Kategorie
Oleje

Zakwas z buraków – naturalny sposób na niedobory żelaza

Ludzki organizm nie wytwarza żelaza, dlatego musimy dostarczać go sobie w pożywieniu. Jednak przy komponowaniu diety warto pamiętać nie tylko o produktach bogatych w ten pierwiastek, ale także o tych ułatwiających jego wchłanianie – czyli bogatych w witaminę C.

Żelazo jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia – transportuje tlen po całym ciele, zapewniając sprawne funkcjonowanie wszystkich narządów. Pierwiastek ten bierze również udział w produkcji czerwonych krwinek w szpiku kostnym oraz umożliwia prawidłową pracę mięśni. Wpływa ponadto na detoksykację wątroby, wspomagając jej oczyszczanie, uczestniczy w metabolizmie cholesterolu, syntezie DNA, a także wspiera układ odpornościowy w walce z bakteriami i wirusami.

Olini

Zakwas z buraków

Zakwas powstaje bez udziału żadnych sztucznych dodatków, konserwantów, barwników czy cukrów. Prawdziwy napój mocy o bogatym smaku, naturalnie mętny, lekko gazowany, nierozcieńczany.

Kluczowe znaczenie żelaza w ciąży

Żelazo ma kluczowe znaczenie w czasie ciąży – zarówno dla zdrowia mamy, jak i rozwijającego się dziecka. W tym okresie zapotrzebowanie na żelazo gwałtownie rośnie, szczególnie w siódmym miesiącu, gdy wątroba malucha zaczyna magazynować własne zapasy. Jeśli w organizmie ciężarnej jest za mało żelaza, zwiększa się ryzyko wystąpienia wady wrodzonej dziecka, grozi to również niedotlenieniem macicy oraz przedwczesnym porodem. To wystarczające powody, dla których kobiety ciężarne powinny dokładnie kontrolować wyniki badań krwi.

W ciąży innym ważnym pierwiastkiem jest kwas foliowy – odgrywa on istotną rolę w prawidłowym rozwoju układu nerwowego nienarodzonego dziecka. Jego odpowiedni poziom zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu groźnych wad. Produkty bogate w kwas foliowy warto zacząć spożywać już minimum na trzy miesiące przed poczęciem dziecka, tak aby zapewnić jego odpowiednią ilość już w pierwszych dniach rozwoju płodu.

W tym kontekście zakwas z buraków to prawdziwy napój mocy! Jest wprost skrojony do potrzeb kobiet w ciąży. Łączy w sobie wysoko przyswajalne żelazo oraz kwas foliowy – dwa bardzo istotne w tym czasie pierwiastki. Dodatkowo wspiera proces przemiany materii, ułatwiając trawienie białek, węglowodanów i tłuszczy. Ponadto jest bogaty w kwas mlekowy, więc dobroczynnie działa na florę jelitową, wzmacniając odporność całego organizmu. Nie mówiąc o wyśmienitym słodko-kwaśnym smaku.

Dlaczego warto pić zakwas z buraków – zobacz film od Olini

Dzieci również potrzebują żelaza!

W pierwszych miesiącach życia niemowlę wykorzystuje zapasy żelaza zgromadzone w ciąży. Niewielką ilość tego pierwiastka dostarcza mu także mleko matki lub mleko modyfikowane. Warto jednak wiedzieć, że u dzieci karmionych piersią żelazo wchłania się w 70%, natomiast w przypadku sztucznych mieszanek jest to jedynie 10%.

Z tego powodu zaleca się podawać maluchowi składniki bogate w ten pierwiastek już na samym początku rozszerzania diety. Szczególnie, jeśli dziecko ma mało energii, brak mu apetytu i ciągle choruje. Często są to objawy anemii, która u niemowlęcia jest wyjątkowo groźna, bo może spowolnić jego rozwój intelektualny.

Oprócz mięsa, jaj i ryb warto podsuwać dziecku kwaśne produkty, które przy okazji zwiększą apetyt – na przykład zupę buraczkową, wzbogaconą pod koniec gotowania o zakwas z buraków. Pamiętajmy jednak, że składnik ten można włączyć do diety dopiero po pierwszych urodzinach malucha.

Zapotrzebowanie na żelazo zmienia się wraz z wiekiem dziecka

Szacuje się, że na niedobory żelaza cierpi aż 40% dzieci do drugiego roku życia. Naszą uwagę powinny zwrócić: apatia, słaba koncentracja, blada i szorstka skóra.

