Czy wiesz, ile odpadów spożywczych zbiera się codziennie w twoim domu? Z pewnością dla niektórych rodzin ograniczenie ilości odpadów stanowi wyzwanie. Często nie mamy świadomości, jak dużo i co właściwie wyrzucamy. Niewiele osób może oddawać odpadki zwierzętom w gospodarstwie czy umieścić w kompostowniku.
Ile wyrzucamy?
Opublikowano wiele badań dotyczących marnotrawienia żywności na świecie. W maju ubiegłego roku Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych (FAO) opublikowała dokument na temat globalnych strat żywności i odpadów spożywczych. Z raportu wynika, że 30% całej żywności produkowanej na świecie każdego roku jest wyrzucana do kosza. To około 1,3 miliardów ton! Najwięcej odpadów pozostawiają Europejczycy i Amerykanie, którzy wyrzucają od 95 do 115 kg żywności na osobę rocznie. W Afryce Środkowej, Azji Południowej i Azji Południowo-Wschodniej odpadów jest znacznie mniej – od 6 do 11 kilogramów rocznie na jednego mieszkańca. Wychodzi na to, że w krajach wysokorozwiniętych marnuje się ponad 10 razy więcej jedzenia niż w tzw. krajach rozwijających się.
Co zrobić?
Odpady żywnościowe to coraz poważniejszy problem globalny. Możemy wiele zrobić, by przyczynić się do jego rozwiązania, poczynając od zmiany swoich przyzwyczajeń, od zmian w najbliższym otoczeniu, od edukacji dzieci.
Możemy:
- planować swoje posiłki z tygodniowym wyprzedzeniem, zajrzeć do lodówki, zamrażalki, spiżarni, a następnie przygotowywać listę zakupów, tworzyć jadłospisy tygodniowe;
- dowiedzieć się, w jaki sposób prawidłowo przechowywać owoce i warzywa;
- kupować „na zapas” tylko produkty, które się nie psują, np. zboża, kasze, orzechy, nasiona;
- nauczyć się wykorzystywać w kuchni resztki z wczorajszego posiłku;
Przeczytaj: Nie marnujmy jedzenia!