Skąd czerpać energię zimową porą, czyli co zamiast kawy?
| Skąd czerpać energię zimową porą, czyli co zamiast kawy?

Skąd czerpać energię zimową porą, czyli co zamiast kawy?

Krótki dzień, niedobór słońca i niższe temperatury mogą sprawić, że zimą czujemy się ospali i bez energii do życia. Zwykle sięgamy wtedy po kawę, która niestety pobudza tylko na chwilę. Istnieją jednak naturalne alternatywy, które nie tylko dodają witalności, ale są także korzystne dla naszego organizmu. 

Zimowe rytuały

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez kubka ciepłej, aromatycznej kawy. Nic dziwnego – kawa pobudza, poprawia nastrój, a jej temperatura sprawia, że nasz organizm rozgrzewa się od środka. Kofeina ma jednak dużą wadę – jej poziom spada już po 2-3 godzinach, co powoduje, że aby czuć się dobrze, musielibyśmy nieustannie uzupełniać jej braki. 

Na szczęście kawa to nie wszystko. Wśród dobrych sposobów na pobudzenie wyróżnia się także: ruch na świeżym powietrzu, odpowiednią dietę bogatą w superfoods oraz ocieplanie organizmu. Warto, aby każdy z tych trzech elementów stał się naszym codziennym zimowym rytuałem. 

Ruch, który poprawia samopoczucie 

Nasz mózg został stworzony do ruchu – z ewolucyjnego punktu widzenia nic nie zmieniło się tu od tysiącleci. Biologicznie nadal jesteśmy niczym nasi przodkowie z sawanny, którzy aby przeżyć, nieustannie pozostawali aktywni fizycznie. Badania naukowe dowodzą, że ruch pozytywnie wpływa na naszą kreatywność, poprawia koncentrację, pamięć i sprawia, że jesteśmy szczęśliwsi. Odmładza także komórki w mózgu, leczy objawy depresji i ładuje nas pozytywną energią do działania. 

Najlepsze w tej metodzie jest jednak to, że aby poczuć różnicę, wystarczy codzienny spacer, krótki jogging lub kilka porannych ćwiczeń w rytm muzyki. Kiedy tylko mamy okazję, warto jest rezygnować z samochodu na rzecz poruszania się pieszo lub rowerem. Już po kilku dniach regularnej aktywności powinniśmy zauważyć dobroczynne efekty ruchu.  

Ciepło, które wzmacnia

Zimą nasz organizm musi wydatkować dodatkową energię na ogrzanie się. To dlatego zaleca się, aby w chłodniejszych miesiącach jeść więcej ciepłych, gotowanych potraw – nie tylko na obiad, ale także na śniadanie i kolację. Dobrze jest postawić na owsianki z orzechami i suszonymi owocami, kasze z warzywami, zupy czy herbaty wzbogacone o cytrynę, miód, cynamon i imbir. Te produkty dodadzą nam energii, która będzie uwalniania stopniowo przez kilka godzin. Dobrze jest także ograniczyć spożycie mięsa i zastąpić je aromatyczną soczewicą, ciecierzycą czy fasolą.  

Ogrzewać organizm można także od zewnątrz. Szczególną uwagę warto zwrócić na stopy oraz nerki. W mieszkaniu nie przesadzajmy jednak ze zbyt wysoką temperaturą. Optymalnie jest utrzymywać ok. 20 st. C i często wietrzyć pomieszczenia, a cieplej ubierać się wyłącznie, gdy mamy wyjść na podwórko. 

Superfoods, które dodają energii   

Kiedy już zadbamy o podstawy – to znaczy odpowiednie odżywienie organizmu oraz dawkę aktywności fizycznej, możemy zacząć stosować tzw. superfoods, czyli rośliny znane ze swoich zdrowotnych właściwości. Jeśli lubimy proste rozwiązania, warto postawić na sproszkowane mieszanki, które można dodawać do potraw lub pić w formie pysznego napoju. My wypróbowaliśmy i szczególnie polecamy dwa produkty: Energia oraz Ashwagandha od Racjonalnych. Co sprawia, że są wyjątkowe?

Mix Energia – dodaje sił i pozwala pokonać stres  

Ta mieszanka składa się z pięciu sproszkowanych składników: korzenia maca, kakao, chia, guarany i żeń-szenia. Każdy z nich charakteryzuje się innymi właściwościami. Mieszanka polecana jest osobom, które zmagają się ze stresem, posiadają wymagającą pracę czy chcą się pobudzić w inny sposób niż pijąc kawę. 

Maca – jest źródłem licznych składników odżywczych, w tym witaminy C, miedzi i żelaza. Zawiera również bioaktywne związki roślinne – glukozynolany i polifenole. Uważa się, że wspomaga budowę i wytrzymałość mięśni, zwiększa siłę, dodaje energii oraz poprawia wydolność podczas ćwiczeń fizycznych. Ponadto wspomagać może pamięć i funkcje umysłowe, dlatego zalecany jest w okresie wysokiego wysiłku umysłowego.

Kakao – uspokaja nerwy, łagodzi stres, wspiera utrzymanie ogólnego dobrego samopoczucia, oraz za sprawą kofeiny – dodaje energii. Jest jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów – głównie polifenoli. Przypisuje im się liczne korzyści zdrowotne, w tym właściwości przeciwzapalne, korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia oraz poziom cholesterolu i cukru we krwi. Zawarte w kakao flawanole wspomagają wydajność pamięci i procesów myślowych.

