Kategorie
Dieta naturalna

Szanuj żywność – nie marnuj jedzenia

W moim rodzinnym domu mama nigdy nie wyrzucała jedzenia, zawsze było odgrzane lub zużyte do kolejnej, nowej potrawy. Rodzice dużo pracowali, aby w domu zawsze było co zjeść, więc szacunek zarówno do ich pracy, jak i do jedzenia mam od dziecka

W moim rodzinnym domu mama nigdy nie wyrzucała jedzenia, zawsze było odgrzane lub zużyte do kolejnej, nowej potrawy. Rodzice dużo pracowali, aby w domu zawsze było co zjeść, więc szacunek zarówno do ich pracy, jak i do jedzenia mam od dziecka.

szanuj-zywnosc

Wiele podróżując, widzę, ile osób musi bardzo ciężko pracować w zamian za skromną strawę. Zdarza się, że spotykam ludzi mających niewiele do jedzenia ze względu na brak jakiejkolwiek pracy, panującej w danym kraju suszy lub z innych powodów. Staruszki sprzedające co tylko mają, aby zarobić na przysłowiowy „kawałek chleba”. Ludzie głodujący, bo akurat urodzili się w rejonie totalnej nędzy. Czy bezdomni szukający jedzenia w twoim śmietniku. Serce się kroi i robię, co tylko mogę, aby ci ludzie choć na jakiś czas byli szczęśliwi, dostając ciepły posiłek – podstawę życia. Takie spotkania i doświadczenia uczą, aby szanować jedzenie mądrze planując zakupy i posiłki w swoim domu.

Życie seksualne rodziców

Zacznij świadomie budować swoją relację z partnerem

Jak zrozumieć się w rodzinie

Jak dostrzec potrzeby innych i być wysłuchanym

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Jeśli ugotowałeś duży gar zupy i nagle musisz wyjechać, zatem nie zjesz jej całej, podziel się z sąsiadem lub zaproś znajomych na wspólny posiłek – to miły gest budujący relacje i jednocześnie szanujący jedzenie.

Kilka pomysłów na to, jak nie marnować jedzenia:

  • Czerstwy chleb można podpiec w piekarniku, polać oliwą z czosnkiem i podać jako chrupiący dodatek do zupy. Można też maczać w jajku i obsmażać na maśle albo pokroić na kawałki i wrzucić do zupy bez uprzedniego podpiekania, wtedy chleb się namoczy, zmięknie i będzie łatwiejszy w gryzieniu, zwłaszcza dla osób starszych lub dla dzieci mających problem z zębami.  A któż nie zna bułki tartej z suchego chleba?
  • Gotując warzywa na parze, warto wykorzystywać wodę z gotowania jako wywar do różnych zup, jest on pełnowartościowym płynem i szkoda go wylewać. A zupa zyskuje na smaku i aromacie.
  • Jeśli z obiadu pozostaną niedojedzone ugotowane warzywa lub strączki (groch, fasola, cieciorka itd.), można zrobić z nich kotleciki lub pasty do chleba.
  • Ugotowane ziemniaki, które zostaną z dnia poprzedniego, można pokroić w plastry i podpiekać w piekarniku posypując ziołami i polewając oliwą. To wspaniały dodatek do obiadu.
  • Pozostałości obiadu, np. kaszy, warto po prostu na drugi dzień podać do kolejnego obiadu albo dodać do zupy (jako odżywczy zagęszczacz), albo zrobić z nich kotleciki.
  • Ze zwiędniętych jabłek można ugotować kompot – pycha.
  • Ze skórek od jabłek można zrobić prawdziwy ocet jabłkowy lub kompot (wywar owocowy), albo ususzyć i następnie ugotować kompot.
  • Zwiędniętej natce pietruszki spróbujmy obciąć końce łodyg i wstawić do wody, odżyje i będzie jak nowo narodzona.
  • Wyrastającą cebulę należy posadzić, a wyrośnie aromatyczny szczypiorek.
  • W sezonie letnio-jesiennym, gdy dojrzewają owoce i warzywa, z ich nadmiaru warto robić wszelkiego rodzaju weki: powidła, kompoty, soki, nalewki, przeciery, sosy, leczo, itp., które pozwolą zachować wspaniały smak i zapach słońca. Dzięki temu mamy zimą gotowy i przede wszystkim naturalny obiad lub kolację ze słoika (na ciepło) bądź świetny dodatek do ciepłej strawy.
  • Także zioła można suszyć lub zasalać na zimę. Nie zmarnują się, a w chłodnych porach roku przydadzą się w kuchni.
  • Natomiast skórki obranej z ogórka używam jako wspaniałą naturalną letnią maseczkę na twarz :)

Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik świadomego rodzicielstwa

Cud rodzicielstwa

Wsłuchaj się naprawdę w głos swojego dziecka

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Jest wiele sposobów na szanowanie żywności i ponowne jej wykorzystanie w kuchni, pomyśl i daj ponieść się wodzom fantazji, a na pewno wyjdzie Ci to na zdrowie!

Foto

Autor/ka: Anna Krasucka

Doradca żywieniowy, dietetyk TCM. Zwolenniczka holistycznego podejścia do człowieka i jego edukacji w zakresie rozumienia własnego organizmu. Jest propagatorką profilaktycznego podejścia do zdrowia i naturalnej diety.
Interesują ją zagadnienia długowieczności, metody zachowania zdrowia i urody zarówno wewnętrznej jak i zewnętrznej metodami naturalnymi.
Stworzyła Akademię Odżywiania dla Zdrowia ‘Pięć Smaków’ (www.piecsmakow.com.pl), w ramach której od lat prowadzi praktyczne warsztaty zdrowego i smacznego gotowania, wyjazdy pro zdrowotne, w tym rodzinne oraz wykłady na temat zdrowego żywienia. W swojej kuchni czerpie inspiracje z natury, z polskiej tradycji kulinarnej, z zasad dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej (kuchnia pięciu przemian) oraz swoich licznych podróży (m.in. do Laosu, Kambodży, Indonezji, Tajlandii, Syrii, Jordanii, Izraela, Tanzanii). Prowadzi wykłady dla firm, w szkołach i przedszkolach na temat zdrowego odżywiania. W Warszawie prowadzi konsultacje indywidualne.
Jest absolwentką "Dietetyki Leczniczej" u Iny Diolosa, sygnowanej przez niemiecko - francuski Avicenna Instytut. Swoją edukację dietetyczną ciągle kontynuuje (wiedza jest potężna i ogromnie interesująca) m.in. w zakresie medycyny żywienia (badania naukowe wskazujące na skuteczność leczenia dietą).
Ukończyła studia magisterskie „Komunikacja interpersonalna” w Niemczech oraz we Francji. Jest tłumaczem przysięgłym języka niemieckiego.
Jako ekspert w zakresie odżywiania dla zdrowia jest autorką popularnych artykułów w czasopismach o tematyce zdrowotnej, bywa także gościem w radiu i TV.
Współtwórczyni projektu Kobieta Piękna z Natury – www.pieknaznatury.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.