W 95 proc. przyczyną anemii w ciąży jest niedobór żelaza, który może być wynikiem stosowania złej diety (nie zwiększamy podaży żelaza, natomiast zapotrzebowanie organizmu wzrasta). Rzadziej anemia może być spowodowana niedoborem kwasu foliowego lub witaminy B12.
Profilaktyka anemii w ciąży:
- pij herbatę ciążową (dodaj do herbaty parę kropli soku z cytryny)
- jedz produkty bogate w żelazo:
- jabłka, jagody, czarny bez, świeży ananas, truskawki, gruszki, śliwki, maliny, cytryny, sok z cytryny
- marchew, sok z marchwi, czerwone buraki, pomidory, papryka, sałata, rzeżucha, pietruszka, biała i czerwona kapusta, kalarepka, warzywa strączkowe
- proso, płatki owsiane (bez mleka)
- rodzynki, orzechy, migdały, pestki słonecznika, pestki dyni, figi, morele (świeże i suszone)
- pij czerwone soki (np. sok z czerwonych winogron, z czerwonych buraków)
- w/w produkty przyjmuj w połączeniu z witaminą C, czyli np. z kiwi, sokiem pomarańczowym, ponieważ wspomaga ona wchłanianie żelaza do organizmu;
posiłki z mięsem albo wędliny łącz z produktami zawierającymi witaminę C, np. z sałatą pokropioną sokiem z cytryny (mięso dostarcza żelazo, które bez dodatku witaminy C nie zostanie wchłonięte) - w/w produktów nie przyjmuj z mlekiem i produktami mlecznymi, ponieważ wapń hamuje przyswajanie żelaza
- spaceruj i uprawiaj gimnastykę ciążową
- stosuj preparaty żelaza na bazie roślin
- zrezygnuj z kawy, czarnej herbaty, słodyczy
- jeżeli stosujesz magnez, nie przyjmuj go razem z żelazem (jedno wypłukuje drugie z organizmu)
- stosuj wszystkie powyższe zalecenia
- zastosuj leki (dostępne na zamówienie w aptece, firmy Weleda)
- ANAEMODORON
- FERRUM USTUM COMPOSITUM
- zastosuj leki homeopatyczne (po konsultacji z lekarzem homeopatą)