Smażenie, duszenie, a na początki także i pieczenie dla niemowlaka nie do końca się sprawdzi. Po pierwsze, nie możemy małemu dziecku serwować tłustych potraw. Po drugie, długie gotowanie w garnku pozbawi nawet najlepsze warzywa cennych witamin i minerałów. W jaki sposób możemy więc przygotować potrawy, aby były zdrowe? I jak to zrobić, żeby się nie napracować? Odpowiedzią jest gotowanie na parze.


Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Dlaczego gotowanie na parze jest takie zdrowe?
- Nie traci się smaku, zapachu i składników odżywczych – dzięki temu, że produkty gotowane w ten sposób nie mają bezpośredniej styczności z wodą, nie tracą właściwości.
- Bez tłuszczu. Potrawy przygotowywane na parze są zdrowe i przede wszystkim smaczne. To doskonałe zastępstwo powszechnie nadużywanego smażenia. I nie mówimy tu tylko o warzywach, ale również o mięsie – je także można w ten sposób przyrządzić.
- Bez soli. Dzięki zachowaniu smaku potrawy nie wymagają dosalania, które jest szczególnie niebezpieczne w przypadku małych dzieci. Nadmiar soli powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, a w skrajnych przypadkach może prowadzić do niewydolności nerek. Do gotowanych w ten sposób produktów zawsze jednak możemy dodać zioła i przyprawy, np. bazylię, oregano, cynamon.
- To łatwe i szybkie gotowanie. W kilka minut jesteśmy w stanie przygotować potrawę, a z użyciem np. Beaba Babycook nie sprawi nam to żadnej trudności. Wystarczy wlać trochę wody, wrzucić do koszyczka pokrojone produkty i włączyć gotowanie na parze. Niemal błyskawicznie będą gotowe i będzie można położyć je na talerzu lub zmiksować na purée.
- Lekkostrawne posiłki. To, co ugotujemy na parze, nie jest przesolone, nie ocieka tłuszczem i zawiera mnóstwo witamin. Żołądek naszego maluszka o wiele łatwiej to strawi.
- Wygodne nie tylko w gotowaniu, ale i w zmywaniu. Nie musimy mieszać i ciągle pilnować, czy potrawa nam nie wykipi lub czy się nie przypali. Gdy gotujemy z Beaba Babycook, wystarczy nastawić maszynę i ona sama poinformuje nas, że przygotowywanie potrawy się skończyło. Do tego nie będzie dużo zmywania, bo wszystko gotujemy i miksujemy w tym samym naczyniu. I jak to oszczędność!

W czym gotować?
Do gotowania na parze zazwyczaj potrzeba specjalnego garnka lub parowaru elektrycznego. Do gotowania dla dzieci bardzo przydaje się Babycook firmy Beaba, który jest urządzeniem 4w1: podgrzewa, odmraża, gotuje na parze i miksuje. Oszczędzamy więc zarówno czas przy gotowaniu, jak i wodę przy zmywaniu, bo wszystko odbywa się w jednym naczyniu.

Zasady gotowania na parze
- Gotujemy bez kontaktu z wodą. Produkty nie mogą być w niej zanurzone, ponieważ woda wymywa z nich cenne składniki mineralne i witaminy.
- Gotujemy stopniowo. Jeśli gotujemy kilka składników, zaczynamy od tych, które będą potrzebowały więcej czasu na ugotowanie, np. dynię będziemy gotować przed jabłkiem.
- Produkty powinny być od razu nastawione na gotowanie na parę, czyli nie wkładamy ich do naczynia, dopóki woda nie jest w stanie wrzenia. W przypadku Beaba Babycook jest odrobinę inaczej – wkładamy produkty do koszyczka i w ułamkach sekundy w urządzeniu pojawia się para. Nie musimy czekać, aż woda zacznie wrzeć, co jest szczególnie wygodne, gdy zajmujemy się wymagającym stałej uwagi maluszkiem.
- Standardem jest sprawdzanie w trakcie gotowania, czy woda się nie wygotowała. W przypadku Babycook jesteśmy w stanie wlać odpowiednią jej ilość bez konieczności późniejszego dolewania.
- Babycook rozwiązuje jeszcze inne kwestie, np. to, że: naczynie musi być podczas gotowania szczelnie zakryte (bo się automatycznie zamyka), produkty muszą być równomiernie rozłożone (bo dzięki zamknięciu naczynia para rozprowadza się równomiernie wewnątrz naczynia).
- Różne produkty mają różne czasy gotowania na parze, od kilku do kilkunastu minut. W Babycook gotują się jednak o wiele szybciej.

Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.

Zdrowe gotowanie z Beaba Babycook – przepisy na dynię z gotowaniem na parze
Trwa sezon na dynię, a dynia to jeden z najlepszych składników posiłków dla dzieci. Zawiera antyoksydanty i jest bogatym źródłem beta-karotenu, na dodatek nadaje potrawom przepiękny pomarańczowy kolor. Warto korzystać z jej dobrodziejstw jak najwięcej.

Szybka zupa dyniowa (powyżej 6 m.ż.)
- 1 szklanka plasterków dyni
- 2 łyżeczki masła
- 1 niepełna szklanka wody
- 1-2 łyżki mleka (może być modyfikowane, naturalne z piersi, roślinne)
- opcjonalnie: mniej niż szczypta zmielonego pieprzu, 2-3 krople syropu klonowego
Pokrojoną w plastry dynię wsypujemy do koszyczka w Babycook i gotujemy (poziom 3). Wyciągamy koszyczek, a dynię wrzucamy z powrotem do Babycook. Nie wylewamy pozostałej na dnie naczynia wody. Dodajemy odrobinę mleka oraz syropu klonowego i kilka drobin pieprzu. Wszystko razem miksujemy. I gotowe!

Jeśli maluszek spożywa już produkty z glutenem, można przygotować jako dodatek do zupy paluszki z chleba, np. pokroić kromkę na prostokątne, cienkie kawałeczki, a następnie lekko podpiec w piekarniku. Można podać je również nieupieczone.
Purée z dyni, jabłka i banana (powyżej 6 m.ż.)
Ten prosty przepis jest połączeniem trzech bogatych w składniki odżywcze produktów: opisanej powyżej dyni, łatwego do strawienia jabłka, które uważane jest przez niektóre źródła za środek zapobiegający astmie, i banana – źródła bardzo dużej ilości witamin i minerałów. Przed podaniem dziecku purée należy sprawdzić, jak będzie reagowało na każdy ze składników z osobna.
- ½ szklanki świeżej dyni (obranej i pokrojonej w kawałki; warto wybierać te fragmenty dyni, które są bliżej miąższu, a dalej od skórki, przy której będzie więcej włókien)
- 1 jabłko
- 1 banan
Pokrojoną w plastry dynię wsypujemy do koszyczka w Babycook i gotujemy (poziom 3). Pod koniec gotowania dyni dodajemy do niej jabłko. Kiedy dynia i jabłko będą ugotowane, wyrzucamy je z koszyczka na dno Babycook. Dodajemy pokrojonego w plastry banana. Wszystko miksujemy. Powstałą masę studzimy przez ok. 10 minut, następnie możemy oprószyć lekko cynamonem i podać maluszkowi. Purée ma konsystencję kisielu i jest naturalnie słodkie. Na pewno będzie smakować naszym pociechom!

Obydwa przepisy możliwe do przygotowania także w innej formie gotowania na parze niż Babycook.
Więcej przepisów i informacji o Beaba Babycook na www.beaba-polska.pl oraz www.facebook.com/BeabaPolska
Gotowanie na parze i #zdrowegotowaniezbeaba poleca Maja Falkiewicz-Gancarz (bemam.pl)

2 odpowiedzi na “6 powodów, dlaczego warto gotować na parze (Beaba Babycook)”
Fajne jesienne przepisy, dzięki!