Do końca średniowiecza jarmuż był jednym z najpopularniejszych zielonych warzyw w Europie. Do dziś jest składnikiem tradycyjnych potraw portugalskich, holenderskich i brazylijskich.
Jarmuż występuje w kilku odmianach różniących się kształtem liści i barwą: od niebieskawozielonej, fioletowej i szarawej po jasnozieloną. To warzywo smaczne i przede wszystkim zdrowe – uważa się je za bardzo pożywne.
Cenne witaminy i minerały
Liście tego warzywa są wyjątkowo zdrowe. Porcja jarmużu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i C. To także cenne źródło kwasu foliowego, tak cennego dla przyszłych mam i ich dzieci. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate, jarmuż zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Kiedy na skórze pojawiają się siniaki, warto włączyć jarmuż do diety. Dlaczego? Ponieważ ma mnóstwo witaminy K, która wpływa na krzepliwość krwi. Dzięki niej rany szybciej się goją, miesiączki są mniej obfite, a cera ma widocznie mniej pajączków. Aby wit. K lepiej się wchłaniała, potrzebuje tłuszczu. Dlatego warto jeść jarmuż z olejem lub oliwą.
Uwaga! Reklama do czytania
Cud rodzicielstwa
Piękna i mądra książka o istocie życia – rodzicielstwie.
10 powodów, dla których warto pokochać jarmuż:
- jest niskokaloryczny, nie ma tłuszczu i jest bogaty w błonnik – jedna filiżanka jarmużu ma 36 kalorii, 5 gramów błonnika i 0 g tłuszczu. Pomaga w trawieniu i jest bombą witaminową,
- to źródło żelaza – ma więcej żelaza niż wołowina, a jak wiadomo, żelazo jest nam niezbędne w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym, transportowania tlenu do różnych części ciała, wzrostu komórek, prawidłowego funkcjonowania wątroby itd. Jarmuż to produkt idealny dla kobiet w ciąży,
- jest bogaty w witaminę K – pomaga ona chronić nas przed nowotworami, a także jest ważna dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi,
- zawiera przeciwutleniacze – m.in. karotenoidy, flawonoidy, które pomagają chronić przed nowotworami,
- wspiera układ krążenia – spożywanie jarmużu pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu,
- działa przeciwzapalnie – dzięki kwasom omega-3. Ponadto pomaga w walce z zapaleniem stawów, astmą i chorobami autoimmunologicznymi,
- to źródło witaminy A – korzystnej dla naszego wzroku i skóry,
- jest bogaty w witaminę C – pomaga ona naszemu układowi odpornościowemu, wspomaga metabolizm i nawodnienie,
- ma dużo wapnia – pomaga w zapobieganiu utraty masy kostnej, zapobieganiu osteoporozie i utrzymaniu zdrowego metabolizmu. W utrzymaniu elastyczności chrząstek i stawów jest również pomocna witamina C,
- oczyszcza organizm.
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
(Źródło: 10 powodów, dla których warto jeść jarmuż)
Dobry wybór
Szklanka jarmużu zawiera tylko 33 kalorie. Kupując to warzywo, zwróćmy uwagę, aby liście były jędrne i miały głęboki kolor. Unikajmy warzyw z brązowym nalotem oraz okazów z podwiędłymi lub zżółkniętymi liśćmi –mogą to być oznaki nieświeżości. Przejrzały jarmuż można rozpoznać także po drewniejących łodyżkach i grubych żyłkach w liściach. Jarmużu nie należy płukać przez przechowywaniem, ponieważ nadmiar wilgoci może przyspieszyć gnicie. Tuż przed gotowaniem, smażeniem czy zapiekaniem warzywo należy namoczyć w zimnej wodzie. Następnie jarmuż starannie płuczemy, aby pozbyć się piasku czy ziemi. Odcinamy zniszczone liście zewnętrzne i twarde łodygi; te miękkie należy zostawić, ponieważ są źródłem smaku. Aby warzywo zmiękło, należy je dość długo gotować. Jednak należy pilnować momentu, gdy jarmuż ma jeszcze intensywny zielony kolor. To gwarancja zachowania dużej ilości witamin.
Foto: flikr.com/b_2