Kategorie
Dieta naturalna

Mają 6 razy więcej wapnia, niż mleko – nasiona chia

Nasiona chia pochodzą z Ameryki Południowej, są wyjątkowo popularne w Meksyku i Gwatemali. W Polsce furorę zrobiły stosunkowo niedawno, a przywędrowały wraz z modą na zdrowe odżywianie.

Te niepozorne, małe, czarne nasionka rośliny znanej także pod nazwą szałwia hiszpańska (należącej do tej samej rodziny co mięta i melisa), były ważnym pokarmem Majów i Azteków. Już niewielka porcja dostarcza potężnej dawki wartości odżywczych i mikroelementów. Nic dziwnego zatem, że chia w języku starożytnych Majów oznacza „siła”.

Dlaczego warto włączyć nasiona chia do diety?

1. Ponieważ jest to źródło ogromnej ilości wartościowych składników odżywczych

Porcja 15 g nasion chia zawiera:

  • 8 razy więcej kwasów Omega-3, niż dziki łosoś (choć jak wyjaśniamy poniżej, nie zawsze są to kwasy faktycznie optymalne dla organizmu),
  • 15 razy więcej magnezu, niż brokuły,
  • 6 razy więcej wapnia, niż mleko,
  • 3 razy więcej żelaza, niż szpinak,
  • 4 razy więcej selenu, niż len
  • oraz 2 razy więcej błonnika, niż otręby.

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz na natuli.pl

Chia to również wyjątkowo bogate źródło fosforu, cynku, witaminy B3, potasu, witaminy B1 i witaminy B2. Dodatkowo nasiona uprawiane są (zazwyczaj) ekologicznie, są wolne od GMO i naturalnie wolne od glutenu.

2. Jest to bogactwo przeciwutleniaczy

Zawarte w nasionach chia przeciwutleniacze chronią organizm przed wolnymi rodnikami – związkami, które odpowiadają za przyspieszenie procesów starzenia skóry. Przeciwutleniacze chronią organizm przed chorobami układu sercowego, a także nowotworami.

3. Są niskowęglowodanowe

Ponieważ wszystkie węglowodany zawarte w nasionach pochodzą z błonnika, który nie jest trawiony przez organizm, chia można zaliczyć do żywności niskowęglowodanowej. Błonnik nie podnosi bowiem cukru we krwi, nie wymaga insuliny do przetworzenia i nie absorbuje organizmu tak, jak zwykłe węglowodany. W rzeczywistości, błonnik stanowi 40 proc. masy nasion chia. To powoduje, że są one jednym z najlepszych źródeł błonnika na świecie.

4. Są źródłem łatwo przyswajalnego białka, rozpuszczalnego w wodzie

Procent białka zawartego w nasionach chia sięga 14-20 proc. Dodatkowo chia jest źródłem zrównoważonej ilości aminokwasów, które pozwalają nam dobrze przyswajać zawarte w nich białko. Mogą je – z bardzo dobrym rezultatem – spożywać osoby, które jedzą mało, lub nie jedzą wcale produktów odzwierzęcych.

5. Mają właściwości hydrofilowe

Oznacza to, że są w stanie zaabsorbować wodę w proporcji 12:1. Dzięki temu jesteśmy w stanie utrzymać odpowiednie stężenie płynów ustrojowych w organizmie. Chia przedłużają okres uwadniania organizmu. Wspierają procesy życiowe każdej komórki i świetnie sprawdzają się jako uzupełnienie diety sportowców.

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych

Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.

Zobacz kolekcję

6. Wzmacniają układ immunologiczny

Dzięki zawartości flawonoid działających jak przeciwutleniacze, chia wzmacniają naszą odporność.

7. Są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3

Podobnie jak siemię lniane, chia są wyjątkowo bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3. Należy jednak pamiętać, że w nasionach chia kwasy Omega-3 to głównie ALA (kwas alfa-linolenowy), który – zanim zostanie wykorzystany przez nasz organizm – musi zostać przekształcony w bardziej aktywne formy – EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Ludzki organizm do aktywnych form ALA konwertuje niestety mało efektywnie. W związku z tym, roślinne źródła kwasów Omega-3 wydają się gorsze, niż źródła zwierzęce. DHA jest kwasem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Wegetarianom i weganom zaleca się spożycie oleju lnianego z olejem wiesiołka, co zwiększa ilość DHA w ich diecie.

8. Są bogatym źródłem wielu ważnych składników mineralnych kości

Chodzi przede wszystkim o wapń, magnez i białko. W 28 gramach znajdziemy aż 18 proc. zalecanej dziennej dawki wapnia, co jest wynikiem imponującym. Znacznie lepszym, niż w większości produktów mleczarskich.

9. Poprawiają pracę mózgu i serca

Zdaniem ekspertów chia poprawia pracę mózgu, ale też charakteryzuje się działaniem antyarytmicznym. Niektórzy wskazują również, że nasiona pomagają złagodzić objawy depresji, a u starszych ludzi mogą zapobiegać demencji, w tym również chorobie Alzheimera.

10. Są doskonałym pożywieniem dla dzieci

To optymalny element diety, szczególnie podczas wzrostu i rozwoju dzieci. Chia zapewniają właściwy wzrost i regenerację tkanek, w związku z czym polecane są kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Jak jeść chia?

Chia można jeść na surowo, namoczone w soku, jako dodatek do kaszek, deserów, owsianki lub pieczywa. Zmielone można dodawać do ciast i naleśników, sprawdzają się także jako zamiennik bułki tartej. Świetnie smakują z jogurtem, warzywami i daniami z ryżu. Ze względu na zdolność wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być używane do zagęszczania sosów.

Zalecane dawkowanie:

  • dorośli – 2 łyżki stołowe dziennie.
  • dzieci – 1 łyżka stołowa dziennie.
  • nie zaleca się podawania niemowlętom i dzieciom do trzech lat.

Jak zrozumieć małe dziecko

Podręcznik świadomego rodzicielstwa

Rozwój seksualny dzieci

Zadbaj o zdrową seksualność swojego dziecka

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Foto: flikr.com/notahipster

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.