Najbardziej miarodajny odczyn ma krew – jej pH powinno wynosić 7,36 (a więc być lekko zasadowe). Jeśli na co dzień spożywamy dużo produktów zakwaszających, nasz organizm znajduje się w stanie nieustannego kryzysu.
Uwaga! Reklama do czytania
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik świadomego rodzicielstwa
Cud rodzicielstwa
Wsłuchaj się naprawdę w głos swojego dziecka
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Co się dzieje w organizmie, gdy spożywamy produkty zakwaszające?
Aby przywrócić równowagę i odpowiednie pH, organizm mobilizuje swoje wewnętrzne rezerwy. Gdy przewaga produktów zakwaszających jest znacząca, ciało zaczyna wiązać toksyny w tłuszcz i odkładać je w poszczególnych częściach ciała. Tak tworzy się gruba warstwa wokół narządów, uniemożliwiająca im prawidłowe funkcjonowanie.
Zakłócenie równowagi kwasowo-zasadowej, to w rzeczywistości często spotykana dolegliwość. Początkowo prowadzi do kryzysów, które nieleczone lub tylko zaleczane przeradzają się w schorzenia przewlekłe.
Zaczyna się od uporczywych bólów głowy, kręgosłupa, zgagi, niespodziewanych biegunek i innych dolegliwości jelitowych. To pierwszy sygnał, że z równowagą kwasowo-zasadową w naszym organizmie może być coś nie tak. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, wskutek zakwaszenia organizmu rozwija się większość schorzeń, w tym chorób przewlekłych, takich jak reumatyzm, zawały serca, nowotwory, migreny, cukrzyca, kamica nerkowa, kamienie w woreczku żółciowym, dna moczanowa.
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Twórczyni terapii odkwaszającej, dr Renate Collier w swej pracy naukowej i praktyce lekarskiej przekonuje, że by zachować zdrowie i pozbyć się dolegliwości, należy odżywiać się w dużej mierze produktami zasadotwórczymi i ograniczać kwasotwórcze. Do tych najbardziej zakwaszających produktów zaliczamy: kawę, czarną herbatę, mięso, wędliny, słodycze, pieczywo, sery, pasteryzowane i homogenizowane przetwory mleczne. Jeśli są one podstawowym składnikiem naszej codziennej diety, prawdopodobnie nasz organizm jest zakwaszony. Dodatkowo zakwaszaniu służą papierosy, alkohol, stres, brak snu, intensywny, nieodreagowany wysiłek umysłowy.
Odkwaszanie – na czym polega?
Odkwaszanie, to przede wszystkim wykluczenie z diety tych produktów, które nam nie służą. Codzienny jadłospis powinien opierać się w przeważającej większości na warzywach, które neutralizują nadmiar kwaśnych produktów przemiany materii. Warzywa gotujemy na parze lub w małej ilości wody. Niektóre z nich, jak ziemniaki i buraki, przygotowujemy w łupinach. Przed spożyciem zjadamy sałatę, którą zimą można zastąpić kiszoną kapustą. Wszystko to można przyprawiać ziołami, zieleniną i solą morską. Wskazane są też kiełki i oleje: lniany, słonecznikowy, rzepakowy (tłoczony na zimno) i oliwa z oliwek.
Ponadto, można spożywać nasiona słonecznika, pestki dyni, migdały, orzechy, suszone, niesiarkowane owoce. Surowe owoce podajemy zawsze przed warzywami. Pijemy zioła, zakwas buraczany, soki owocowe, warzywne i warzywne wywary.
Uwaga! Reklama do czytania
Smok
Czy zawsze trzeba się dzielić? NIE!
Błoto
Czy dziewczynkom nie wolno tego co chłopcom? NIE!
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Konsultacja merytoryczna: Anna Szydlik
Foto: flikr.com/chaparral