Zielone łodygi pełne zdrowia
Młody jęczmień jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. „Zielone mleko”, jak zwykli nazywać młody jęczmień naukowcy, zawiera 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, ponad dwa razy więcej magnezu i pięć razy więcej żelaza niż zwykła pszenica. Zielone łodygi jęczmienia zawierają także naturalne hormony i chlorofil oraz są bogate w aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować. Zawarty w nim błonnik przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Jedna łyżeczka młodego jęczmienia odpowiada 2 kg świeżych owoców lub warzyw. Młody jęczmień zastępuje nawet kilka filiżanek kawy. Ma efekt pobudzający, który utrzymuje się do kilkunastu godzin.
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Przeczytaj więcej: Chlorella i sok z młodego jęczmienia
Młody jęczmień pomaga w leczeniu:
- bóli stawów,
- stanów zapalnych,
- trądziku i owrzodzeń,
- bólu żołądka,
- zakwaszonego organizmu,
- wysokiego poziomu “złego” cholesterolu,
- cukrzycy,
- bezsenności,
- nadciśnienia tętniczego.
W proszku, tabletkach czy rozdrobiony?
Młody jęczmień jest dostępny pod kilkoma postaciami: w formie sproszkowanego soku, tabletek oraz rozdrobnionej trawy jęczmiennej. Formy te różnią się sposobem ich pozyskiwania, który wpływa na wartość odżywczą otrzymanego preparatu. Rekomendujemy pierwszą formę, czyli ususzony na proszek sok z młodziutkich, mniej więcej siedmiodniowych listków jęczmienia. Jęczmień suszy się bardzo szybko i w niskiej temperaturze, by uniknąć utlenienia się cennych witamin i innych substancji leczniczych. Składniki zawarte w proszku z soku są przyswajalne niemalże w 100%. Warto pamiętać, by nie rozpuszczać proszku w gorącej wodzie – temperatura niszczy jego właściwości.
Młody jęczmień nie jest modyfikowany genetycznie, uprawia się go na terenach czystych biologicznie. Do stosowania tego dobroczynnego produktu może zniechęcać jego wysoka cena, wynikająca głównie z wymagającego sposobu produkcji. Dla niektórych przeszkodę może stanowić także specyficzny smak. Do uzyskania proszku z soku jęczmienia stosowane są droższe technologie oraz zużywana jest większa ilość młodego jęczmienia w porównaniu z produkcją proszku z jęczmienia rozdrobnionego. Jednak smak tego „zielonego mleka” jest neutralny, co można potraktować jako zaletę, ponieważ w przygotowywanych potrawach i koktajlach jęczmień jest słabo wyczuwalny.
Młody jęczmień można przyjmować:
- raz dziennie, na czczo (20 minut przed posiłkiem) w postaci napoju z wodą. 2 łyżeczki jęczmienia należy rozpuścić w 150 ml zimniej wody i wypić.
- raz dziennie, najlepiej rano, w koktajlu warzywnym lub owocowym w ramach śniadania. 2 łyżeczki jęczmienia rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do koktajlu lub soku.
- 3 razy dziennie po 1 łyżeczce rozpuszczonej w 150 ml wody. Pijemy przed posiłkami.
Przepisy z użyciem młodego jęczmienia:
1. Warzywny koktajl
Składniki:
- gałązka selera naciowego
- pół pęczka natki pietruszki
- 1/3 ogórka zielonego
- jabłko ze skórką, ale bez gniazd nasiennych
- 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- garść świeżych liści szpinaku
- 2 łyżeczki młodego jęczmienia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa miksujemy z proszkiem z młodego jęczmienia i doprawiamy. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, można dolać odrobinę wody.
2. Owocowy koktajl
Składniki:
- 7 marchewek
- 2-3 łyżeczki młodego jęczmienia
- 1 jabłko
Przygotowanie:
Umyte, obrane jabłka i marchewki kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do sokowirówki jabłko, marchewki i proszek z młodego jęczmienia. Przelewamy sok do shakera lub szczelnie zamkniętego pojemnika (np. słoika) i mocno nim wstrząsamy. Przelewamy do szklanki i gotowe.
3. Napój rozgrzewający
Składniki:
- 1,5 szklanki wody
- 1/2 szklanki młodego jęczmienia
- sok z 1,5 cytryny
- 4 łyżki naturalnego miodu
- 1 cm korzenia imbiru
Przygotowanie:
Wodę wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy proszek z młodego jęczmienia i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut. Następnie wlewamy sok wyciśnięty z cytryn i posiekany imbir. Po chwili zmniejszamy ogień i wlewamy miód. Całość gotujemy jeszcze minutę na bardzo małym ogniu.
Foto: flikr.com/20778782@N00