W prosty i smaczny sposób możemy wpływać na stan naszej skóry. Koktajl młodości jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, który warto polubić tego lata. Podstawowe składniki to buraki, jagody i arbuz. Buraki to świetne źródło betainy, która pomaga chronić komórki przed stresem, a z ich intensywnym czerwonym, wręcz bordowym kolorem związane są potężne składniki odżywcze o udowodnionym działaniu antyrakowym, oczyszczające krew. Dodatkowo buraki wzmacniają odporność. Co ważne, koktajl z buraków, jagód i arbuza smakuje pysznie – nawet bez cukru.
O jednym ze składników warto napisać kilka dodatkowych słów. To nasiona Chia, które są niezwykle pożywne i zapewniają nieocenione korzyści zdrowotne. Aztekowie, ze względu na niezwykłe właściwości tych nasion, zaliczali je do pięciu najważniejszych pokarmów. Obecnie Chia uprawiana jest głównie w Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemali i w tych krajach jest najbardziej popularna. W 2009 r. nasiona Chia zostały zatwierdzone przez Unię Europejską jako produkt spożywczy i są coraz powszechniej dostępne w sprzedaży, głównie w sklepach zielarskich i z ekologiczną żywnością. To źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, witamin: E, B1, B3, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i niacyny. Mają dużo błonnika. Zalecana dawka dziennego spożycia nasion Chia to łyżka stołowa.
Przepis na koktajl młodości
- szklanka jagód lub borówek amerykańskich
- szklanka pokrojonych w kostkę czerwonych buraków
- szklanka pokrojonego w kostkę arbuza bez pestek
- szklanka wody kokosowej
- 1 łyżeczka nasion Chia
- garść liści bazylii
- opcjonalnie: kilka listków mięty
Umieszczamy składniki w blenderze. Mieszamy. Gotowe! Uwaga, polecam żucie koktajlu! Pomaga to zoptymalizować procesy trawienne, co gwarantuje lepsze wchłanianie, a to z kolei oznacza lepsze zdrowie i samopoczucie.