1. Lody marchewkowe
Składniki:
- 7 marchewek
- ½ szklanki mleka kokosowego
- szczypta soli
- 1 banan
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka syropu klonowego
Przygotowanie:
W naczyniu żaroodpornym układamy obrane marchewki i przykrywamy je papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Marchewki pieczemy ok. 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Dolewamy mleczko, dodajemy szczyptę soli, rozgniecionego widelcem banana i syrop klonowy. Blendujemy na gładką masę, pod koniec dodając łyżkę miodu. Przekładamy masę do pudełka, które można zamrażać. Wkładamy do zamrażalki na min. 3 godziny.
2. Lody kalafiorowe
Składniki:
- kilka dużych różyczek kalafiora
- ksylitol do smaku
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szklanka dowolnych owoców (np. truskawki, jagody, brzoskwinie)
- 200 ml mleka roślinnego
Przygotowanie:
Składniki łączymy w misce, blendujemy na gładką masę. Przelewamy do formy, którą można zamrażać. Zamrażamy ok. 3 godziny. Podajemy posypane mielonymi orzeszkami.
3. Lody dyniowe
Składniki:
- 300 ml mleka kokosowego
- ¼ szklanki puree z dyni
- 3 łyżki ksylitolu
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
W misce łączymy wszystkie składniki i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy masę do pojemnika, który można zamrażać i umieszczamy w zamrażalce na ok. 3 godziny. Jeśli po rozmrożeniu lody trudno się nakłada, warto jeszcze raz je zmiksować przed podaniem.
4. Lody buraczane
Składniki:
- 5 małych buraków
- 500 g malin lub innych owoców sezonowych (np. jagód, jeżyn, moreli)
- ½ szklanki octu balsamicznego
- 4 łyżki ksylitolu
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
Przygotowanie:
Buraki w skórkach pieczemy przez ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu obieramy je. Ksylitol rozpuszczamy w occie balsamicznym, gotując w rondelku i cały czas mieszając. Redukujemy, aż powstanie gęsty sos. Do miski wsypujemy owoce i pokrojone buraki. Miksujemy, po chwili dodając sos i sok z cytryny. Miksujemy jeszcze przez chwilę. Lody przelewamy do pojemnika, który można zamrażać. Mrozimy ok. 3 godziny. W tym czasie kilka razy wyciągamy lody i starannie mieszamy.
5. Lody szpinakowe
Składniki:
- 0,5 szklanki zmiksowanego szpinaku
- 0,5 banana
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 kopiate łyżki masła kokosowego*
- 1,5 łyżki miodu lub innego słodu
Przygotowanie:
Szpinak zagotowujemy w mleku roślinnym z miodem, studzimy. Do blendera wrzucamy banana, masło kokosowe, wlewamy mleko szpinakowe i miksujemy. Po wystudzeniu wlewamy masę do pojemnika, który można zamrażać. Wkładamy do zamrażalki na ok. 3 godziny, co jakiś czas mieszając lody.
* Przepis na masło kokosowe: Wiórki kokosowe wsypujemy do blendera i miksujemy na wysokich obrotach aż do momentu, gdy zacznie się z nich wytrącać olej.
Foto: flikr.com/smiteme