Chia – “chia” to w języku starożytnych Majów “siła”. Nie bez przyczyny zyskały taką nazwę. Są doskonały źródłem energii, roślinnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika oraz białka, a także minerałów: wapnia, fosforu, potasu, magnezu, i witamin: B1, B3. Nasiona chia mają pozytywny wpływ na pracę jelit, działają korzystnie na ich florę bakteryjną i dają uczucie sytości na dłużej. Wspomagają również utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz zdrowie kości. Bogate w antyoksydanty, wspierają walkę z wolnymi rodnikami spowalniając przy tym procesy starzenia.

Guarana – jest znana ze swoich pobudzających właściwości. Zawdzięcza je bogatej zawartości stymulantów, takich jak kofeina, teofilina, teobromina. To dlatego jest składnikiem często stosowanym w popularnych energetykach. Wspomaga koncentrację i pamięć, redukuje zmęczenie psychiczne i fizyczne, oraz poprawia nastrój. Dzięki obecności kofeiny, guarana może przyśpieszyć przemianę materii, prowadząc do szybszej redukcji masy ciała. Roślina ta to również skarbnica przeciwutleniaczy chroniących komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Żeń-szeń – także posiada właściwości pobudzające. Skutecznie pomaga zwalczyć zmęczenie i dodaje energii. Ginsenozydy i gintonin – obecności tych związków żeń-szeń zawdzięcza swoje walory zdrowotne. Roślina ta wykazuje korzystne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wspomaga również procesy myślowe, w tym uwagę, pamięć i koncentrację, może poprawić nastrój oraz zwiększyć odporność na stres i libido. Żeń-szeń wykazuje właściwości wzmacniające układ immunologiczny, dlatego warto sięgnąć po niego także w okresie przemęczenia i osłabienia organizmu.

Ashwagandha – pobudza i łagodzi stres

To jedna z najważniejszych roślin leczniczych w Ajurwedzie – systemie indyjskiej medycyny niekonwencjonalnej. Nazywana również indyjskim żeń-szeniem, stosowana jest od ponad 3000 lat, aby zniwelować stres, podnieść poziom energii i poprawić koncentrację. Ashwaghandę cechuje wysoka zawartość witanolidów, to właśnie tym związkom przypisuje się wiele korzyści zdrowotnych rośliny. 

Właściowości Ashwagandy:

  • Pomaga obniżyć stres i niepokój.
  • Łagodzi objawy depresyjne. 
  • Zwiększa poziom testosteronu i płodność u mężczyzn.
  • Wspomaga budowę masy mięśniowej.
  • Poprawia pracę mózgu, pamięć, czas reakcji. 
  • Obniża poziom cukru we krwi.
  • Redukuje poziom “złego” cholesterolu i trójglicerydów we krwi. 
  • Wykazuje właściwości przeciwzapalne.

2 przepisy na podniesienie poziomu energii

1. Kawowo-daktylowy deser z masłem orzechowym 

Składniki:

1 banan

5 miękkich daktyli np. Medjool

1 łyżka mieszanki ENERGIA

2 łyżki masła orzechowego

150 ml mleka ryżowego ( lub dowolnego mleka roślinnego)

do dekoracji: garść orzechów, kostka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Banana, daktyle, mieszankę ENERGIA, masło orzechowe i mleko ryżowe umieść w pojemniku blendera. Jeśli Twoje masło orzechowe jest niesolone, dodaj odrobinę soli. Blenduj do uzyskania jednolitej masy. Smacznego!

2. Rumiankowa latte z ashwagandą i moringą 

Składniki:

350 ml wody

200 ml mleka migdałowego (lub innego – im bardziej kremowe tym lepiej)

2 łyżeczki suszonego rumianku

1 łyżeczka ASHWAGANDHY

1 łyżeczki MORINGI

pół łyżeczki sproszkowanego imbiru

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczka kardamonu

szczypta gałki muszkatołowej

1-2 łyżeczki miodu (lub innego słodzika, np. syropu z agawy)

Przygotowanie:

W małym garnku zagotuj wodę. Dodaj rumianek, ashwagandhę, moringę, imbir, kardamon i cynamon. Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 5 minut. Następnie odcedź zioła i przyprawy. Podczas gdy zioła gotują się na wolnym ogniu, zagrzej mleko. Zagotuj, a następnie dolej do przecedzonego naparu ziołowego. Całość wymieszaj, posłodź do smaku miodem. Nalej do kubków i posyp szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowe!


Dzieci są ważne

Redakcja serwisu dziecisawazne.pl.
Odwiedź stronę autorki/autora: https://dziecisawazne.pl/


Przeczytaj więcej:

natuli.pl
8 książek o Porozumieniu bez Przemocy (NVC)

wychowanie
Jak wspierać motywację wewnętrzną dziecka?

olini
Zamiast balsamów – naturalne oleje do pielęgnacji niemowląt i wymagającej skóry małych dzieci

POLECAMY
Szkoła narciarska dla dzieci – czy warto?

odżywianie naturalne
Zdrowa i wzmacniająca odporność dieta zimowa dziecka (przepisy)

olini
Zdrowa zima – jakie produkty warto mieć w swojej spiżarni?

wywiady
Mądre, piękne, CUDowne 9 miesięcy. Rozmowa z Dorotą Mirską – Królikowską

POLECAMY
Rosie & Lou – slow fashion dla dzieci

POLECAMY
Jak prawidłowo mierzyć temperaturę ciała dziecka?

rodzina
Rodzice potrzebują wioski wsparcia!

rodzina
Dlaczego warto powiedzieć dziecku prawdę o Świętym Mikołaju?