Kategorie
Artykuł sponsorowany Dieta naturalna rzeczy dla dzieci

6 powodów, dlaczego warto gotować na parze (Beaba Babycook)

Smażenie, duszenie, a na początki także i pieczenie dla niemowlaka nie do końca się sprawdzi. Po pierwsze, nie możemy małemu dziecku serwować tłustych potraw. Po drugie, długie gotowanie w garnku pozbawi nawet najlepsze warzywa cennych witamin i minerałów. W jaki sposób możemy więc przygotować potrawy, aby były zdrowe? I jak to zrobić, żeby się nie napracować? Odpowiedzią jest gotowanie na parze

Smażenie, duszenie, a na początki także i pieczenie dla niemowlaka nie do końca się sprawdzi. Po pierwsze, nie możemy małemu dziecku serwować tłustych potraw. Po drugie, długie gotowanie w garnku pozbawi nawet najlepsze warzywa cennych witamin i minerałów. W jaki sposób możemy więc przygotować potrawy, aby były zdrowe? I jak to zrobić, żeby się nie napracować? Odpowiedzią jest gotowanie na parze. 

baeba1

Seria Rodzicielska

Jak zrozumieć małe dziecko

#StopTrenowaniu – przeczytaj książkę, która wprowadzi i rozwinie Twoje świadome rodzicielstwo. Rodzicielstwo bez „instrukcji obsługi” i szkodliwych rad.

Dlaczego gotowanie na parze jest takie zdrowe?

  1. Nie traci się smaku, zapachu i składników odżywczych – dzięki temu, że produkty gotowane w ten sposób nie mają bezpośredniej styczności z wodą, nie tracą właściwości.
  2. Bez tłuszczu. Potrawy przygotowywane na parze są zdrowe i przede wszystkim smaczne. To doskonałe zastępstwo powszechnie nadużywanego smażenia. I nie mówimy tu tylko o warzywach, ale również o mięsie – je także można w ten sposób przyrządzić.
  3. Bez soli. Dzięki zachowaniu smaku potrawy nie wymagają dosalania, które jest szczególnie niebezpieczne w przypadku małych dzieci. Nadmiar soli powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, a w skrajnych przypadkach może prowadzić do niewydolności nerek. Do gotowanych w ten sposób produktów zawsze jednak możemy dodać zioła i przyprawy, np. bazylię, oregano, cynamon.
  4. To łatwe i szybkie gotowanie. W kilka minut jesteśmy w stanie przygotować potrawę, a z użyciem np. Beaba Babycook nie sprawi nam to żadnej trudności. Wystarczy wlać trochę wody, wrzucić do koszyczka pokrojone produkty i włączyć gotowanie na parze. Niemal błyskawicznie będą gotowe i będzie można położyć je na talerzu lub zmiksować na purée.
  5. Lekkostrawne posiłki. To, co ugotujemy na parze, nie jest przesolone, nie ocieka tłuszczem i zawiera mnóstwo witamin. Żołądek naszego maluszka o wiele łatwiej to strawi.
  6. Wygodne nie tylko w gotowaniu, ale i w zmywaniu. Nie musimy mieszać i ciągle pilnować, czy potrawa nam nie wykipi lub czy się nie przypali. Gdy gotujemy z Beaba Babycook, wystarczy nastawić maszynę i ona sama poinformuje nas, że przygotowywanie potrawy się skończyło. Do tego nie będzie dużo zmywania, bo wszystko gotujemy i miksujemy w tym samym naczyniu. I jak to oszczędność!
baeba2

W czym gotować?

Do gotowania na parze zazwyczaj potrzeba specjalnego garnka lub parowaru elektrycznego. Do gotowania dla dzieci bardzo przydaje się Babycook firmy Beaba, który jest urządzeniem 4w1: podgrzewa, odmraża, gotuje na parze i miksuje. Oszczędzamy więc zarówno czas przy gotowaniu, jak i wodę przy zmywaniu, bo wszystko odbywa się w jednym naczyniu.

