Kategorie
Niemowlę Rozszerzanie diety i BLW

Co to jest BLW? (+ przepisy na pierwsze posiłki BLW)

Pierwszy stały posiłek dziecka to nowy rozdział w życiu całej rodziny. Szczególnie gdy rozszerzanie diety chcemy przeprowadzić tak, by było smacznie, zdrowo i z pożytkiem dla wszystkich. Coraz większą popularnością cieszy się metoda polegająca na tym, że pomija się etap papek na rzecz samodzielnego eksplorowania pożywienia przez dziecko. Tradycyjna marchew, jabłko i ziemniak, poza nową formą podania, zyskują również na tym, że coraz częściej wybiera się je obok innych, mniej oczywistych „zestawów startowych” dla maluchów.

Świetne książki dla rodziców i dzieci... zobacz naszą KSIĘGARNIĘ NATULI

Co to jest BLW

BLW, czyli Baby Led Weaning to metoda rozszerzania diety dziecka z pominięciem etapu papek. Założenie jest stosunkowo proste – rodzice pozwalają maluchowi samodzielnie eksperymentować z jedzeniem, by instynktownie zaczął jeść sam, gdy tylko będzie na to gotowy. U większości niemowląt taką zdolność (ciekawość) do samodzielnego jedzenia można zaobserwować w okolicach siódmego miesiąca życia. Przed dzieckiem kładzie się wówczas „dorosłe” pokarmy pokrojone w łatwe do chwycenia słupki, które maluch przeżuwa swoimi dziąsłami.

JAK DOBRZE, ŻE TO REKLAMA KSIĄŻEK

książki dla rodziców

BLW Bobas lubi wybór

34,90 PLN

Praktyczny przewodnik po rozszerzaniu diety dziecka krok po kroku. Przekonajcie się sami, że każde dziecko może pokochać zdrowe jedzenie, jeśli tylko mu się na to pozwoli!

Zasady rozszerzania diety metodą BLW:

1. Zaufanie

Wszystko opiera się na zaufaniu – ufam, że moje dziecko potrafi samo kontrolować, ile zjada, czy w ogóle jest głodne i co wybiera z talerza, na którym serwuję mu różne smakołyki. Jeśli nie zjada w ogóle, to sygnał, że po prostu nie ma teraz ochoty na jedzenie.

2. Kontrola

Kontrola bezpośrednio wiąże się z zaufaniem. Jako rodzic zdaję sobie sprawę z tego, że tak naprawdę jedyna rzecz, którą jestem w stanie skontrolować, to to, co decyduję się położyć na talerzu przed dzieckiem. Niech to będą zdrowe, pełnowartościowe produkty. To maluch sam zdecyduje, co, ile i jak zje. Odpuszczam więc kontrolę i ufam kompetencjom dziecka, które najlepiej zna swoje potrzeby.

3. Bezpieczeństwo

Moim zadaniem jako rodzica jest zadbanie o bezpieczeństwo dziecka. Nigdy nie zostawiam malucha samego podczas jedzenia. Dbam o to, by dziecko spożywało posiłek w pozycji siedzącej. Karmienie w leżaczkach jest niedopuszczalne, bo utrudnia odkrztuszenie zbyt dużych kawałków. Podaję też pokarmy dostosowane do wieku.

Czytasz artykuł … i bardzo dobrze

Piszemy i wydajemy książki, tworzymy magazyn dla rodziców, prowadzimy super księgarnię. Jeśli nas nie znasz… kliknij i

5. Zróżnicowanie

Niemowlęta potrzebują różnorodnych pokarmów oraz mnóstwa okazji do ćwiczenia się w umiejętności jedzenia. Chodzi przy tym nie tylko o zróżnicowanie smakowe, ale też o różne konsystencje, kolory, faktury, różne ilości. Przy BLW zupy wcale nie są zakazane; kwestia tylko tego, czy damy maluchowi szansę podjąć samodzielną próbę jedzenia ich rączkami. Nie ma potrzeby przechodzenia tradycyjnych etapów, które polegają na tym, że zaczynamy wprowadzanie stałych posiłków od gładkiej papki aż do coraz większych grudek.

