Kategorie
Dieta naturalna

4 przepisy na potrawy i napój z kurkumą

Kurkuma to jedna z najzdrowszych przypraw. Hindusi wykorzystują ją od tysięcy lat, naukowcy zainteresowali się nią całkiem niedawno. Badania pokazują, że zachorowalność na raka wśród Hindusów jest o wiele mniejsza niż w krajach zachodnich. Dla przykładu, 9 razy rzadziej chorują na raka okrężnicy, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerek.

Niezwykłe właściwości kurkumy

Kurkuma (ekstrakt kłączy ostryżu) należy do rodziny imbirowatych. Występuje w aż 70 gatunkach roślin. Jest składnikiem innych przypraw, np. szeroko stosowanego w kuchniach świata curry. Pochodzi z Azji. Lekarze medycyny ajurwedyjskiej nazywają ją „przyprawą życia”.

Kurkuma:

  • dobrze wpływa na trawienie, w naturalny sposób pobudza apetyt,
  • dostarcza organizmowi niezbędnych do życia składników,
  • zawarta w niej kurkumina i jej pochodne mają silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne,
  • obniża poziom cholesterolu i glukozy,
  • działa przeciwnowotworowo,
  • łagodzi niestrawność żołądka.

Nie ma w Indiach domu bez kurkumy – służy nie tylko w kuchni, jest także stosowana w kosmetyce i jako drogocenne lekarstwo, m.in. przyspieszające gojenie się ran. W Polsce nadal jest mało znana i wykorzystywana głównie jako barwnik do masła, sałatek czy ryżu. Pora to zmienić! Poniżej 4 przepisy z kurkumą.

Rada: Kurkuma dodana w dużych ilościach nadaje daniu intensywny smak. Koniecznie należy zmieszać ją z papryką lub pieprzem – samej kurkumy organizm nie jest w stanie przyswoić. W połączeniu z papryką jej wchłanianie zwiększa się 2000 razy. Powinna być również rozpuszczana w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym lub podawana z siemieniem lnianym.

[reklama_col id=”57567, 57571, 57570″]

1. Tofu z kurkumą

  • 1 opakowanie tofu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • ½ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli,
  • ¾ szklanki posiekanej czerwonej papryki,
  • ½ szklanki posiekanej zielonej papryki,
  • ¼ łyżeczki kolendry,
  • ½ łyżeczki kminku,
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki kurkumy.

Tofu odsączyć z nadmiaru wilgoci (najlepiej delikatnie owijając ręcznikiem). Umieścić w misce i rozgnieść widelcem na purée. Na patelni rozgrzać oliwę i udusić na niej warzywa do miękkości. Dodać wszystkie przyprawy. Po minucie wymieszać z purée z tofu i dwiema łyżkami wody i gotować jeszcze przez 1–2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Pasta świetnie smakuje z domowym pieczywem i szczypiorkiem.

2. Żółty ryż

  • 2 szklanki ryżu jaśminowego,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 liść laurowy,
  • laska cynamonu,
  • 3 goździki,
  • ¾ łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, wsypać do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy (w tym sól). Zagotować na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10 minut. Wyjąć liść laurowy, laskę cynamonu i goździki. Dodać olej.

3. Kalafiorowe kotleciki

  • 1 główka kalafiora,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • ½ łyżeczki kurkumy.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wyciąć głąb kalafiora i podzielić główkę na około 2-centymetrowe plastry. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni niewielką ilość oleju i podsmażyć plastry na złoty kolor. Delikatnie przenieść je na blachę. Piec do miękkości (około 15 minut). Pozostałą część oleju wymieszać z przyprawami i polać upieczone kotleciki. Pysznie smakuje z ryżem, kuskusem lub quinoą.

4. Koktajl

  • 1 duża garść zielonych warzyw liściastych dostępnych jesienią,
  • 1 obrany i posiekany banan, najlepiej ekologiczny,
  • 1 szklanka niesłodzonej wody kokosowej,
  • 2 łyżki masła migdałowego,
  • 1 łyżka oleju z nasion lnu,
  • ⅛ łyżeczki cynamonu,
  • szczypta kurkumy.

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Gotowe!

Foto: flikr.com/jackson3

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.