Kategorie
Ekowiadomości

Zdrowe odżywianie od Nestle?

Nestle pracuje nad technologią dodawania lekarstw do pożywienia. Jedzenie Nestle będzie zwalczać m.in. otyłość.

Nestle chce wydać 500 mln dolarów na rozwój nowej gałęzi przemysłu spożywczego, która ma ostatecznie przełamać barierę między pożywieniem i lekami. Do tego celu powołała „Nestle Health Science”, prywatny ośrodek badawczy mający na celu badanie i wytworzenie pożywienia oraz suplementów, które skutecznie pomagać będą w chorobie  Alzheimera, cukrzycy, chorób układu krążenia a także … otyłości.

Pionierem tego rodzaju podejścia do odżywiania jest firma Danon ze swoim, zawierającym probiotyki, jogurtem Aktivią oraz Aktimelem. Produkty te jednak nie są promowane jako lekarstwa – Aktivia wspomaga trawienie, Aktimel „zwiększa odporność dziecka” – Danon nie dostarcza bowiem naukowych dowodów na lecznicze właściwości swoich produktów. Nestle natomiast, inwestując we własny instytut badawczy, chce dostarczyć odpowiednie, certyfikowane badania pozwalające na umieszczenie informacji na opakowaniu o leczniczych właściwościach pożywienia.

Zanim jednak opracowane będzie pożywienie, które jednocześnie jest lekarstwem na otyłość, warto pamiętać, że głównym powodem zwiększenia ilości chorób na świecie jest sposób odżywiania się, a także o tym, że  najlepszym sposobem na zdrowie jest jedzenie produktów lokalnych, świeżych owoców i warzyw oraz produktów pełnoziarnistych.
Kilka informacji statystycznych:
  • Nestle jest największym producentem żywności na świecie
  • firma zatrudnia 180 tys. pracowników i ma ponad 100 mld dolarów obrotu rocznie
  • 500 mln dolarów stanowi 0,5% obrotu firmy. Kwota ta starczyłaby na wybudowanie około 50.000 studni w Afryce, z których mogłoby korzystać 50.000.000 mln ludzi.
Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.