Kategorie
Recenzje

Karob i melasa

Niektórzy z Was pewnie doskonale już znają melasę i karob. W mojej małej kuchni już znalazły swoje stałe miejsce. Melasę i proszek z chleba świętojańskiego otrzymaliśmy od ich dystrybutora – firmy Atakan

Jesienią zdecydowanie więcej czasu spędzam w kuchni. Wiąże się to zapewne z dłuższymii, chłodnymi wieczorami, które sprzyjają gotowaniu. A moi domownicy wprost uwielbiają aromat przygotowywanych potraw unoszący się w powietrzu!

Niektórzy z Was pewnie doskonale już znają melasę i karob. W mojej małej kuchni już znalazły swoje stałe miejsce. Melasę i proszek z chleba świętojańskiego otrzymaliśmy od ich dystrybutora – firmy Atakan (www.atakan.com.pl).

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Co to jest melasa i proszek z karobu?

Melasa to gęsty, aromatyczny syrop o karmelowym posmaku. Proszek z karobu natomiast to substytut kakao, z powodzeniem zastępuje czekoladę w wypiekach. Karob (szarańczyn strąkowy) jest owocem drzewa, które rośnie w krajach śródziemnomorskich. Jego strąki nazywamy chlebem świętojańskim. Zarówno melasa jak i karob to produkty w 100% naturalne. Żadnej chemii, czyli konserwantów, polepszaczy, sztucznych barwników i cukru w nich nie znajdziemy!

Właściwości

Karob to źródło minerałów (magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu) oraz witamin (B1, B2, B3, E). Wspomaga pracę całego organizmu, m.in.:

  • poprawia trawienie (można stosować przy zaburzeniach jelitowych takich jak refluks),
  • jest pomocny w profilaktyce astmy,
  • pomaga w walce z różnego rodzaju alergiami,
  • nie zawiera kofeiny, dzięki czemu pomaga obniżyć ciśnienie krwi,
  • wspomaga naturalną odporność organizmu, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym,
  • jest pomocny w kuracji antygrypowej,
  • działa przeciwkaszlowo,
  • nie zawiera cukru, dzięki temu mogą go stosować cukrzycy.

Na etykiecie znajdujemy wszelkie informacje na temat stosowania, zalecanej dziennej dawki. Warto podkreślić, że melasę i karob można podawać dzieciom od pierwszego roku życia.

Podjadanie

Dosłownie. Moim nałogiem jest „słodzenie” herbaty miodem – teraz zastąpiłam go melasą. Przyznam, że na początku nie było łatwo. Do tego smaku trzeba się przyzwyczaić. Mnie to udało się dość szybko, ale z moją córką było gorzej. Właściwie nadal nie jest przekonana do tego wyrazistego smaku.

Kulinaria

Melasa i karob to oczywiście naturalny zamiennik cukru. Znakomicie wzbogacają smak potraw i wypieków. Domowa pizza z łyżeczką melasy smakuje zdecydowanie inaczej (pysznie!). Budyń z melasą także smakuje i pachnie niecodziennie. Polecam szczególnie do deserów! Jak wspominałam wcześniej, z herbatą smakuje bardzo dobrze, jednak do kawy z melasą jakoś nie mogę się przekonać.

Proszek z karobu natomiast to zamiennik czekolady. Powstaje on ze zmielonych nasion. Podobnie jak melasa, świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, wypieków, domowych lodów. Bez obaw mogą po niego sięgać także osoby uczulone na kakao i czekoladę. Jest bezpieczny dla dzieci.

Podsumowując, polecam melasę i karob nie tylko wielbicielom produktów naturalnych, ale także poszukiwaczom nowych, oryginalnych smaków! Właściwości zdrowotne są jednak na pierwszym miejscu. Produkty z karobu od Atakan można kupić w delikatesach, sklepach ze zdrową żywnością i sklepach zielarskich.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

3 odpowiedzi na “Karob i melasa”

skąd pochodzą informacje odnośnie wpływu na organizm? na ile są wiarygodne? Mozna gdzieś więcej o tym poczytać?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.