Kategorie
Artykuł sponsorowany

4 nietypowe sposoby na wzmocnienie odporności dziecka

Już nie tylko miód, cytryna, imbir czy czosnek, ale i ocet! Tak, octy owocowe również wzmacniają dziecięcą odporność.

Świetne książki dla rodziców i dzieci... zobacz naszą KSIĘGARNIĘ NATULI

Ocet octowi nierówny

Ocet owocowy powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej i octowej. To świetna forma konserwacji, która w przeciwieństwie do poddawaniu owoców działaniu wysokiej temperatury, nie pozbawia ich wielu cennych składników. A wręcz przeciwnie, wzbogaca powstały roztwór w dobry kwas octowy, żywe kultury bakterii oraz enzymy. To właśnie dlatego wysokiej jakości ocet powinien być “żywy”, to znaczy niepasteryzowany i niefiltrowany. 

Zarówno ocet jabłkowy, jak i malinowy wykazują dobroczynne działanie na nasz organizm. Ze względu na prozdrowotne właściwości, warto włączyć je do codziennej diety dziecka, np. w formie dodatku do rozgrzewającej herbaty czy napoju na bazie soku. 

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy Racjonalni jest łagodny w smaku. Powstaje z całych owoców, wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi. W ten sposób zachowuje on maksimum składników odżywczych i naturalną mętność. Sam proces fermentacji trwa minimum trzy miesiące i nie jest w żaden sposób przyspieszany, jak ma to często miejsce w przypadku octów masowej produkcji. 

Ocet jabłkowy ma niewielkie ilości witamin (z grupy B, ale także A, C i E) i składników mineralnych (fosfor, wapń i żelazo), a jego zdrowotne właściwości wynikają głównie z zawartości kwasów organicznych, enzymów, pektyn, aminokwasów, bioflawonoidów i żywych kultur bakterii.

JAK DOBRZE, ŻE TO REKLAMA KSIĄŻEK

książki dla dzieci

Biblioteczka Montessori. Ciało człowieka 

99,54 PLN

Sensoryczny zestaw dla dzieci do poznawania narządów ciała człowieka, inspirowany pedagogiką Montessori.  

Dlaczego warto, aby dzieci piły ocet jabłkowy?

  • Wykazuje działanie przeciwbakteryjne przeciwgrzybiczne – hamuje namnażanie, np. bakterii E. coli oraz drożdżaków C. albicans, które powodują wiele chorób.
  • Spożywany na początku rozwijającej się infekcji, zapobiega zaostrzeniu objawów choroby, a nawet zmniejsza kaszel – to wszystko za sprawą swojego kwasowego charakteru.
  • Leczy pleśniawki – wystarczy podać maluchowi do wypicia napój z dodatkiem octu.
  • Jest naturalnym probiotykiem – uzupełnia braki we florze bakteryjnej jelit, a dzięki temu podnosi odporność. 
  • Zwalcza wolne rodniki – zawiera przeciwutleniacze, które je wychwytują i zabezpieczają komórki przed ewentualnym uszkodzeniem. 

Ocet malinowy  

Ocet malinowy Racjonalni produkowany jest podobnie jak ocet jabłkowy – to znaczy z całych owoców (a nie soku), które poddaje się naturalnej fermentacji. Wszystko trwa od kilku do kilkunatu miesięcy. W wyniku tego procesu otrzymujemy produkt niepasteryzowany i niefiltrowany, bez sztucznych konserwantów oraz polepszaczy.

Warto wiedzieć, że maliny są bogactwem witamin z grupy B, witaminy C, kwasu foliowego, potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Zawierają także kwas salicylowy, który działaniem przypomina aspirynę, która działa napotnie i pomaga zmniejszyć gorączkę.  

Czytasz artykuł … i bardzo dobrze

Piszemy i wydajemy książki, tworzymy magazyn dla rodziców, prowadzimy super księgarnię. Jeśli nas nie znasz… kliknij i

Dlaczego warto, aby dzieci piły ocet malinowy?

  • Zabija drobnoustroje – wykazuje działanie antybakteryjne, antyseptyczne oraz przeciwwirusowe.
  • Wspiera odporność – wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego.
  • Działa przeciwzapalnie – zmniejsza stany zapalne. 
  • Działa przeciwutleniająco – neutralizuje działanie wolnych rodników, wspiera więc profilaktykę m.in. raka.
  • Obniża poziom cukru we krwi – jest zalecany dla osób z cukrzycą typu 2, ponieważ zapobiega skokom poziomu cukru we krwi i stymuluje produkcję insuliny.

4 przepisy na napoje z octem jabłkowym i malinowym dla dzieci

Octy owocowe najlepiej podawać dzieciom w formie rozcieńczonej. Ich charakterystyczny smak sprawia, że mogą być dodatkiem do napojów, zarówno podawanych na ciepło, jak i na zimno. Wzbogacone o miód czy korzenne przyprawy, przypadną do gustu nawet najmłodszym.

Ile octu dziennie?

  • U dorosłych zalecane jest spożycie 1-2 łyżek stołowych octu owocowego do dwóch razy dziennie,
  • u dzieci zaś wystarczy 1 łyżeczka.
  • Napój octowy dobrze jest pić rano na czczo lub 20 minut przed jedzeniem. 

JAK DOBRZE, ŻE TO REKLAMA KSIĄŻEK

Jesteś kimś wyjątkowym. Relaksacje dla dzieci 
35,11 PLN
Uważność i spokój żabki 
50,16 PLN
Ja, joga
26,31 PLN

1. Rozgrzewająca herbata z octem owocowym, miodem i kurkumą

Składniki:

  • 1 szklanka dowolnej herbaty,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub malinowego,
  • szczypta kurkumy lub cynamonu,
  • 1 łyżka miodu.

Przygotowanie: Zaparzoną herbatę odstawiamy do przestygnięcia na kilkanaście minut. Po przestygnięciu dodajemy ocet, miód oraz przyprawy. Gotowe!

2. Sok jabłkowy z octem jabłkowym

Składniki:

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • szklanka soku jabłkowego,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 łyżeczka miodu.

Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 

3. Lemoniada z octem jabłkowym 

Składniki:

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 szklanka wody,
  • kilkanaście kropel wyciśniętej cytryny,
  • stewia lub miód do smaku. 

Przygotowanie: Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. 

4. Sok pomidorowy z octem malinowym

Składniki:

  • 1 łyżeczka octu malinowego,
  • szklanka soku pomidorowego.

Przygotowanie: Dokładnie wymieszać składniki i gotowe!

NATULI dzieci są ważne

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *