1. Powidła śliwkowe
Składniki:
- kilka kilogramów mocno dojrzałych śliwek węgierek,
- odrobina wody.
Przygotowanie:
Przebierz śliwki, usuwając z nich resztki liści i ogonki. Każdą przetnij na pół, wyrzuć pestki, a kawałki owoców przełóż do wielkiego garnka. Powinien być duży, szeroki i o grubym dnie lub nieprzywierającej powierzchni. Na dno wlej odrobinę wody. Garnek przykryj pokrywką i postaw na małym ogniu. Owoce duś powoli przez około godzinę, by puściły sok. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i smaż je przez około 3–4 godziny (co jakiś czas zamieszaj drewnianą łyżką). Wyłącz gaz, gdy śliwki będą już dobrze rozgotowane, i bez przykrycia odstaw je na noc do odparowania.
Następnego dnia ponownie podgrzej je na malutkim ogniu i smaż kolejne 4 godziny. Zamieszaj raz na jakiś czas. Następnie wyłącz gaz i odstaw garnek tak jak pierwszego dnia.
Trzeciego dnia znów podgrzej śliwki do uzyskania właściwej konsystencji, czyli do momentu, kiedy powidła nabrane łyżką będą z niej spadać płatami (a nie spływać).
Usmażone, wrzące powidła przełóż do słoików i porządnie zakręć. Słoiki odstaw do góry dnem do ostudzenia.
2. Powidła gruszkowe (przepis na około 2 słoiczki)
Składniki:
- 1 kg dojrzałych gruszek,
- szczypta szafranu.
Przygotowanie:
Gruszki obierz, pokrój w kostkę i duś na małym ogniu w dużym rondlu z grubym dnem. Kiedy puszczą pierwszy sok, dodaj szafran. Gdy powidła dostatecznie zgęstnieją, przełóż je do wyparzonych słoiczków. Zakręć mocno i połóż do góry dnem do ostygnięcia.
3. Słodki dżem poziomkowy (przepis na około 2 słoiczki)
Składniki:
- 1 kg poziomek,
- 1 kg ksylitolu,
- 250 ml wody.
Przygotowanie:
Owoce zasyp częścią cukru i pozostaw na 3–4 godziny. Pozostały cukier (około ¼ objętości) rozpuść w wodzie, zagotuj i dodaj do niego owoce. Konfiturę gotuj na wolnym ogniu, wstrząsając rondlem. Po zagotowaniu odstaw całość na kilka minut. Czynność powtórz kilkakrotnie. Następnie odstaw konfiturę i ugotuj kolejnego dnia. Gorącą wlej do wyparzonych słoików, solidnie je zakręć i postaw do góry dnem. Kiedy ostygną, możesz je odwrócić.
4. Konfitura z jabłek (przepis na około 4 słoiczki)
Składniki:
- 3 kg jabłek,
- ½ szklanki ksylitolu,
- ½ szklanki wody,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- sok z ½ cytryny.
Przygotowanie:
Jabłka obierz i pokrój w kosteczkę. Do garnka wlej wodę, wrzuć jabłka, ksylitol, sok z cytryny i cynamon. Smaż na małym ogniu, często mieszając. Gorące jabłka przełóż do wyparzonych słoiczków. Zapasteryzuj.
5. Dżem malinowy (przepis na około 2 słoiki)
Składniki:
- 1 kg malin,
- 1 opakowanie pektyny jabłkowej,
- szczypta soli morskiej,
- ewentualnie 1–2 łyżki ksylitolu.
Przygotowanie:
Maliny rozgnieć widelcem, aż puszczą sok. Następnie zagotuj na minimalnym ogniu i dokładnie przetrzyj przez sito. Do przecieru dodaj pektynę, ponownie zagotuj. Przelej gorący dżem do gorących słoików. Szczelnie zakręć. Następnie włóż do piekarnika nastawionego na 100 stopni i pasteryzuj przez 15 minut.
6. Konfitura z pigwy
Składniki:(około 3 słoiki)
- 1 kg pigwy,
- szklanka wody,
- 1½ szklanki ksylitolu.
Przygotowanie:
Pigwy obierz i pokrój na ósemki. W garnku zagotuj wodę i wrzuć owoce. Gotuj na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Dodaj ksylitol i smaż, aż owoce będą szkliste, a masa zgęstnieje. Przekładaj do wyparzonych słoików. Zapasteryzuj.
7. Konfitura z czerwonej borówki (przepis na około 2 słoiki)
Składniki:
- 1 kg borówek,
- ½ kg jabłek lub gruszek,
- ½ kg ksylitolu,
- 300 ml wody.
Przygotowanie:
Umyte i obrane borówki zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Następnie odcedź. Z ksylitolu i wody ugotuj syrop, do którego dorzuć duże kawałki gruszki lub jabłka. Owoce gotuj w syropie do momentu, aż zrobią się szkliste. Następnie dodaj borówki i całość grzej na małym ogniu przez około 20 minut. Gorącą masę przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
8. Dżem z owoców dzikiej róży (około 3 słoiczki)
Składniki:
- 2 kg owoców dzikiej róży,
- ½ kg ksylitolu.
Przygotowanie:
Owoce dzikiej róży gotuj przez około 30 minut aż trochę zmiękną. Odlej wodę i przecieraj przez durszlak lub sito. Do masy dodaj ksylitol i dwie łyżki soku z cytryny. Gotuj przez 10 minut. Następnie przełóż do wyparzonych słoiczków i zapasteryzuj.
9. Sok z aronii
Składniki:
- 2 kg owoców aronii,
- 40 liści wiśni,
- 2 kg ksylitolu,
- kwasek cytrynowy,
- 3 litry wody.
Przygotowanie:
Owoce aronii wrzuć do garnka, dodaj liście wiśni i zalej wodą. Gotuj przez 20 minut. Kiedy sok się zagotuje, przecedź całość i wymieszaj z ksylitolem i kwaskiem cytrynowym. Gotowy przelej do butelek i pasteryzuj przez około 15 minut.
10. Konfitura z owoców czarnego bzu (na około 2 słoiki)
Składniki:
- 1 kg owoców czarnego bzu,
- 400 g ksylitolu,
- sok z ½ cytryny.
Przygotowanie:
Oczyszczone, oddzielone od gałązek owoce przełóż do rondelka, dodaj odrobinę wody, ksylitol oraz połowę soku z cytryny i zagotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj resztę soku z cytryny i gotuj do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i zapasteryzuj.
Sezonowość warzyw i owoców według tabeli zamieszczonej w książce Julii Bator “Zamień chemię na jedzenie”, s. 151-152.
Uwaga! Reklama do czytania
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece Twojego dziecka
Uwaga! Reklama do czytania
Wild child, czyli naturalny rozwój dziecka
Książka o rozwoju dziecka 2-5 lat. Praktyczne rozwiązania na najczęstsze rodzicielskie wyzwania.