Kategorie
Dieta naturalna Zdrowie

5 sposobów na pozbycie się pestycydów z warzyw i owoców

Warzywa i owoce z upraw konwencjonalnych są nośnikami pestycydów i środków chemicznych. Znaczna część z nich nie rozpuszcza się w wodzie, więc zwykłe opłukanie (tak, jak robi to większość z nas) niewiele daje poza tym, że przyspiesza namnażanie mikroorganizmów, które roznoszą się z wodą. Dlatego, by pozbyć się pestycydów i środków chemicznych z powierzchni żywności, musimy sięgnąć po nieco inne „narzędzia”.

Nie zawsze kupujemy warzywa i owoce ekologiczne, nie zawsze mamy do nich dostęp czy fundusze. Całe szczęście istnieją sposoby, by ograniczyć spożycie pestycydów i środków chemicznych stosowanych przy uprawach konwencjonalnych, skutecznie usuwając je z powierzchni produktów. Grunt – to wiedzieć jak je myć. Bo nawet te ekologiczne potrafią być nośnikami bakterii czy pasożytów groźnych dla naszego zdrowia.

1. Gotowe płyny

W ekologicznych sklepach stacjonarnych i internetowych dostępne są specjalne płyny służące do oczyszczania warzyw i owoców. Zabijają one bakterie takie jak E Coli, Listeria i Salmonella oraz usuwają pozostałości nawozów i pestycydów z powierzchni. W ich składzie znajdziemy wodę, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, ekstrakt z liści aloesu. Koszt 500 ml takiego płynu sięga około 15-30 zł. Jeśli szukamy alternatywy dla sklepowych gotowców, możemy podobny płyn przyrządzić samodzielnie.

2. Płukanie w odczynie kwaśnym i alkalicznym

Krok 1: By usunąć szkodliwe bakterie, należy płukać warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Na jeden litr wody dodajemy około pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.

Krok 2: Aby usunąć pestycydy, po wyjęciu warzyw i owoców z wody kwaśnej, płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.

Krok 3: Produkty opłukujemy w czystej wodzie.

3. Woda + sól

Sposób ten polega na moczeniu warzyw i owoców w wodzie z solą morską lub sokiem z cytryny. Produkty zostawiamy w mieszance na około 10 minut, następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Proporcje: miska wody, szklanka octu, 3 łyżki soli.

4. Ocet + soda oczyszczona + pestki grejpfruta

Wszystkie składniki mieszamy i dodajmy wodę. Przelewamy do rozpylacza i spryskujemy nim produkty a następnie odstawiamy na godzinę. Po tym czasie opłukujemy warzywa lub owoce pod bieżącą wodą. Proporcje: 20 kropel wyciągu z pestek grejpfruta, jedna łyżka sody oczyszczonej, szklanka octu, szklanka wody.

5. Ozonowanie

Ostatni sposób to kupno urządzenia do ozonowania warzyw i owoców. Ozon jest związkiem w pełni ekologicznym, a produkty poddane jego działaniu są zabezpieczone przed wszelkimi bakteriami. Ozon, jak też woda ozonowana, usuwają środki ochrony roślin z powierzchni roślin, fungicydy, pestycydy, dezynfekują je, poprawiają bezpieczeństwo i przedłużają trwałość. Urządzenie można stosować do oczyszczania mięsa z hormonów i antybiotyków.

Uwaga! Reklama do czytania

Radykalna szczerość

Radykalna szczerość

Radykalna szczerość to książka, która zyskała miano kontrowersyjnej, wręcz obrazoburczej w Stanach Zjednoczonych. Jej autor, dr Brad Blanton, znany z niewyparzonego języka cham, bez ogródek pali ogniem wszelkie przejawy kłamstwa i nieszczerości, którymi się karmimy. Niech was jednak nie zmyli forma – to książka głęboko terapeutyczna i humanistyczna. Daje nadzieję, że jest możliwe prawdziwe i trwałe porozumienie między ludźmi.

CHCESZ? KLIKNIJ!
Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

4 odpowiedzi na “5 sposobów na pozbycie się pestycydów z warzyw i owoców”

Co się dzieje w takim procesie z bakteriami, które powinny trafiać do układu pokarmowego, chociażby po to, by budować odporność, oraz z witaminami i innymi dobrymi substancjami w warzywach i owocach?

W wyniku reakcji octu z sodą oczyszczoną powstaje octan sodu (używany w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości i konserwant E262) oraz woda z dwutlenkiem węgla (widoczna jako piana). Żadnych właściwości specjalnych „oczyszczających” właściwości E262 nie posiada.
Ozonowanie ma skuteczne działanie antybakteryjne. Ale usuwanie hormonów i antybiotyków? To by raczej wymagało wyrafinowanej chemii, która by przenikała do wnętrza warzyw aby zneutralizować dokładnie te złożone związki. Nawiasem mówiąc, ozon nie jest związkiem chemicznym.
Pisząc takie bzdury wyrządzacie Państwo krzywdę osobom, które będą próbowały stosować te „metody”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.