baeba3

Zasady gotowania na parze

  1. Gotujemy bez kontaktu z wodą. Produkty nie mogą być w niej zanurzone, ponieważ woda wymywa z nich cenne składniki mineralne i witaminy.
  2. Gotujemy stopniowo. Jeśli gotujemy kilka składników, zaczynamy od tych, które będą potrzebowały więcej czasu na ugotowanie, np. dynię będziemy gotować przed jabłkiem.
  3. Produkty powinny być od razu nastawione na gotowanie na parę, czyli nie wkładamy ich do naczynia, dopóki woda nie jest w stanie wrzenia. W przypadku Beaba Babycook jest odrobinę inaczej – wkładamy produkty do koszyczka i w ułamkach sekundy w urządzeniu pojawia się para. Nie musimy czekać, aż woda zacznie wrzeć, co jest szczególnie wygodne, gdy zajmujemy się wymagającym stałej uwagi maluszkiem.
  4. Standardem jest sprawdzanie w trakcie gotowania, czy woda się nie wygotowała. W przypadku Babycook jesteśmy w stanie wlać odpowiednią jej ilość bez konieczności późniejszego dolewania.
  5. Babycook rozwiązuje jeszcze inne kwestie, np. to, że: naczynie musi być podczas gotowania szczelnie zakryte (bo się automatycznie zamyka), produkty muszą być równomiernie rozłożone (bo dzięki zamknięciu naczynia para rozprowadza się równomiernie wewnątrz naczynia).
  6. Różne produkty mają różne czasy gotowania na parze, od kilku do kilkunastu minut. W Babycook gotują się jednak o wiele szybciej.
baeba9

Zdrowe gotowanie z Beaba Babycook – przepisy na dynię z gotowaniem na parze

Trwa sezon na dynię, a dynia to jeden z najlepszych składników posiłków dla dzieci. Zawiera antyoksydanty i jest bogatym źródłem beta-karotenu, na dodatek nadaje potrawom przepiękny pomarańczowy kolor. Warto korzystać z jej dobrodziejstw jak najwięcej.

baeba4

Szybka zupa dyniowa (powyżej 6 m.ż.)

  • 1 szklanka plasterków dyni
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 niepełna szklanka wody
  • 1-2 łyżki mleka (może być modyfikowane, naturalne z piersi, roślinne)
  • opcjonalnie: mniej niż szczypta zmielonego pieprzu, 2-3 krople syropu klonowego

Pokrojoną w plastry dynię wsypujemy do koszyczka w Babycook i gotujemy (poziom 3). Wyciągamy koszyczek, a dynię wrzucamy z powrotem do Babycook. Nie wylewamy pozostałej na dnie naczynia wody. Dodajemy odrobinę mleka oraz syropu klonowego i kilka drobin pieprzu. Wszystko razem miksujemy. I gotowe!

baeba-przepis

Jeśli maluszek spożywa już produkty z glutenem, można przygotować jako dodatek do zupy paluszki z chleba, np. pokroić kromkę na prostokątne, cienkie kawałeczki, a następnie lekko podpiec w piekarniku. Można podać je również nieupieczone.

Purée z dyni, jabłka i banana (powyżej 6 m.ż.)

Ten prosty przepis jest połączeniem trzech bogatych w składniki odżywcze produktów: opisanej powyżej dyni, łatwego do strawienia jabłka, które uważane jest przez niektóre źródła za środek zapobiegający astmie, i banana – źródła bardzo dużej ilości witamin i minerałów. Przed podaniem dziecku purée należy sprawdzić, jak będzie reagowało na każdy ze składników z osobna.

  • ½ szklanki świeżej dyni (obranej i pokrojonej w kawałki; warto wybierać te fragmenty dyni, które są bliżej miąższu, a dalej od skórki, przy której będzie więcej włókien)
  • 1 jabłko
  • 1 banan

Pokrojoną w plastry dynię wsypujemy do koszyczka w Babycook i gotujemy (poziom 3). Pod koniec gotowania dyni dodajemy do niej jabłko. Kiedy dynia i jabłko będą ugotowane, wyrzucamy je z koszyczka na dno Babycook. Dodajemy pokrojonego w plastry banana. Wszystko miksujemy. Powstałą masę studzimy przez ok. 10 minut, następnie możemy oprószyć lekko cynamonem i podać maluszkowi. Purée ma konsystencję kisielu i jest naturalnie słodkie. Na pewno będzie smakować naszym pociechom!

baeba10

Obydwa przepisy możliwe do przygotowania także w innej formie gotowania na parze niż Babycook.

Więcej przepisów i informacji o Beaba Babycook na www.beaba-polska.pl oraz www.facebook.com/BeabaPolska

Gotowanie na parze i #zdrowegotowaniezbeaba poleca Maja Falkiewicz-Gancarz (bemam.pl)

baeba5

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Bestsellery księgarni Natuli.pl

Pierwszy osadzony w polskich realiach przewodnik dla rodziców małych dzieci.

Ta prosta, rytmiczna książeczka to wspaniałe zaproszenie do zabawy i czułego, bliskiego kontaktu.

Jak się kochać?
Komunikacja, bliskość, intymność

Tematy, którymi się zajmujemy:

1 odpowiedź na “6 powodów, dlaczego warto gotować na parze (Beaba Babycook)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *