Kategorie
Ekowiadomości

Światowy Dzień Żywności – 16. października

Tematyka tegorocznego Światowego Dnia Żywności koncentruje się wokół kooperatyw rolniczych postrzeganych jako klucz do wyżywienia świata

We wtorek 16. października po raz dwudziesty drugi obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Święto zostało ustanowione w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Tematyka tegorocznego Światowego Dnia Żywności koncentruje się wokół kooperatyw rolniczych postrzeganych jako klucz do wyżywienia świata. Takie ujęcie tematu podkreśla rolę gospodarstw rolnych w walce z niedożywieniem oraz ich wkład w podnoszenie poziomu bezpieczeństwa żywności.

Cele FAO:

  • pogłębianie świadomości społecznej na temat globalnych problemów żywnościowych,
  • wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i ubóstwem, podejmowanej na lokalnym gruncie.

Kilka ważnych informacji:

  • w Europie rocznie marnuje się 89 mln ton żywności przydatnej do spożycia (Eurostat 2006 – Komisja Europejska);
  • 6,7% ogółu społeczeństwa w Polsce, czyli ponad 2,5 mln obywateli (GUS 2011), żyje w skrajnym ubóstwie;
  • 24% Polaków przyznaje się do wyrzucania przydatnej do spożycia żywności. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, wędliny, owoce i warzywa, głównie ze względu na przekroczony termin ważności produktu, dokonanie zbyt dużych zakupów lub przygotowanie zbyt dużych porcji posiłków.

Warto zastanowić się nad tym, w jaki sposób można pomóc głodującym, niekoniecznie na gruncie globalnym. Rozejrzyjmy się dookoła i zacznijmy działać lokalnie.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.