| Karob i melasa

Karob i melasa

Jesienią zdecydowanie więcej czasu spędzam w kuchni. Wiąże się to zapewne z dłuższymii, chłodnymi wieczorami, które sprzyjają gotowaniu. A moi domownicy wprost uwielbiają aromat przygotowywanych potraw unoszący się w powietrzu!

Niektórzy z Was pewnie doskonale już znają melasę i karob. W mojej małej kuchni już znalazły swoje stałe miejsce. Melasę i proszek z chleba świętojańskiego otrzymaliśmy od ich dystrybutora – firmy Atakan (www.atakan.com.pl).

Co to jest melasa i proszek z karobu?

Melasa to gęsty, aromatyczny syrop o karmelowym posmaku. Proszek z karobu natomiast to substytut kakao, z powodzeniem zastępuje czekoladę w wypiekach. Karob (szarańczyn strąkowy) jest owocem drzewa, które rośnie w krajach śródziemnomorskich. Jego strąki nazywamy chlebem świętojańskim. Zarówno melasa jak i karob to produkty w 100% naturalne. Żadnej chemii, czyli konserwantów, polepszaczy, sztucznych barwników i cukru w nich nie znajdziemy!

Właściwości

Karob to źródło minerałów (magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu) oraz witamin (B1, B2, B3, E). Wspomaga pracę całego organizmu, m.in.:

  • poprawia trawienie (można stosować przy zaburzeniach jelitowych takich jak refluks),
  • jest pomocny w profilaktyce astmy,
  • pomaga w walce z różnego rodzaju alergiami,
  • nie zawiera kofeiny, dzięki czemu pomaga obniżyć ciśnienie krwi,
  • wspomaga naturalną odporność organizmu, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym,
  • jest pomocny w kuracji antygrypowej,
  • działa przeciwkaszlowo,
  • nie zawiera cukru, dzięki temu mogą go stosować cukrzycy.

Na etykiecie znajdujemy wszelkie informacje na temat stosowania, zalecanej dziennej dawki. Warto podkreślić, że melasę i karob można podawać dzieciom od pierwszego roku życia.

Podjadanie

Dosłownie. Moim nałogiem jest „słodzenie” herbaty miodem – teraz zastąpiłam go melasą. Przyznam, że na początku nie było łatwo. Do tego smaku trzeba się przyzwyczaić. Mnie to udało się dość szybko, ale z moją córką było gorzej. Właściwie nadal nie jest przekonana do tego wyrazistego smaku.

Kulinaria

Melasa i karob to oczywiście naturalny zamiennik cukru. Znakomicie wzbogacają smak potraw i wypieków. Domowa pizza z łyżeczką melasy smakuje zdecydowanie inaczej (pysznie!). Budyń z melasą także smakuje i pachnie niecodziennie. Polecam szczególnie do deserów! Jak wspominałam wcześniej, z herbatą smakuje bardzo dobrze, jednak do kawy z melasą jakoś nie mogę się przekonać.

Proszek z karobu natomiast to zamiennik czekolady. Powstaje on ze zmielonych nasion. Podobnie jak melasa, świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, wypieków, domowych lodów. Bez obaw mogą po niego sięgać także osoby uczulone na kakao i czekoladę. Jest bezpieczny dla dzieci.

Podsumowując, polecam melasę i karob nie tylko wielbicielom produktów naturalnych, ale także poszukiwaczom nowych, oryginalnych smaków! Właściwości zdrowotne są jednak na pierwszym miejscu. Produkty z karobu od Atakan można kupić w delikatesach, sklepach ze zdrową żywnością i sklepach zielarskich.


Karolina Ślusarczyk

Filolog, pedagog, redaktorka serwisu Dzieci są ważne. Mieszka z rodziną na wsi. Miłuje książki, ubóstwia naturę i aktywny tryb życia. Kocha polskie Tatry i Bieszczady. Mama Alicji i Igi.
Odwiedź stronę autorki/autora:


Czytaj na dziecisawazne.pl

wywiady
Instrukcja obsługi dziecka nie istnieje. Rozmowa z Joanną Dronką-Skrzypczak

karmienie piersią
Piersi – także (przede wszystkim) do karmienia dzieci!

wychowanie
Pozytywna dyscyplina – czy to w ogóle możliwe?

karmienie piersią
D-MER – kiedy karmienie piersią powoduje psychiczny ból

rodzina
Jak przekonać dziadków do Rodzicielstwa Bliskości i Porozumienia bez Przemocy

edukacja alternatywna
Nauka języka obcego zwiększa rozmiar mózgu

niemowlę
Noszenie w chuście wpływa pozytywnie na zdrowie psychiczne rodzica

wychowanie
High Need Babies – wyjątkowe dzieci o wyjątkowych potrzebach

rodzina
15 pomysłów na zabawy sensoryczne

wychowanie
Niedaleko pada jabłko od jabłoni – jak to się dzieje, że dziedziczymy wzorce zachowań naszych rodziców?