Kategorie
Medycyna naturalna Zdrowie

10 naturalnych antybiotyków

Choć istnieją dopiero od siedemdziesięciu lat, większość z nas nie wyobraża sobie bez nich życia. I faktycznie, często to życie ratują, ale warto też zaznaczyć, że współcześnie mocno ich nadużywamy. Antybiotyki – błogosławieństwo i przekleństwo XXI wieku.

Antybiotyki to niewątpliwie jeden z najważniejszych wynalazków ubiegłego wieku. Dzięki nim leczymy dziś wiele chorób bakteryjnych, które wcześniej powodowały poważne komplikacje, wywoływały panikę i zabijały tysiące ludzi. Niestety, nie są one obojętne dla naszego organizmu. Ponieważ antybiotyki nie rozpoznają dobrych i złych bakterii, rozprawiając się z chorobotwórczymi drobnoustrojami, niszczą przy okazji te dobre, wchodzące w skład naturalnej, ochronnej flory bakteryjnej.

Drugim problemem jest ich nadużywanie. Każdorazowa terapia antybiotykiem sprawia, że drobnoustroje mieszczące się na śluzówkach nosa, gardła czy w innych miejscach nabywają na nie odporności. Prowadząc więc walkę z bakteriami odpowiedzialnymi za chorobę, jednocześnie zwiększamy liczbę szczepów opornych wśród tzw. flory naturalnej.

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Polska znajduje się w pierwszej dziesiątce krajów europejskich pod względem ilościowego spożycia antybiotyków. I wcale nie dlatego, że najwięcej chorujemy. Po prostu stosujemy je na wszystko, również zakażenia wirusowe, które wcale stosowania antybiotyku nie wymagają. Statystyki pokazują, że ich sprzedaż w okresie jesienno-zimowym wzrasta w naszym kraju czterokrotnie.

Tymczasem w przyrodzie istnieje całkiem pokaźna grupa tzw. naturalnych antybiotyków, które nie tylko wzmacniają układ odpornościowy i pomagają leczyć zakażenia bakteryjne, ale też robią to bez uszczerbku na naszym zdrowiu i bez ryzyka, że na ich działanie się uodpornimy. Badania pokazują również, że część z nich ma działanie na tyle zbliżone do antybiotyków przepisywanych przez lekarzy, że w niektórych zakażeniach bakteryjnych z powodzeniem mogłyby je zastąpić.

10 naturalnych antybiotyków:

1. Czosnek

Lider wśród naturalnych leków, przed erą antybiotyków powszechnie stosowany w celu zapobiegania groźnym chorobom i leczenia ich (np. grypy). Badania dowodzą, że działa silniej od penicyliny. Regularnie spożywany zwalcza drobnoustroje i mobilizuje krwinki białe do obrony organizmu przed bakteriami i wirusami. Działanie to zawdzięcza m.in. allicynie, która niszczy na przykład paciorkowce, gronkowce i bakterie E. coli. Czosnek zaleca się przy zapaleniu zatok, bólu gardła, grypie, przeziębieniu i zaburzeniach jelitowych.

Aby w pełni wykorzystać jego walory zdrowotne, jedz codziennie 2–3 ząbki surowego, zgniecionego czosnku.

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

2. Cebula

Cebula, podobnie jak czosnek, zawiera allicynę, ale również fitoncydy uwalniane podczas krojenia lub miażdżenia warzywa. Cebula sprawdza się w zwalczaniu chorób układu pokarmowego oraz nieżytów górnych dróg oddechowych. W tym ostatnim przypadku nie tylko hamuje ona rozwój bakterii, ale też zwiększa wytwarzanie śluzu i przywraca samoistne ruchy nabłonka rzęskowego. Leczy również oskrzela, kaszel, gorączkę i przeziębienie.

W przypadku wystąpienia objawów chorobowych przygotuj syrop z cebuli. Wystarczy pokroić cebulę na plasterki, dodać miód i ewentualnie sok z cytryny, po czym odstawić na dobę w ciepłe miejsce i przecedzić.

3. Oregano

Badania przeprowadzone przez naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Georgetown wykazały, że olejek z oregano zwalcza grzyby i bakterie tak samo skutecznie jak tradycyjne antybiotyki – streptomycyna, penicylina i wankomycyna. Wszystko dzięki substancjom o nazwach karwakrol i tymol, które mają właściwości przeciwgrzybiczne, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze.

Przyjmując olejek, pamiętaj, by nie przekroczyć dopuszczalnej dziennej dawki, czyli około 10 kropli. Ponieważ olejek z oregano prowadzi do wyjałowienia jelit (a więc działa podobnie jak antybiotyki), warto przyjmować go z probiotykami.

4. Żurawina

Doskonale sprawdza się w leczeniu infekcji układu moczowego, wywoływanych najczęściej przez bakterie E. coli. Żurawina wypłukuje bakterie z dróg moczowych, przyspieszając proces leczenia, jak również zapobiegając nawrotom infekcji. Jej siła tkwi w bogactwie proantocyjanidyny i kwasu hipurowego. Warto również wiedzieć, że zawarta w niej fruktoza i procyjanidyny zapobiegają przywieraniu bakterii do komórek, dzięki czemu żurawina chroni przed próchnicą i chorobami dziąseł.

