Kategorie
Dieta naturalna Zdrowie

5 sposobów na pozbycie się pestycydów z warzyw i owoców

Warzywa i owoce z upraw konwencjonalnych są nośnikami pestycydów i środków chemicznych. Znaczna część z nich nie rozpuszcza się w wodzie, więc zwykłe opłukanie (tak, jak robi to większość z nas) niewiele daje poza tym, że przyspiesza namnażanie mikroorganizmów, które roznoszą się z wodą. Dlatego, by pozbyć się pestycydów i środków chemicznych z powierzchni żywności, musimy sięgnąć po nieco inne „narzędzia”.

Nie zawsze kupujemy warzywa i owoce ekologiczne, nie zawsze mamy do nich dostęp czy fundusze. Całe szczęście istnieją sposoby, by ograniczyć spożycie pestycydów i środków chemicznych stosowanych przy uprawach konwencjonalnych, skutecznie usuwając je z powierzchni produktów. Grunt – to wiedzieć jak je myć. Bo nawet te ekologiczne potrafią być nośnikami bakterii czy pasożytów groźnych dla naszego zdrowia.

Seria Rodzicielska

Jak zrozumieć się w rodzinie

Mniej kłótni i stresów, lepsza komunikacja z dzieckiem i partnerem, większe zrozumienie i wyrozumiałość oraz poszanowanie wzajemnych potrzeb. To możliwe! Dzięki tej książce dowiesz się jak.


1. Gotowe płyny

W ekologicznych sklepach stacjonarnych i internetowych dostępne są specjalne płyny służące do oczyszczania warzyw i owoców. Zabijają one bakterie takie jak E Coli, Listeria i Salmonella oraz usuwają pozostałości nawozów i pestycydów z powierzchni. W ich składzie znajdziemy wodę, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, ekstrakt z liści aloesu. Koszt 500 ml takiego płynu sięga około 15-30 zł. Jeśli szukamy alternatywy dla sklepowych gotowców, możemy podobny płyn przyrządzić samodzielnie.

2. Płukanie w odczynie kwaśnym i alkalicznym

Krok 1: By usunąć szkodliwe bakterie, należy płukać warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Na jeden litr wody dodajemy około pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.

Krok 2: Aby usunąć pestycydy, po wyjęciu warzyw i owoców z wody kwaśnej, płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.

Krok 3: Produkty opłukujemy w czystej wodzie.

3. Woda + sól

Sposób ten polega na moczeniu warzyw i owoców w wodzie z solą morską lub sokiem z cytryny. Produkty zostawiamy w mieszance na około 10 minut, następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Proporcje: miska wody, szklanka octu, 3 łyżki soli.

4. Ocet + soda oczyszczona + pestki grejpfruta

Wszystkie składniki mieszamy i dodajmy wodę. Przelewamy do rozpylacza i spryskujemy nim produkty a następnie odstawiamy na godzinę. Po tym czasie opłukujemy warzywa lub owoce pod bieżącą wodą. Proporcje: 20 kropel wyciągu z pestek grejpfruta, jedna łyżka sody oczyszczonej, szklanka octu, szklanka wody.

seria rodzicielska

Pakiet książek Pierwszego Wyboru dla rodziców 

Pakiet książek, którym rodzice mogą zaufać. Książek, które stanowią gwarancję, że przekazywana w nich wiedza jest aktualna, racjonalna i służy dobru dziecka.

5. Ozonowanie

Ostatni sposób to kupno urządzenia do ozonowania warzyw i owoców. Ozon jest związkiem w pełni ekologicznym, a produkty poddane jego działaniu są zabezpieczone przed wszelkimi bakteriami. Ozon, jak też woda ozonowana, usuwają środki ochrony roślin z powierzchni roślin, fungicydy, pestycydy, dezynfekują je, poprawiają bezpieczeństwo i przedłużają trwałość. Urządzenie można stosować do oczyszczania mięsa z hormonów i antybiotyków.

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Bestsellery księgarni Natuli.pl

Pierwszy osadzony w polskich realiach przewodnik dla rodziców małych dzieci.

Ta prosta, rytmiczna książeczka to wspaniałe zaproszenie do zabawy i czułego, bliskiego kontaktu.

Jak się kochać?
Komunikacja, bliskość, intymność

Tematy, którymi się zajmujemy:

1 odpowiedź na “5 sposobów na pozbycie się pestycydów z warzyw i owoców”

Co się dzieje w takim procesie z bakteriami, które powinny trafiać do układu pokarmowego, chociażby po to, by budować odporność, oraz z witaminami i innymi dobrymi substancjami w warzywach i owocach?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *