Ocet octowi nierówny
Ocet owocowy powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej i octowej. To świetna forma konserwacji, która w przeciwieństwie do poddawaniu owoców działaniu wysokiej temperatury, nie pozbawia ich wielu cennych składników. A wręcz przeciwnie, wzbogaca powstały roztwór w dobry kwas octowy, żywe kultury bakterii oraz enzymy. To właśnie dlatego wysokiej jakości ocet powinien być “żywy”, to znaczy niepasteryzowany i niefiltrowany.
Zarówno ocet jabłkowy, jak i malinowy wykazują dobroczynne działanie na nasz organizm. Ze względu na prozdrowotne właściwości, warto włączyć je do codziennej diety dziecka, np. w formie dodatku do rozgrzewającej herbaty czy napoju na bazie soku.
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy Racjonalni jest łagodny w smaku. Powstaje z całych owoców, wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi. W ten sposób zachowuje on maksimum składników odżywczych i naturalną mętność. Sam proces fermentacji trwa minimum trzy miesiące i nie jest w żaden sposób przyspieszany, jak ma to często miejsce w przypadku octów masowej produkcji.
Ocet jabłkowy ma niewielkie ilości witamin (z grupy B, ale także A, C i E) i składników mineralnych (fosfor, wapń i żelazo), a jego zdrowotne właściwości wynikają głównie z zawartości kwasów organicznych, enzymów, pektyn, aminokwasów, bioflawonoidów i żywych kultur bakterii.
Uwaga! Reklama do czytania

Cud rodzicielstwa
Piękna i mądra książka o istocie życia – rodzicielstwie.
Dlaczego warto, aby dzieci piły ocet jabłkowy?
- Wykazuje działanie przeciwbakteryjne przeciwgrzybiczne – hamuje namnażanie, np. bakterii E. coli oraz drożdżaków C. albicans, które powodują wiele chorób.
- Spożywany na początku rozwijającej się infekcji, zapobiega zaostrzeniu objawów choroby, a nawet zmniejsza kaszel – to wszystko za sprawą swojego kwasowego charakteru.
- Leczy pleśniawki – wystarczy podać maluchowi do wypicia napój z dodatkiem octu.
- Jest naturalnym probiotykiem – uzupełnia braki we florze bakteryjnej jelit, a dzięki temu podnosi odporność.
- Zwalcza wolne rodniki – zawiera przeciwutleniacze, które je wychwytują i zabezpieczają komórki przed ewentualnym uszkodzeniem.
Ocet malinowy
Ocet malinowy Racjonalni produkowany jest podobnie jak ocet jabłkowy – to znaczy z całych owoców (a nie soku), które poddaje się naturalnej fermentacji. Wszystko trwa od kilku do kilkunatu miesięcy. W wyniku tego procesu otrzymujemy produkt niepasteryzowany i niefiltrowany, bez sztucznych konserwantów oraz polepszaczy.
Warto wiedzieć, że maliny są bogactwem witamin z grupy B, witaminy C, kwasu foliowego, potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Zawierają także kwas salicylowy, który działaniem przypomina aspirynę, która działa napotnie i pomaga zmniejszyć gorączkę.

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Dlaczego warto, aby dzieci piły ocet malinowy?
- Zabija drobnoustroje – wykazuje działanie antybakteryjne, antyseptyczne oraz przeciwwirusowe.
- Wspiera odporność – wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Działa przeciwzapalnie – zmniejsza stany zapalne.
- Działa przeciwutleniająco – neutralizuje działanie wolnych rodników, wspiera więc profilaktykę m.in. raka.
- Obniża poziom cukru we krwi – jest zalecany dla osób z cukrzycą typu 2, ponieważ zapobiega skokom poziomu cukru we krwi i stymuluje produkcję insuliny.
4 przepisy na napoje z octem jabłkowym i malinowym dla dzieci
Octy owocowe najlepiej podawać dzieciom w formie rozcieńczonej. Ich charakterystyczny smak sprawia, że mogą być dodatkiem do napojów, zarówno podawanych na ciepło, jak i na zimno. Wzbogacone o miód czy korzenne przyprawy, przypadną do gustu nawet najmłodszym.
Ile octu dziennie?
- U dorosłych zalecane jest spożycie 1-2 łyżek stołowych octu owocowego do dwóch razy dziennie,
- u dzieci zaś wystarczy 1 łyżeczka.
- Napój octowy dobrze jest pić rano na czczo lub 20 minut przed jedzeniem.
Uwaga! Reklama do czytania

Uwaga! Złość
Jak zapanować nad reakcją na złość?

Życie seksualne rodziców
Zacznij świadomie budować swoją relację z partnerem
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
1. Rozgrzewająca herbata z octem owocowym, miodem i kurkumą
Składniki:
- 1 szklanka dowolnej herbaty,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub malinowego,
- szczypta kurkumy lub cynamonu,
- 1 łyżka miodu.
Przygotowanie: Zaparzoną herbatę odstawiamy do przestygnięcia na kilkanaście minut. Po przestygnięciu dodajemy ocet, miód oraz przyprawy. Gotowe!
2. Sok jabłkowy z octem jabłkowym
Składniki:
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- szklanka soku jabłkowego,
- szczypta cynamonu,
- 1 łyżeczka miodu.
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
3. Lemoniada z octem jabłkowym
Składniki:
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- 1 szklanka wody,
- kilkanaście kropel wyciśniętej cytryny,
- stewia lub miód do smaku.
Przygotowanie: Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
4. Sok pomidorowy z octem malinowym
Składniki:
- 1 łyżeczka octu malinowego,
- szklanka soku pomidorowego.
Przygotowanie: Dokładnie wymieszać składniki i gotowe!