By zwalczyć bakterie E. coli, pij sok z żurawiny, spożywaj świeże owoce lub ekstrakty owocowe. Nie jest ustalona jednorazowa oraz dobowa dawka stosowania żurawiny.

5. Bazylia

Bazyliowy olejek eteryczny ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, eliminuje także pasożyty. Napar z liści bazylii jest zalecany w przypadku niestrawności i braku apetytu, leczy wzdęcia i stany zapalne gardła. Kompresy pomagają w leczeniu migren. Przeciwwskazaniem jest ciąża i karmienie piersią. Bazylii nie powinny również stosować małe dzieci.

Bazyliowy napar leczący anginę: 4 łyżeczki posiekanych liści bazylii zalej kubkiem wrzącej wody. Parz przez 20 minut, ostudź, przecedź i płucz gardło 2–3 razy dziennie.

6. Propolis (kit pszczeli)

Kit służy pszczołom do wzmacniania ula, uszczelniania gniazda i ochrony przed drobnoustrojami. My pozyskujemy go, zdrapując go ze ścian ula i ramek. W jego składzie wyróżniamy około 300 substancji, w tym żywicę, balsamy, wosk, olejki eteryczne i pyłek kwiatowy. Propolis ma silne działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Pomaga w leczeniu infekcji, stanów zapalnych dziąseł i paradontozy. Można go też stosować w przypadku wyprysków, czyraków i w chorobach przewodu pokarmowego. Doskonały na wzmocnienie układu odpornościowego.

Przepis na propolisową nalewkę: 50 g propolisu zalej ćwiartką rektyfikowanego spirytusu. Odstaw na 14 dni w szczelnie zamkniętym naczyniu w chłodne i ciemne miejsce. Potrząsaj 2–3 razy dziennie. Na koniec ciemnobrązowy płyn oddziel od osadu. Otrzymaną nalewkę przechowuj w butelce z ciemnego szkła. Osadu nie wyrzucaj! Możesz go wykorzystać do okładów przy bólach stawowych i reumatycznych.

Życie seksualne rodziców

Zacznij świadomie budować swoją relację z partnerem

Jak zrozumieć się w rodzinie

Jak dostrzec potrzeby innych i być wysłuchanym

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

7. Ekstrakt z pestek grejpfruta

To bogate źródło bioflawonoidów, witaminy C i wielu innych substancji, które pomagają w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, zakażeń dróg oddechowych, jamy ustnej i skóry, a także podnoszą odporność całego organizmu. Naukowcy z University of Texas Medical Branch dowiedli, ze wyciąg z pestek grejpfruta potrafi zwalczyć ponad 800 różnych szczepów wirusów i bakterii, 100 szczepów grzybów i pokaźną liczbę pasożytów.

Zalecana dawka to 2 krople (dla dzieci jedna kropla) na łyżeczce płynu dziennie.

8. Imbir

Sprawdza się w leczeniu zakażeń bakteryjnych układu pokarmowego. Badania pokazują, że jest w stanie zwalczyć m.in. salmonellę, listerię czy inne popularne bakterie odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe, zatrucia żołądka czy jelit. To właśnie dlatego imbir dodaje się do sushi i owoców morza. Ale doskonale radzi sobie również z przeziębieniem, migreną i bólami miesiączkowymi. Imbiru nie wolno podawać dzieciom poniżej 2 roku życia.

Przepis na napar z imbiru: kawałek imbiru zetrzyj na tarce, zalej wrzątkiem, dodaj sok z limonki i parz przez kilkanaście minut. Na koniec dodaj łyżkę miodu.

9. Kurkuma

Kurkuma zawiera kurkuminę, będącą jednym z najmocniejszych przeciwutleniaczy o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym. Badania potwierdzają, że kurkumina hamuje proces zapalny w podobnym stopniu co popularny nurofen.

Spożywaj ją, dodając przyprawę do koktajli, soków i potraw. Pamiętaj, że stosując kurkumę razem z czarnym pieprzem, znacznie zwiększasz przyswajanie kurkuminy.

10. Chrzan

Świeży korzeń chrzanu działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, grzybobójczo i wykrztuśnie. Właściwości te zawdzięcza substancjom takim jak fitoncydy, lizozym i alkohol fenyloetylowy. Sprawdza się m.in. w leczeniu zatok i chorób nowotworowych. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, niszczy wolne rodniki i pomaga w przeziębieniach – lecząc katar i zapalenie zatok. Wspomaga też leczenie anemii.

Przepis na domowy chrzan: umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce około 250 g chrzanu. Powstałą masę umieść w sitku i zalej wrzątkiem. Następnie przełóż do miski, dodaj ocet winny, sól, cukier i wymieszaj. Przechowuj w słoiczku.

Foto: flikr.com/shereen84

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.