Kategorie
Zdrowie

„Zielone mleko”, czyli niezwykłe właściwości młodego jęczmienia

Młody jęczmień, ze względu na barwę nazywany także po prostu zielonym jęczmieniem, to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna. Zyskuje na popularności głównie za sprawą osób odchudzających się, ponieważ ze względu na wysoką zawartość błonnika zwiększa uczucie sytości i opóźnia opróżnianie żołądka. Jest on jednak na tyle zdrowy, że warto włączyć go do swojej diety nie tylko z troski o linię.

Zielone łodygi pełne zdrowia

Młody jęczmień jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. „Zielone mleko”, jak zwykli nazywać młody jęczmień naukowcy, zawiera 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, ponad dwa razy więcej magnezu i pięć razy więcej żelaza niż zwykła pszenica. Zielone łodygi jęczmienia zawierają także naturalne hormony i chlorofil oraz są bogate w aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować. Zawarty w nim błonnik przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Jedna łyżeczka młodego jęczmienia odpowiada 2 kg świeżych owoców lub warzyw. Młody jęczmień zastępuje nawet kilka filiżanek kawy. Ma efekt pobudzający, który utrzymuje się do kilkunastu godzin.

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl

Przeczytaj więcej: Chlorella i sok z młodego jęczmienia

Młody jęczmień pomaga w leczeniu:

  • bóli stawów,
  • stanów zapalnych,
  • trądziku i owrzodzeń,
  • bólu żołądka,
  • zakwaszonego organizmu,
  • wysokiego poziomu “złego” cholesterolu,
  • cukrzycy,
  • bezsenności,
  • nadciśnienia tętniczego. 

W proszku, tabletkach czy rozdrobiony?

Młody jęczmień jest dostępny pod kilkoma postaciami: w formie sproszkowanego soku, tabletek oraz rozdrobnionej trawy jęczmiennej. Formy te różnią się sposobem ich pozyskiwania, który wpływa na wartość odżywczą otrzymanego preparatu. Rekomendujemy pierwszą formę, czyli ususzony na proszek sok z młodziutkich, mniej więcej siedmiodniowych listków jęczmienia. Jęczmień suszy się bardzo szybko i w niskiej temperaturze, by uniknąć utlenienia się cennych witamin i innych substancji leczniczych. Składniki zawarte w proszku z soku są przyswajalne niemalże w 100%. Warto pamiętać, by nie rozpuszczać proszku w gorącej wodzie – temperatura niszczy jego właściwości.

Młody jęczmień nie jest modyfikowany genetycznie, uprawia się go na terenach czystych biologicznie. Do stosowania tego dobroczynnego produktu może zniechęcać jego wysoka cena, wynikająca głównie z wymagającego sposobu produkcji. Dla niektórych przeszkodę może stanowić także specyficzny smak. Do uzyskania proszku z soku jęczmienia stosowane są droższe technologie oraz zużywana jest większa ilość młodego jęczmienia w porównaniu z produkcją proszku z jęczmienia rozdrobnionego. Jednak smak tego „zielonego mleka” jest neutralny, co można potraktować jako zaletę, ponieważ w przygotowywanych potrawach i koktajlach jęczmień jest słabo wyczuwalny. 

Młody jęczmień można przyjmować:

  • raz dziennie, na czczo (20 minut przed posiłkiem) w postaci napoju z wodą. 2 łyżeczki jęczmienia należy rozpuścić w 150 ml zimniej wody i wypić.
  • raz dziennie, najlepiej rano, w koktajlu warzywnym lub owocowym w ramach śniadania. 2 łyżeczki jęczmienia rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do koktajlu lub soku.
  • 3 razy dziennie po 1 łyżeczce rozpuszczonej w 150 ml wody. Pijemy przed posiłkami.

Przepisy z użyciem młodego jęczmienia:

1. Warzywny koktajl

Składniki:

  • gałązka selera naciowego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1/3 ogórka zielonego
  • jabłko ze skórką, ale bez gniazd nasiennych
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 2 łyżeczki młodego jęczmienia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa miksujemy z proszkiem z młodego jęczmienia i doprawiamy. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, można dolać odrobinę wody.

2. Owocowy koktajl

Składniki:

  • 7 marchewek
  • 2-3 łyżeczki młodego jęczmienia
  • 1 jabłko

Przygotowanie:

Umyte, obrane jabłka i marchewki kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do sokowirówki jabłko, marchewki i proszek z młodego jęczmienia. Przelewamy sok do shakera lub szczelnie zamkniętego pojemnika (np. słoika) i mocno nim wstrząsamy. Przelewamy do szklanki i gotowe.

3. Napój rozgrzewający

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki młodego jęczmienia
  • sok z 1,5 cytryny
  • 4 łyżki naturalnego miodu
  • 1 cm korzenia imbiru

Przygotowanie:

Wodę wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy proszek z młodego jęczmienia i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut. Następnie wlewamy sok wyciśnięty z cytryn i posiekany imbir. Po chwili zmniejszamy ogień i wlewamy miód. Całość gotujemy jeszcze minutę na bardzo małym ogniu.

Foto: flikr.com/20778782@N00

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.