Zapotrzebowanie na żelazo zmienia się wraz z wiekiem, dlatego w poszczególnych okresach należy dbać o jego większe spożycie:

  • 6 miesięcy-1 rok – 11 mg;
  • 1-3 lata – 7 mg;
  • 4-10 lat – 10 mg;
  • 10-12 lat – 10 mg (dziewczynki po pierwszej miesiączce – 15 mg);
  • 13-18 lat – 12 mg chłopcy i 15 mg dziewczynki;

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

Jeśli lekarz zdiagnozuje niski poziom żelaza, nie oznacza to konieczności sztucznej suplementacji. Warto wiedzieć, że tabletki mają sporo skutków ubocznych – mogą powodować pogorszenie samopoczucia, osłabienie, nudności, bóle brzucha, zaparcia i biegunki. Najlepiej więc dostarczać dziecku żelazo w naturalnej postaci. Sprawa nie jest jednak taka prosta – samo jedzenie produktów bogatych w żelazo nie wystarcza. To dlatego, że żelazo dobrze czuje się w kwaśnym środowisku, czyli w towarzystwie witaminy C. Zakwas z buraków zawiera zarówno żelazo, jak i witaminę C, która ułatwia jego przyswajanie.

Zakwas z buraków to prawdziwy napój mocy!

W czym zakwas jest lepszy od zwykłego soku z buraków? Już same buraki to prawdziwe superfoods, a dodatkowo proces kiszenia zwiększa biodostępność składników odżywczych oraz sprawia, że wzrasta poziom witamin A, B i C. Zakwas ponadto posiada związki antocyjanowe, pomocne w leczeniu chorób układu pokarmowego i krwionośnego oraz sporą dawkę bakterii kwasu mlekowego, które czynią go świetnym napojem probiotycznym.

Na rynku dostępny jest zakwas marki Olini, który powstaje w procesie naturalnego kiszenia buraków, bez żadnych konserwantów, cukru, sztucznych dodatków czy barwników. Można go podawać dzieciom już po pierwszym roku życia – zaleca się spożywanie 1-2 łyżek dziennie. Po drugim roku dawkę tę zwiększamy do 4-5 łyżek. Dzieci, które kochają kiszone ogórki, polubią też słodko-kwaskowy smak zakwasu – nie ma obaw, by włączyć go do diety malucha.

Jak podawać dzieciom zakwas z buraków?

  • mieszając go z sokiem owocowym – w ten sposób powstanie zdrowy i smaczny napój probiotyczny;
  • rozcieńczając go z wodą i osładzając miodem;
  • dodając do przestudzonych zupek, kasz i potrawek – zakwas podkreśli ich smak, zachowując wszystkie wartości odżywcze.

Oprócz zakwasu z buraka, żelazo znajdziemy także w wielu innych produktach. Ich częste spożywanie także wspomoże organizm w walce z niedoborami tego pierwiastka.

Inne źródła żelaza:

  • Mięso – jest to pierwszy produkt, który przychodzi nam do głowy, kiedy myślimy o żelazie. Podroby są szczególnie bogatym źródłem jego hemowej odmiany, czyli takiej, do której przyswojenia nie potrzeba dodatkowych produktów, na przykład witaminy C.
  • Produkty roślinne – moc żelaza znajdziemy w tofu, różnych rodzajach fasoli, ciecierzycy, grochu oraz soczewicy, pestkach dyni, brukselce i brokule. Do jak najlepszego przyswojenia tego pierwiastka z roślin potrzebna jest jednak witamina C.
  • Suszone zioła i przyprawy – tak, one również obfitują w żelazo! Jego wysoką zawartość znajdziemy w tymianku, majeranku, bazylii, kurkumie, curry, natce pietruszki, oregano czy liściach laurowych.

Polecamy zakwas z buraków z Olini.pl

Bibliografia:

  • http://www.czytelniamedyczna.pl/2128,elazo-w-zywieniu-niemowlt.html;
  • https://nekk.pl/klienci/smartpharma/www/public/files/profilaktyka_niedoboru_zelaza.pdf;
  • https://static-tysiac-dni-prod.s3.eu-west-1.amazonaws.com/s3fs-public/guides/poradnik-karmienie-piersia-268.pdf;
  • http://www.imid.med.pl/images/poradnik-zywienia-dla-kobiet-w-ciazy.pdf;
  • https://static-tysiac-dni-prod.s3.eu-west-1.amazonaws.com/s3fs-public/guides/poradnik-karmienie-piersia-268.pdf;
  • https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy;
  • https://www.researchgate.net/publication/268740843_Lactic_Acid_Fermentation_of_Vegetables_and_Fruits;
  • Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, IŻŻ, Warszawa 2012.

Uwaga! Reklama do czytania

Ciąża i poród – poradniki

Książki, które wspierają w ciąży, porodzie i przy karmieniu piersią.

Zobacz w księgarni Natuli.pl
Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.