Kategorie
Zdrowa kuchnia Zdrowie

5 sposobów na pozbycie się pestycydów z warzyw i owoców

Warzywa i owoce z upraw konwencjonalnych są nośnikami pestycydów i środków chemicznych. Znaczna część z nich nie rozpuszcza się w wodzie, więc zwykłe opłukanie (tak, jak robi to większość z nas) niewiele daje poza tym, że przyspiesza namnażanie mikroorganizmów, które roznoszą się z wodą. Dlatego, by pozbyć się pestycydów i środków chemicznych z powierzchni żywności, musimy sięgnąć po nieco inne „narzędzia”.

Nie zawsze kupujemy warzywa i owoce ekologiczne, nie zawsze mamy do nich dostęp czy fundusze. Całe szczęście istnieją sposoby, by ograniczyć spożycie pestycydów i środków chemicznych stosowanych przy uprawach konwencjonalnych, skutecznie usuwając je z powierzchni produktów. Grunt – to wiedzieć jak je myć. Bo nawet te ekologiczne potrafią być nośnikami bakterii czy pasożytów groźnych dla naszego zdrowia.

JAK DOBRZE, ŻE TO REKLAMA KSIĄŻEK

książki dla rodziców

Cudowna moc octu dla domu, zdrowia i urody

31,15 PLN

Dzięki tej książce oszczędzisz czas, pieniądze, wiele zyskasz Ty, Twój dom, Twoja uroda i zdrowie! A wszystko w zgodzie z naturą – bez sztucznych konserwantów, szkodliwych detergentów i nienaturalnych kosmetyków

1. Gotowe płyny

W ekologicznych sklepach stacjonarnych i internetowych dostępne są specjalne płyny służące do oczyszczania warzyw i owoców. Zabijają one bakterie takie jak E Coli, Listeria i Salmonella oraz usuwają pozostałości nawozów i pestycydów z powierzchni. W ich składzie znajdziemy wodę, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, ekstrakt z liści aloesu. Koszt 500 ml takiego płynu sięga około 15-30 zł. Jeśli szukamy alternatywy dla sklepowych gotowców, możemy podobny płyn przyrządzić samodzielnie.

Czytasz NATULI dzieci są ważne… i słusznie.

Oprócz pisania tekstów, wydajemy książki oraz prowadzimy księgarnię internetową – dla rodziców i dzieci.

2. Płukanie w odczynie kwaśnym i alkalicznym

Krok 1: By usunąć szkodliwe bakterie, należy płukać warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Na jeden litr wody dodajemy około pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.

Krok 2: Aby usunąć pestycydy, po wyjęciu warzyw i owoców z wody kwaśnej, płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.

Krok 3: Produkty opłukujemy w czystej wodzie.

3. Woda + sól

Sposób ten polega na moczeniu warzyw i owoców w wodzie z solą morską lub sokiem z cytryny. Produkty zostawiamy w mieszance na około 10 minut, następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Proporcje: miska wody, szklanka octu, 3 łyżki soli.

4. Ocet + soda oczyszczona + pestki grejpfruta

Wszystkie składniki mieszamy i dodajmy wodę. Przelewamy do rozpylacza i spryskujemy nim produkty a następnie odstawiamy na godzinę. Po tym czasie opłukujemy warzywa lub owoce pod bieżącą wodą. Proporcje: 20 kropel wyciągu z pestek grejpfruta, jedna łyżka sody oczyszczonej, szklanka octu, szklanka wody.

JAK DOBRZE, ŻE TO REKLAMA KSIĄŻEK

seria rodzicielska

Pakiet książek Pierwszego Wyboru dla rodziców 

170 PLN

Pakiet książek, którym rodzice mogą zaufać. Książek, które stanowią gwarancję, że przekazywana w nich wiedza jest aktualna, racjonalna i służy dobru dziecka.

5. Ozonowanie

Ostatni sposób to kupno urządzenia do ozonowania warzyw i owoców. Ozon jest związkiem w pełni ekologicznym, a produkty poddane jego działaniu są zabezpieczone przed wszelkimi bakteriami. Ozon, jak też woda ozonowana, usuwają środki ochrony roślin z powierzchni roślin, fungicydy, pestycydy, dezynfekują je, poprawiają bezpieczeństwo i przedłużają trwałość. Urządzenie można stosować do oczyszczania mięsa z hormonów i antybiotyków.

NATULI dzieci są ważne

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *