Kategorie
Ekowiadomości

Zdrowsze jajka za 2 zł.

Naukowcy z Wrocławia pracują nad “produkcją” kurzych jaj, które mają korzystnie wpływać na zdrowie człowieka

Naukowcy z Wrocławia pracują nad “produkcją” kurzych jaj, które mają korzystnie wpływać na kości, serce a nawet układ nerwowy człowieka.

Kury znoszące “zdrowe jajka” karmione są paszą z mączki rybnej i świeżo tłoczonym olejem rzepakowym lub lnianym. Taki rodzaj diety zwiększa w jajach zawartość kwasów omega-3, chroniących np. przed zawałem serca i podnosi poziom witamin z grupy B, A i E. Skorupki, które zazwyczaj trafiają do śmieci można wykorzystać do produkcji preparatów zapobiegających osteoporozie.

Smakoszy kurzych jaj, których wyprodukowano już ok. 3 tysięcy, może zniechęcić nieprzyjemny zapach i cena – 2 zł  za sztukę, choć z czasem ma być taniej. Projekt prowadzony jest przez 3 wrocławskie uczelnie – łącznie 130 naukowców.

Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.