6. Zabawa

Pierwsze posiłki dziecka wbrew pozorom nie służą najadaniu się, ale zabawie. To właśnie dzięki niej maluch uczy się nowych rzeczy, zdobywa kolejne umiejętności i ćwiczy koordynację ruchową. To, że na początku je niewiele bądź wcale, nie ma większego znaczenia. Tak naprawdę dziecko karmione piersią może spożywać wyłącznie mleczne pokarmy nawet do pierwszego roku życia.

Warto jeszcze przeczytać:


4. Nastrój

Niech posiłki od początku kojarzą się dziecku z rodzinnym, radosnym czasem. Siadajcie do stołu wspólnie, jedzcie raczej to samo (dieta BLW to tak naprawdę dieta dla całej rodziny. Jeśli chcesz, by dziecko jadło zdrowo, nie licz, że zainteresuje się swoim brokułem, gdy na talerzu taty dostrzeże schabowego w grubej panierce), rozmawiajcie i traktujcie to jako miły rytuał życia codziennego. Bez specjalnego zerkania wciąż w stronę dziecka, czy na pewno sobie radzi, poganiania, dopytywania, czy na pewno smakuje. Spokój, opanowanie też budują nastrój.

Co i jak podawać:

  • warzywa i owoce pokrojone w słupki,
  • warzywa i twarde owoce najlepiej ugotowane na parze,
  • bez soli, z niewielką ilością przypraw,
  • kaszki głównie do oblizywania rączek albo ostudzone i pocięte “na sztywno”,
  • zupy – najlepiej na początku kremy, też do oblizywania rączek.

JAK DOBRZE, ŻE TO REKLAMA KSIĄŻEK

Nowe alaantkowe BLW
34,71 PLN
Jak zrozumieć małe dziecko
35 PLN
Uśmiechnij się! Siadamy do stołu
26,01 PLN

4 pomysły na dania dla malucha:

1. Pieczone warzywa wiosenne

Porcja dla 1 dziecka

Składniki:

  • ziemniak,
  • marchew,
  • seler,
  • burak.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Warzywa obierz i pokrój na połówki. Podlej dobrą oliwą i piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30–40 minut.

2. Bezglutenowa owsianka

Porcja dla 1 dziecka

Składniki:

  • 3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych,
  • 100 ml wody lub mleka roślinnego,
  • łyżeczka oleju lnianego.

Przygotowanie:

Podgrzej wodę lub mleko w rondelku. Płatki przesyp do miseczki, zalej gorącą wodą lub mlekiem, przykryj talerzykiem i poczekaj, aż spęcznieją. W wersji owocowej dodaj duszone jabłka (z cynamonem – jeśli maluch polubi), gruszkę, świeże jagody, maliny lub jakiekolwiek inne owoce, również zmiksowane na puree.

3. Kluseczki z polenty

Porcja dla 2 dorosłych i 1 dziecka

Składniki:

  • szklanka suchej kaszki kukurydzianej,
  • pół szklanki mąki (np. ziemniaczanej zmieszanej z ryżową),
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy quinoa (bardzo dobrze wypłukanej),
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • szczypta ziołowych przypraw (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Ugotowaną kaszkę kukurydzianą zmiksuj blenderem razem z siemieniem lnianym. Dodaj mąkę, kaszę quinoa i przyprawy, uformuj podłużne kluseczki. Jeśli ciasto zbyt się klei, dodaj więcej mąki ryżowej. Kluseczki wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez 5–10 minut, od czasu do czasu mieszając.

4. Gęsta zupa krem z dyni piżmowej

Dla 2 osób dorosłych i 1 dziecka

Składniki:

  • 1 średnia cebula, drobno posiekana,
  • 1 średnia dynia piżmowa, pokrojona w większą kostkę,
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • 500 ml domowego wywaru z warzyw,
  • delikatne zioła do smaku (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Cebulę zeszklij na patelni. Dodaj dynię, czosnek i zioła. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, wciąż mieszając. Następnie dodaj wywar, doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez około 30 minut. Po upływie tego czasu zmiksuj wszystko blenderem. Podawaj z bezglutenowym chlebkiem, na który maluch będzie mógł nabierać gęstą zupę krem. Opcjonalnie możesz wzbogacić smak, dorzucając kawałki marchewki lub słodkiego ziemniaka.

Przeczytaj więcej: Pierwsze potrawy BLW

NATULI dzieci są ważne

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *