Dieta oczyszczająca: co, kiedy i dlaczego?
Oczyszczanie bezpośrednio wiąże się z usuwaniem z organizmu ewentualnych pasożytów, grzybów oraz odkwaszaniem organizmu. Można to przeprowadzić na kilka sposobów – przez odpowiednio dobraną dietę, monodietę bądź głodówkę. Odpowiednio zaplanowane oczyszczanie, pomaga zachować wewnętrzną równowagę organizmu, będącą podstawą do zachowania zdrowia. Właściwości oczyszczające posiada m.in.:
- wyciąg z aloesu (można go podawać dorosłym oraz dzieciom powyżej 3 roku życia),
- wyciąg z pestek grejpfruta (podawać przez 7 dni, po 4 krople dziennie dodane do picia w przypadku dzieci w wieku 1-3 lat, 8 kropli 3 razy dziennie dzieciom powyżej 3 lat oraz 15 kropli dziennie nastolatkom oraz dorosłym),
- wyciąg z orzecha czarnego,
- pestki dyni (zjadanie codziennie małej garstki, skutecznie chroni przed pasożytami).
Przeczytaj: Co to jest oczyszczanie organizmu?
Dieta probiotyczna
Po oczyszczaniu przychodzi czas na odbudowę flory bakteryjnej. To o tyle ważne, że jelita są wrotami naszej odporności i od ich stanu zależą możliwości wchłaniania składników odżywczych z pokarmu. W odbudowie flory bakteryjnej pomagają naturalne probiotyki:
- kiszone ogórki,
- kiszona kapusta,
- jogurty, maślanki, kefiry.
Przeczytaj: Naturalne probiotyki
Warto przy tym pamiętać, że bakterie probiotyczne czerpią energię z trawienia wielocukrów roślinnych, czyli kasz pełnoziarnistych oraz błonnika.
Jak odżywiać się wiosną?
Wiosną warto postawić przede wszystkim na dania lekkie, z mniejszą ilością tłuszczów nienasyconych a większą – witamin i przeciwutleniaczy. Ich doskonałym źródłem są:
- zupy warzywne,
- lżejsze dania z ryżem basmati, cukinią, zielonym groszkiem, brokułami,
- kompoty z gruszek, jabłek, rodzynek, daktyla, z dodatkiem imbiru, kurkumy, cynamonu, ale bez cukru,
- do każdego posiłku dodajmy zmielone siemię lniane, słonecznik, pestki dyni,
- do picia słabe herbaty ziołowe z kopru włoskiego, pokrzywy, liści malin,
- siejmy kiełki i dodawajmy je do dań warzywnych, do kanapek,
- pamiętajmy o używaniu każdego dnia produktów bogatych w cynk (np. kasza jaglana, która działa termostabilizująco i odkwaszająco, kasza gryczana niepalona) oraz witaminę C (sok z owoców dzikiej róży, sok z czarnej porzeczki z dodatkiem ciepłej wody, jabłka, natka pietruszki).
Przeczytaj: Wiosna według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
Dla osób, które mają tak zwany zabiegany tryb życia oraz o szczególnie obniżonej odporności, z pomocą przychodzi „zielona żywność”. Zawiera ona potężne ilości naturalnych, odżywczych oraz oczyszczających wartości, a jej jedzenie nie wymaga właściwie żadnego wysiłku. Zielona żywność to nazwa, która dotyczy przede wszystkim chlorelli oraz jęczmienia. Przeczytaj: Zielona żywność
Wiosna w budowie
Wiosna to czas na odbudowę, która niestety nie wydarzy się bez naszego udziału. Stała zmiana diety na sezonową, znacznie pomaga w utrzymaniu organizmu w dobrej kondycji, ale nie jest jedynym elementem decydującym o tym, jak będzie funkcjonował. Równie ważne jest zadbanie o spokojną przestrzeń, ograniczenie stresu i wyciszenie umysłu. Wiosna sprzyja wychodzeniu z domu, więc to najlepszy czas, by wprowadzić do swojego życia codzienne spacery bądź przejażdżki rowerem, będące dla niektórych swoistą medytacją drogi. Ważne, by we wszystkim znaleźć dla siebie sens, miejsce i poczuć, że budząca się do życia przyroda woła do nas – „Jesteś naszą częścią!”.
Foto: flikr.com/daisyduck2007