7. tydzień ciąży: co się dzieje z Twoim ciałem?
Przeczytaj także: 6. tydzień ciąży
Twoje samopoczucie zapewne niewiele się różni od tego w zeszłym tygodniu. Ale zmiany w Twoim organizmie zaczynają zachodzić coraz bardziej intensywnie. W tym tygodniu zaczyna gęstnieć śluz szyjkowy, który tworzy czop śluzowy, zamykający kanał szyjki macicy. Będzie on obecny przez całą ciążę, stanowiąc barierę między jamą macicy a światem zewnętrznym.
Twoje serce zaczyna bić szybciej, ponieważ musi przepompować dodatkową porcję krwi dla dziecka, które dynamicznie rozwija się w Twojej macicy. Wzrasta także częstotliwość oddechu, dlatego możesz zaobserwować u siebie lekką zadyszkę.
[reklama_col id=”66993,67238,72159″]
Twój organizm zaczyna również potrzebować więcej witamin i składników mineralnych, dlatego różnorodna i dobrze zbilansowana dieta w czasie całej ciąży jest bardzo ważna. Jeśli nie zadbasz o to od początku, znajdzie to odbicie w Twoim kiepskim samopoczuciu i wynikach badań. Wiele ciężarnych ma problem ze zbyt niskim poziomem hemoglobiny, co w konsekwencji może prowadzić do anemii.
Od początku ciąży warto sięgać po potrawy, które są naturalnym, bogatym źródłem żelaza:
- jajka (w szczególności żółtka),
- czerwone warzywa (pomidor, papryka, buraki),
- zielone warzywa (sałata, szpinak, jarmuż, brokuły),
- czerwone mięso,
- kasze,
- orzechy,
- rośliny strączkowe.
Jeśli jesteś wegetarianką, nie musisz zmieniać swojej diety na czas ciąży. Warto jednak udać się do dietetyka, który pomoże zbilansować odpowiednie porcje produktów i uwzględni zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne.
Przeczytaj także: Jak dbać o siebie, by uniknąć anemii w ciąży?
Oprócz żelaza, czasie ciąży posiłki powinny być też bogate w:
- kwasy omega 3, niezbędne do rozwoju mózgu i tworzącego się układu nerwowego; ich bogatym źródłem są tłuste ryby, orzechy oraz oleje (np. lniany, dyniowy, sezamowy, itp),
- białko, odpowiedzialne za budowę mięśni i tkanek; dobrym źródłem jest chude mięso i rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca, fasola),
- kwas foliowy, który zapobiega wadom cewy nerwowej; najłatwiej przyswajalny pod postacią zielonych warzyw liściastych,
- magnez, który zapobiega skurczom mięśni i uczuciu zmęczenia; najlepiej przyswajalny w postaci gorzkiej czekolady, awokado, orzechów i migdałów, bardzo bogatym źródłem jest również kasza gryczana.
Przeczytaj także: Zdrowa (wege) ciąża
Co się dzieje z Twoim dzieckiem?
W tym tygodniu zarodek podwaja swoją długość. Ma wielkość małego orzeszka i mierzy ok. 1 cm. Rośnie w niesamowitym tempie, ok 1 mm na dobę!
U zarodka na zawiązkach kończyn zaczynają się pojawiać dłonie i stopy przypominające płetwę. Na twarzy uwidaczniają się dołki nosowe, z których już niedługo powstanie nos, a po bokach twarzy plamki, w miejscu których pojawią się oczy. Poza tym tworzą się oskrzela i formuje się mózg, na którym uwypuklają się wypustki.
Narządy wewnętrzne, tj. serce, nerki i wątroba osiągnęły właściwe miejsce, a zawiązki zewnętrznych narządów płciowych stają się powoli widoczne, choć na to, by się dowiedzieć, czy to chłopiec, czy dziewczynka, będziesz musiała jeszcze długo poczekać!

Kalendarz ciąży: o czym warto pamiętać w 6. tygodniu?
- suplementuj kwas foliowy w dawce 0,4 mg,
- suplementuj 500 mg DHA,
- suplementuj 2000 j. witaminy D3,
- dbaj o różnorodną dietę, przede wszystkim o produkty bogate w żelazo,
- w miarę możliwości odpoczywaj.
Przeczytaj także: 8. tydzień ciąży
Konsultacja merytoryczna: położna Celina Szwinta