Badania te dowodzą, że jedzenie sześciu daktyli pod koniec trwania ciąży powoduje:
- wyższe wyniki w skali Bishopa, świadczące o dojrzałości szyjki oraz częściej zachowany pęcherz płodowy przy przyjęciu do szpitala;
- szybsze rozwieranie się szyjki podczas porodu, tym samym skrócenie pierwszego okresu porodu;
- samoistne rozpoczęcie czynności skurczowej w terminie porodu, bez konieczności jego indukowania z powodu przenoszenia ciąży;
- wyższy wskaźnik skuteczności indukcji porodu, jeżeli zaszła konieczność jej zastosowania;
- mniejsze prawdopodobieństwo zastosowania oksytocyny w przebiegu porodu i po porodzie.
Uwaga! Reklama do czytania

Poród naturalny
Świadome przygotowanie się do cudu narodzin.
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Dlaczego jedzenie daktyli pomaga w porodzie?
Naukowcy odkryli, że daktyle uwrażliwiają macicę na działanie naturalnej oksytocyny, która jest jednym z najważniejszych hormonów porodowych i poporodowych. Oksytocyna nazywana inaczej hormonem miłości, wywołuje skurcze, które rozwierają szyjkę macicy.
przeczytaj także: Mózg w porodzie – co warto wiedzieć, żeby nie zakłócać naturalnego rytmu porodu
Jedzenie daktyli przynosi także dodatkowe korzyści odżywcze mamie w ciąży – zawierają one nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, które dostarczają organizmowi energię i biorą udział w produkcji prostaglandyn – hormonów, które wpływają na przygotowanie szyjki macicy do porodu.
Dodatkowo daktyle zawierają:
- naturalne cukry (fruktozę), które łatwo rozkładają się w organizmie i dają dużą dawkę energii (są idealną przekąską w czasie porodu!);
- błonnik, który łagodzi zaparcia, zmniejsza ryzyko cukrzycy ciążowej i stanu przedrzucawkowego;
- potas, który pomaga utrzymać równowagę wodno-elektorlitową, przez co reguluje ciśnienie tętnicze;
- magnez, który pomaga złagodzić skurcze mięśni w okresie ciąży np. skurcze łydek;
- witamina K, która utrzymuje prawidłową krzepliwość krwi i zdrowe kości;
- kwas foliowy, który zapobiega wadom cewy nerwowej u dziecka, zapewniając mu prawidłowe dojrzewanie rdzenia kręgowego.
Uwaga! Reklama do czytania

Uwaga! Złość
Są sposoby radzenia sobie ze złością (swoją i bliskich), które nie ranią i nie krzywdzą. Książka pomaga zrozumieć i stosować te metody.
Kiedy jeść daktyle i w jakich ilościach?
Oczywiście można je jeść przez całą ciążę. Są jednak bardzo słodkie i kobiety, które mają wysoki poziom cukru, powinny mieć to na uwadze. Aby odczuć wspomniane wcześniej działanie daktyli podczas porodu, najlepiej zacząć jeść 6 daktyli dziennie od 36 tygodnia ciąży. Przy zakupie warto zwrócić uwagę, by były organiczne i niesiarkowane.
Źródło:
(1) http://jmrh.mums.ac.ir/article_2772.html