Chleb, ser, masło… Jak zrobić je w domu i co może nam w tym pomóc?
| Chleb, ser, masło… Jak zrobić je w domu i co może nam w tym pomóc?

Chleb, ser, masło… Jak zrobić je w domu i co może nam w tym pomóc?

Nie ma jak domowy chleb. Jak samodzielnie przygotowany twaróg, masło ubite w prawdziwej maselnicy. I wcale nie trzeba mieszkać na wsi, by mieć u siebie wszystkie te domowe smaki. Wystarczy szczypta pasji, cierpliwości i pomysłowości, by raz na zawsze pożegnać się z nijakością masowych wyrobów i stworzyć domową manufakturę, na potrzeby własne.

„Świeże”, „chrupiące” i „prosto z pieca” – tak do pieczywa z mrożonek przekonują nas wielkie sieci handlowe. Nim trafią do sklepowej piekarni, w postaci zmrożonego ciasta spędzają najpierw pół roku w magazynie. Aby mogły okazale prezentować się na naszych stołach, dodaje się do nich masę ulepszaczy (niektórzy twierdzą, że tak naprawdę w marketowym pieczywie prawdziwej mąki jest około 30 proc., reszta to chemia). Do najczęstszych dodatków należą ropionian wapnia (E-282) zwalczający pleśń oraz konserwujący sorbinian potasu (E-202).

Alternatywa? Teoretycznie możemy poszukać pieczywa lepszej jakości w małej piekarni – tych jednak ostatnio jak na lekarstwo. Ponadto nawet chleb z lokalnej piekarni nie zawsze ma w sobie to, czego naprawdę chcemy. Dlatego najlepiej zrobić go własnoręcznie. W domu. Tym bardziej, że w hodowaniu własnego zakwasu, wyrabianiu ciasta i samym pieczeniu jest coś wyjątkowego. Chałupniczy chleb udomawia przestrzeń, w której żyjemy, wypełniając ją aromatycznym zapachem. Nie inaczej jest z innymi produktami, które również można przygotować samodzielnie w kuchni – twarogiem, masłem, jogurtem czy domowymi przetworami.

I wbrew pozorom, by opanować sztukę samowystarczalności – nie potrzeba wiele więcej, poza cierpliwością i pasją. Nie trzeba też kończyć specjalnych szkół, kursów i innych szkoleń, bo produkty tworzone z sercem same odwdzięczają się niepowtarzalnym smakiem. W ich przygotowaniu mogą nam jednak pomóc kuchenne akcesoria. Przygotowaliśmy wybór kilku ciekawszych propozycji.

Przepis na podstawowy chleb domowej roboty

Składniki:

  • 1-2 łyżki dokarmionego wcześniej zakwasu (Przeczytaj: Jak zrobić zakwas na chleb w domu?),
  • 350 g mąki żytniej chlebowej,
  • 200 g mąki orkiszowej,
  • 350 ml wody,
  • półtorej łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Dwie łyżki zakwasu dodaj do 150 g mąki żytniej i 150 ml wody, wymieszaj i odstaw na około 18 godzin. W ten sposób powstanie zaczyn na chleb. Po upływie tego czasu dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 5 godzin, by ciasto podwoiło swoją objętość. Chleb wstaw do zimnego piekarnika, nastaw grzanie na 220 stopni i piecz przez 60 minut. Upieczony chleb ostudź na kratce.

Co może pomóc? Naczynie do pieczenia chleba Bread Maker Lekue

Innowacyjny koszyk idealny do przyrządzania i wypiekania domowego pieczywa. W otwartym pojemniku jednocześnie można odmierzać składniki, wyrabiać ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem naczynie się zamyka (częściowo zamknięta misa zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza).

Zobacz: Naczynie do pieczenia chleba

Twaróg domowej roboty

Składniki:

  • 3 litry mleka (pasteryzowanego lub prosto od krowy),
  • sok z całej, dużej cytryny/ limonki lub ocet lub jogurt naturalny.

Przygotowanie:

Do podgrzanego mleka wlej odmierzoną ilość soku z cytryny i odstaw mieszankę. Następnie, używając durszlaka, odcedź całość i przełóż durszlak do naczynia. Zamknij i odstaw do lodówki. Po godzinie świeży serek będzie gotowy.

Co może pomóc? Naczynie do twarogu Cheese Maker

Wygodne naczynie, w którym z łatwością przygotujesz domowy twaróg bez konserwantów i ulepszaczy. W skład zestawu wchodzą pojemnik, durszlak do przecedzania sera, pokrywka z miarką i książeczka z przepisami.

Zobacz: Naczynie do twarogu

Masło domowej roboty

Składniki:

  • 400 g śmietany 30 proc.,
  • ¼ łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Wlej do ubijaka śmietanę, dodaj sól nałóż pokrywkę na słoik. Zacznij intensywnie kręcić – kręć do momentu, gdy pojawiające się krypy masła będą wystarczająco duże (kwestia uznania) i oddzieli się maślanka. Zdejmij pokrywę i odlej maślankę do innego naczynia. Następnie wyjmij masło ze słoika – całość przełóż do miseczki ze szklanką zimnej wody i zacznij ugniatać tak jak ciasto – dzięki zimnej wodzie masło nieco stężeje i dodatkowo wypłukane z niego zostaną resztki maślanki. Teraz już tylko wystarczy przełożyć je do maselniczki.

Co może pomóc? Ubijak do masła Kilner

Ręczny ubijak do masła angielskiej marki Kilner. Wykonany z najwyższej jakości szkła sodowo-wapiennego, posiada szeroki i wytrzymały wirnik i pozwala przygotować w 100 proc. naturalne masło.

Zobacz: Ubijak do masła

Świeży, kremowy ser

Składniki:

  • 1 kg kremowego jogurtu (min. 3,7 proc. tłuszczu) z kulturami bakterii,
  • 125 ml śmietany 33 proc. tłuszczu, lub 125 g kwaśnej śmietany,
  • ½ łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Jogurt wymieszaj ze śmietaną, dodaj sól i przygotuj gładką, kremową masę. Następnie do miski włóż cedzak, rozłóż w nim płótno i nałóż okrągłą ramkę. Masę jogurtową przełóż do cedzaka z płótnem, nałóż wieczko i pozostaw ser na 24 godziny w temperaturze pokojowej, aby powstały płyn kapał do miski. Ser w płótnie wyjmij z cedzaka, przełóż do opłukanej i suchej miski, zamknij wieczko i schowaj do lodówki.

Co może pomóc? Zestaw do wyrobu domowego sera Della Casa Tescoma

Zaprojektowany tak, by przygotowanie sera w domu było proste i przyjemne. Foremka do sera zapewnia odpowiedni nacisk, dzięki czemu ser nabiera właściwej konsystencji. W zestawie znajduje się także 5 sztuk nietkanego płótna, do wielokrotnego wykorzystania, oraz estetyczna taca z pokrywką, ułatwiająca przechowywanie sera. W pojemniczku można zrobić także świeży ser w słonej zalewie.

Zobacz: Zestaw do wyrobu domowego sera

Domowe burgery

Składniki:

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i zagnieć na ciasto. Uformuj kulę i odstaw do wyrośnięcia. Następnie podziel na 8 kawałków. Piecz przez 60 minut w temperaturze 220 stopni.

Co może pomóc? Zestaw do burgerów My Burger Lekue

Oryginalny sposób by odczarować niezdrowego hamburgera i zrobić alternatywną, znacznie zdrowszą wersję w domu. W zestawie znajdują się foremki do bułek w dwóch rozmiarach, obręcze do kotletów, dwustronna praska ręczna oraz książeczka z przepisami.

Zobacz: Zestaw do burgerów

Foto: flikr.com/cbrisighello

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)

Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Jak wspierać motywację wewnętrzną dziecka?

Szybkie testy, które pozwolą ocenić, czy postawa dziecka kształtuje się prawidłowo

Dlaczego nie da się oddzielić nauki od zabawy?

Przejdz do: