Wpływ aluminium na zdrowie
Badania naukowe potwierdzają, że aluminium z folii może przenikać do zawiniętych w nią potraw. Okazuje się więc, że folia aluminiowa nie nadaje się do pieczenia, gotowania i podgrzewania. Istotne jest również to, co w folię zawijamy. Aluminium nie powinno mieć kontaktu z potrawami kwaśnymi (np. z owocami cytrusowymi, sokiem pomidorowym, kiszoną kapustą) i mocno przyprawionymi – wtedy wyciek szkodliwych substancji jest jeszcze obfitszy. Samo aluminium to nie wszystko. Folia aluminiowa zawiera toksyczny bisfenol A (BPA) – związek, który może mieć wpływ na zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego i hormonalnego. BPA może znajdować się też we wnętrzu puszek z napojami i warzywami.
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Istnieją podejrzenia, że kumulowanie się aluminium w organizmie przyczynia się do:
- schorzeń kości (w tym osteoporozy),
- niektórych chorób nerek,
- spowolnionego wzrostu komórek mózgowych (badania łączą wysokie stężenie aluminium w tkankach mózgowych z występowaniem choroby Alzheimera).
Organizm człowieka całkiem dobrze radzi sobie z usuwaniem niewielkich ilości aluminium, problem zaczyna się, gdy metalu jest więcej. A aluminium to nie tylko folia. Znajdziemy je między innymi w garnkach, akcesoriach kuchennych, produktach żywnościowych, kosmetykach i lekarstwach. Niestety, całkowicie unikać aluminium nie sposób, dobrze jest wiec ograniczyć kontakt z nim tam, gdzie jest to możliwe.
Jeśli nie folia aluminiowa, to co?
- zamiast przykrywać wkładaną do piekarnika formę warstwą folii, lepiej użyć naczynia żaroodpornego z pokrywką,
- żeby zapobiec przypaleniu potrawy, wystarczy formę do pieczenia natłuścić, wykładanie jej folią nie jest niezbędne,
- do zawijania potraw, które maja być upieczone, doskonale nadają się… liście bananowca, tylko skąd je wziąć w naszym klimacie…
- gorącą potrawę można odłożyć do przestygnięcia na drewnianą deskę, a przechowywać lub transportować w szklanym pojemniku z pokrywką,
- dania na grilla zamiast na aluminiowych tackach lepiej układać w koszyczkach ze stali nierdzewnej, warzywa można nabić na stalowe szpikulce do szaszłyków,
- kanapki najprościej zawijać w staromodny papier śniadaniowy lub – jeśli mamy na uwadze i zdrowie, i środowisko – wkładać do wielorazowych torebek albo saszetek śniadaniowych,
- w folię nie należy zawijać pomidorów, owoców cytrusowych i przypraw, do ich przechowywania lepsze są np. szklane pojemniki,
- istnieje wiele alternatyw do naczyń z aluminium: stal nierdzewna, szkło, żeliwo, kamionka; jest w czym wybierać!
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Folia aluminiowa a środowisko
Folia aluminiowa jest banalnie prosta w użyciu – być może to jeden z powodów jej popularności. Wystarczy oderwać kawałek z rolki i zawinąć kanapkę lub przykryć naczynie, a po użyciu zwinąć w kulkę i wyrzucić. Żadnego mycia, skrobania ani szorowania. Niestety, taka folia rozkłada się od kilkudziesięciu do stu lat (to o wiele wolniej niż inne metale, ponieważ aluminium jest znacznie mniej podatne na korozję). Jeśli z folią w kuchni naprawdę trudno się rozstać, rozsądniej będzie więc używać jednego kawałka wielokrotnie.
Uwaga! Reklama do czytania
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik świadomego rodzicielstwa
Cud rodzicielstwa
Wsłuchaj się naprawdę w głos swojego dziecka
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Foto: flikr.com/quinnanya