1. Krem “czekoladowy”
Składniki:
- dojrzałe awokado
- 2 łyżeczki karobu (kakao)
- 1 łyżka miodu lub syropu daktylowego
- 3 łyżeczki zmielonych migdałów, orzechów
- prażone płatki migdałowe.
Awokado obierz i zmiksuj z karobem, miodem, migdałami i orzechami. Stosuj do pieczywa lub naleśników. Posyp prażonymi migdałami.
2. Kuleczki owsiane
Jako podwieczorek bądź alternatywa dla tradycyjnych przekąsek na przyjęciu urodzinowym dla dzieci. Lepienie ich to dobra zabawa dla całej rodziny.
Składniki:
- 60 dag miodu
- 50 dag płatków owsianych
- 7 łyżek karobu (ew. kakao).
Płatki upraż w piekarniku lub na patelni. Do garnka wsyp karob, wlej miód i gotuj1-2 min. Następnie zdejmij z ognia i dodaj płatki. Mieszaj tak długo, aż miód osiądzie na płatkach. Przełóż masę na talerz, poczekaj aż ostygnie, po czym formuj małe kuleczki.
Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
3. Kuleczki sezamowe (chałwowe)
Składniki:
- ok. 1/2 szkl. nieoczyszczonego sezamu
- 2 łyżki siemienia (niekoniecznie)
- ok. 3 łyżek syropu słodowego lub miodu.
Sezam umyj, wysusz na sitku i podpraż na patelni. Wystudzony zmiel blenderem lub w młynku do kawy. Podobnie postąp z siemieniem. Rozgrzej patelnię, rozpuść słód lub miód, dodaj sezam. Trzymaj na ogniu mieszajac, aż utworzy się jednolita masa. Dodaj siemię. Zamieszaj, żeby składniki się połączyły i wyłącz ogień. Masa powinna być gęsta. Z mocno ciepłej masy lep kuleczki i układaj na talerzu.
4. Kuleczki bakaliowe
Składniki:
- pół słoika taniny
- 3 łyżki melasy (miodu)
- uprażone i pokrojone migdały
- uprażone i pokrojone orzechy laskowe
- rodzynki, daktyle, morele, figi
- sok z cytryny
- sok z imbiru.
Podgrzej z miód z imbirem i cytryną. Wymieszaj z tahiną i bakaliami. Formuj kuleczki.
5. Kuleczki kokosowe
Składniki:
- 1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej
- 15 wiórków kokosowych
- rodzynki i żurawina
- 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno lub oliwy
- 3 czubate łyżki melasy
- 1 łyżka soku z cytryny.
Kaszę delikatnie upraż, przelej wrzątkiem i odcedź. Zalej kaszę jedną szklanką wrzątku i gotuj na małym ogniu ok. 30 min. Odstaw na ok. 10 minut. Dodaj olej, dokładnie wymieszaj łyżką. 10 dag wiórków wysyp na rozgrzaną patelnię. Po ok. minucie, mieszając dodaj melasę. Mieszaj, aż melasa się rozpuści. Dodaj gorące wiórki, wraz z rodzynkami i żurawiną, do kaszy. Dokładnie wymieszaj. Formuj kuleczki i obtaczaj je w wiórkach. Ułóż na papilotkach.
6. Pudding ryżowy z owocami
Składniki:
- 500 ml mleka owsianego (ryżowego, koziego)
- 1/3 szkl. syropu klonowego
- duża szczypta cynamonu
- 1/3 szkl. ryżu
- ¼ szkl. płatków migdałowych podprażonych
- ¼ szkl. orzechów włoskich
- 2 średnie jabłka
- 1 gruszka
- 4 śliwki.
Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik świadomego rodzicielstwa

Cud rodzicielstwa
Wsłuchaj się naprawdę w głos swojego dziecka
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Owoce pokrój w małą kostkę, wrzuć do garnka, obtocz w maśle i włóż do piekarnika na ok. 15 min. Do mleka wrzuć ryż i gotuj ok. 40 min, aż ryż się rozgotuje i zagęści mleko. Dodaj cynamon, syrop klonowy i mieszaj. Pudding przelej do małych miseczek, do każdej wrzuć migdały i orzechy, a na wierzch połóż upieczone owoce.
7. Deser z twarogu koziego z owocami
Składniki:
- owoce sezonowe: maliny, gruszki, śliwki
- orzechy, migdały, rodzynki, morele, daktyle, żurawina
- wiórki kokosowe
- 4 łyżki zmielonego ziarna lnu
- 3 łyżeczki miodu
- 6 łyżek mleka owsianego (ryżowego, migdałowego, kokosowego)
- 6 łyżek oleju lnianego dobrej jakości
- 150 g twarogu koziego.
Z podanych składników wychodzą 2 porcje (2 miseczki) deseru.
Do miseczki, na dno, wsyp siemię lniane. Przykryj ulubionymi owocami sezonowymi. Przygotuj krem: mleko, miód oraz olej lniany połącz i miksuj, porcjami dodając twaróg. Mieszaj do uzyskania jednolitego kremu (nie może być widać oleju lnianego). Do kremu dodaj wiórki kokosowe. Warstwę owoców przykryj gotowym kremem i udekoruj bakaliami.
Uwaga! Reklama do czytania

Uwaga! Złość
Są sposoby radzenia sobie ze złością (swoją i bliskich), które nie ranią i nie krzywdzą. Książka pomaga zrozumieć i stosować te metody.
8. Deser daktylowo- jogurtowy
Składniki :
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 1 szkl. soku jabłkowego
- sok z cytryny
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka agaru
- daktyle.
Agar rozpuść w małej ilości soku jabłkowego. Resztę soku zagotuj, dodaj agar i gotuj jeszcze 10 min. Wystudź i zmiksuj z daktylami oraz jogurtem, sokiem z cytryny i miodem. Przelej do foremek silikonowych.

1 odpowiedź na “8 przepisów na naturalne słodkości”
Wszystko fajne. Ale składniki w większości trudno dostać przynajmniej w mniejszych miejscowościach bez hipermarketów, przy okazji bardzo wydziwiaste te składniki i jak sądzę bardzo drogie