We wtorek 16. października po raz dwudziesty drugi obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Święto zostało ustanowione w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Tematyka tegorocznego Światowego Dnia Żywności koncentruje się wokół kooperatyw rolniczych postrzeganych jako klucz do wyżywienia świata. Takie ujęcie tematu podkreśla rolę gospodarstw rolnych w walce z niedożywieniem oraz ich wkład w podnoszenie poziomu bezpieczeństwa żywności.
Cele FAO:
- pogłębianie świadomości społecznej na temat globalnych problemów żywnościowych,
- wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i ubóstwem, podejmowanej na lokalnym gruncie.
Kilka ważnych informacji:
- w Europie rocznie marnuje się 89 mln ton żywności przydatnej do spożycia (Eurostat 2006 – Komisja Europejska);
- 6,7% ogółu społeczeństwa w Polsce, czyli ponad 2,5 mln obywateli (GUS 2011), żyje w skrajnym ubóstwie;
- 24% Polaków przyznaje się do wyrzucania przydatnej do spożycia żywności. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, wędliny, owoce i warzywa, głównie ze względu na przekroczony termin ważności produktu, dokonanie zbyt dużych zakupów lub przygotowanie zbyt dużych porcji posiłków.
Warto zastanowić się nad tym, w jaki sposób można pomóc głodującym, niekoniecznie na gruncie globalnym. Rozejrzyjmy się dookoła i zacznijmy działać lokalnie.