Suszone owoce i orzechy
Potpourri – suszone kwiaty oraz fragmenty roślin, charakteryzujące się wspaniałym zapachem. Można kupić już gotowe mieszanki, ale często ich zapach jest zbyt intensywny – dlatego warto przygotować je samemu. Poza zapachem liczy się też zestawienie faktur i kolorów.
Domowe potpourri:
- suszone plasterki jabłka
- suszone plastry pomarańczy
- całe orzechy (dowolne, np. włoskie, laskowe, nerkowca)
- laski cynamonu
- goździki
- owoce jałowca
- suszone owoce dzikiej róży
- liście laurowe
- szyszki
- olejki eteryczne: drzewo cedrowe, goździkowy, cynamonowy, pomarańczowy i sosnowy
Wszystkie elementy wkładamy do litrowego słoika, dodajemy po kilka kropel każdego z olejków. Całością delikatnie wstrząsamy. Mieszankę rozkładamy na porcelanowe miseczki i rozstawiamy w dowolnych miejscach w mieszkaniu.
[natuli]
Wanilia i liść laurowy
Postawiony na wolnym ogniu garnek z aromatycznymi ziołami, owocami i przyprawami momentalnie opanuje swoim zapachem cały dom. Szczególnie lubię to robić, kiedy spodziewam się gości. Dom, w którym pięknie pachnie, cechuje też miła atmosfera. Połączenie składników może zaskakiwać i wydawać się wręcz dziwne. Efekt jest jednak fantastyczny, powstaje zapach orzeźwiający i relaksujący.
- 1 litr wody (mniej lub więcej, w zależności od zapotrzebowania na intensywność zapachu)
- 4–5 listków laurowych
- 1 mała pomarańcza, pokrojona na cienkie plasterki
- 1 duża gałązka świeżego rozmarynu
- 1 laska wanilii lub 1–2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu, zalewamy wodą. Na średnim ogniu dusimy od 15–20 minut do… i tu granicy nie ma. Należy samemu ocenić intensywność i zasięg zapachu. Susz można zalewać nawet do trzech razy, zanim całkowicie straci swój aromat.