piersią nasze dzieci! Rozmowa z Magdą Karpienią

Czy plastik jest naprawdę lepszy od szkła?

Juul na poniedziałek, cz. 91 – Odpowiedzialność matek za relacje dzieci z ojcem – to nikomu nie przynosi korzyści

Przejdz do: