Chleb, ser, masło… Jak zrobić je w domu i co może nam w tym pomóc?
Galeria najciekawszych prezentów na Dzień Dziecka... zobacz.
| Chleb, ser, masło… Jak zrobić je w domu i co może nam w tym pomóc?

Chleb, ser, masło… Jak zrobić je w domu i co może nam w tym pomóc?

Nie ma jak domowy chleb. Jak samodzielnie przygotowany twaróg, masło ubite w prawdziwej maselnicy. I wcale nie trzeba mieszkać na wsi, by mieć u siebie wszystkie te domowe smaki. Wystarczy szczypta pasji, cierpliwości i pomysłowości, by raz na zawsze pożegnać się z nijakością masowych wyrobów i stworzyć domową manufakturę, na potrzeby własne.

„Świeże”, „chrupiące” i „prosto z pieca” – tak do pieczywa z mrożonek przekonują nas wielkie sieci handlowe. Nim trafią do sklepowej piekarni, w postaci zmrożonego ciasta spędzają najpierw pół roku w magazynie. Aby mogły okazale prezentować się na naszych stołach, dodaje się do nich masę ulepszaczy (niektórzy twierdzą, że tak naprawdę w marketowym pieczywie prawdziwej mąki jest około 30 proc., reszta to chemia). Do najczęstszych dodatków należą ropionian wapnia (E-282) zwalczający pleśń oraz konserwujący sorbinian potasu (E-202).

Alternatywa? Teoretycznie możemy poszukać pieczywa lepszej jakości w małej piekarni – tych jednak ostatnio jak na lekarstwo. Ponadto nawet chleb z lokalnej piekarni nie zawsze ma w sobie to, czego naprawdę chcemy. Dlatego najlepiej zrobić go własnoręcznie. W domu. Tym bardziej, że w hodowaniu własnego zakwasu, wyrabianiu ciasta i samym pieczeniu jest coś wyjątkowego. Chałupniczy chleb udomawia przestrzeń, w której żyjemy, wypełniając ją aromatycznym zapachem. Nie inaczej jest z innymi produktami, które również można przygotować samodzielnie w kuchni – twarogiem, masłem, jogurtem czy domowymi przetworami.

I wbrew pozorom, by opanować sztukę samowystarczalności – nie potrzeba wiele więcej, poza cierpliwością i pasją. Nie trzeba też kończyć specjalnych szkół, kursów i innych szkoleń, bo produkty tworzone z sercem same odwdzięczają się niepowtarzalnym smakiem. W ich przygotowaniu mogą nam jednak pomóc kuchenne akcesoria. Przygotowaliśmy wybór kilku ciekawszych propozycji.

Przepis na podstawowy chleb domowej roboty

Składniki:

  • 1-2 łyżki dokarmionego wcześniej zakwasu (Przeczytaj: Jak zrobić zakwas na chleb w domu?),
  • 350 g mąki żytniej chlebowej,
  • 200 g mąki orkiszowej,
  • 350 ml wody,
  • półtorej łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Dwie łyżki zakwasu dodaj do 150 g mąki żytniej i 150 ml wody, wymieszaj i odstaw na około 18 godzin. W ten sposób powstanie zaczyn na chleb. Po upływie tego czasu dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 5 godzin, by ciasto podwoiło swoją objętość. Chleb wstaw do zimnego piekarnika, nastaw grzanie na 220 stopni i piecz przez 60 minut. Upieczony chleb ostudź na kratce.

Co może pomóc? Naczynie do pieczenia chleba Bread Maker Lekue

Innowacyjny koszyk idealny do przyrządzania i wypiekania domowego pieczywa. W otwartym pojemniku jednocześnie można odmierzać składniki, wyrabiać ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem naczynie się zamyka (częściowo zamknięta misa zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza).

kitchen1

Zobacz: Naczynie do pieczenia chleba

Twaróg domowej roboty

Składniki:

  • 3 litry mleka (pasteryzowanego lub prosto od krowy),
  • sok z całej, dużej cytryny/ limonki lub ocet lub jogurt naturalny.

Przygotowanie:

Do podgrzanego mleka wlej odmierzoną ilość soku z cytryny i odstaw mieszankę. Następnie, używając durszlaka, odcedź całość i przełóż durszlak do naczynia. Zamknij i odstaw do lodówki. Po godzinie świeży serek będzie gotowy.

Co może pomóc? Naczynie do twarogu Cheese Maker

Wygodne naczynie, w którym z łatwością przygotujesz domowy twaróg bez konserwantów i ulepszaczy. W skład zestawu wchodzą pojemnik, durszlak do przecedzania sera, pokrywka z miarką i książeczka z przepisami.

kitchen2a

Zobacz: Naczynie do twarogu

Masło domowej roboty

Składniki:

  • 400 g śmietany 30 proc.,
  • ¼ łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Wlej do ubijaka śmietanę, dodaj sól nałóż pokrywkę na słoik. Zacznij intensywnie kręcić – kręć do momentu, gdy pojawiające się krypy masła będą wystarczająco duże (kwestia uznania) i oddzieli się maślanka. Zdejmij pokrywę i odlej maślankę do innego naczynia. Następnie wyjmij masło ze słoika – całość przełóż do miseczki ze szklanką zimnej wody i zacznij ugniatać tak jak ciasto – dzięki zimnej wodzie masło nieco stężeje i dodatkowo wypłukane z niego zostaną resztki maślanki. Teraz już tylko wystarczy przełożyć je do maselniczki.

Co może pomóc? Ubijak do masła Kilner

Ręczny ubijak do masła angielskiej marki Kilner. Wykonany z najwyższej jakości szkła sodowo-wapiennego, posiada szeroki i wytrzymały wirnik i pozwala przygotować w 100 proc. naturalne masło.

kitchen3

Zobacz: Ubijak do masła

Świeży, kremowy ser

Składniki:

  • 1 kg kremowego jogurtu (min. 3,7 proc. tłuszczu) z kulturami bakterii,
  • 125 ml śmietany 33 proc. tłuszczu, lub 125 g kwaśnej śmietany,
  • ½ łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Jogurt wymieszaj ze śmietaną, dodaj sól i przygotuj gładką, kremową masę. Następnie do miski włóż cedzak, rozłóż w nim płótno i nałóż okrągłą ramkę. Masę jogurtową przełóż do cedzaka z płótnem, nałóż wieczko i pozostaw ser na 24 godziny w temperaturze pokojowej, aby powstały płyn kapał do miski. Ser w płótnie wyjmij z cedzaka, przełóż do opłukanej i suchej miski, zamknij wieczko i schowaj do lodówki.

Co może pomóc? Zestaw do wyrobu domowego sera Della Casa Tescoma

Zaprojektowany tak, by przygotowanie sera w domu było proste i przyjemne. Foremka do sera zapewnia odpowiedni nacisk, dzięki czemu ser nabiera właściwej konsystencji. W zestawie znajduje się także 5 sztuk nietkanego płótna, do wielokrotnego wykorzystania, oraz estetyczna taca z pokrywką, ułatwiająca przechowywanie sera. W pojemniczku można zrobić także świeży ser w słonej zalewie.

kitchen4

Zobacz: Zestaw do wyrobu domowego sera

Domowe burgery

Składniki:

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i zagnieć na ciasto. Uformuj kulę i odstaw do wyrośnięcia. Następnie podziel na 8 kawałków. Piecz przez 60 minut w temperaturze 220 stopni.

Co może pomóc? Zestaw do burgerów My Burger Lekue

Oryginalny sposób by odczarować niezdrowego hamburgera i zrobić alternatywną, znacznie zdrowszą wersję w domu. W zestawie znajdują się foremki do bułek w dwóch rozmiarach, obręcze do kotletów, dwustronna praska ręczna oraz książeczka z przepisami.

kitchen5

Zobacz: Zestaw do burgerów

Foto: flikr.com/cbrisighello

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Plaża, słońce i… rekiny, czyli o ubraniach na ciepłą porę roku od Jako-o

Krótkowzroczność – jakie mamy możliwości radzenia sobie z tym problemem?

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Granice – szanujmy cudze, ale także swoje własne. Rozmowa z Małgorzatą Musiał, cz.1

Jak w zgodzie ze sobą zatrzymywać agresję fizyczną i werbalną dziecka?

Pasożyty w twoim ciele – jak je wykryć i jak z nimi walczyć?

Przejdz do: