Kategorie
Dieta naturalna

Topinambur – źródło młodości i zdrowia

Topinambur inaczej nazywany jest słonecznikiem bulwiastym. Jego nazwa pochodzi od plemienia Indian Tupinamba. Ten północnoamerykański gatunek uprawiany jest w Polsce już od 1730 roku, a najbardziej popularny był przed wojną na Śląsku. Francuzi nazywają go ziemną gruszką, a Anglicy jerozolimskim karczochem, ze względu na jego smak.

Delikatnie orzechowa bulwa jest wspaniałym uzupełnieniem diety (również cukrzycowej), wspomaga odporność, urozmaica kuchnię, jest niezastąpiona dla wszystkich dbających o piękną skórę. Gdy tylko pojawił się w zachodniej Europie momentalnie zyskał ogromną popularność i gdyby nie został wyparty przez ziemniak, to być może jedlibyśmy dziś gzik z topinamburem. Odporny nawet na 30 stopniowy mróz, dostępny jest przez całą zimę.

Uwaga! Reklama do czytania

Cud rodzicielstwa

Piękna i mądra książka o istocie życia – rodzicielstwie.

Odwiedź księgarnię Natuli.pl

Topinambur:

  • Zawiera inulinę (stanowi 75% wszystkich węglowodanów w topinamburze) – jeden z najcenniejszych prebiotyków odżywiających florę bakteryjną jelit, przyczyniając się tym samym do budowania naszej odporności. Inulina  rozkłada się cześciowo do fruktozy, która zalecana jest w diecie diabetyków.
  • Posiada bardzo niski indeks glikemiczny.
  • Zawiera ogromne ilości koloidalnej krzemionki, co czyni z topinambura “przyjaciela” kobiet, pielęgnując i odbudowując jędrność skóry, nadając blask i moc włosom oraz paznokciom. Wspomaga leczenie chorób płuc, wspaniele koi napady suchego i męczącego kaszlu. Wspiera także układ sercowo-naczyniowy i kostno-stawowy dzięki zdolności regeneracji tkanek.
  • Posiada dwa razy więcej witaminy C i B1 niż w ziemniak.
  • Pokrywa dzienne zapotrzebowanie na żelazo u dzieci (wystarczy kilka bulw).
  • Jest bogaty w potas, wymiernie wpływając na wyrównanie gospodarki elektrolitowej, obniżając ciśnienie oraz wspierając pamięć i koncentrację.

Porada kulinarna

Zaraz po obraniu zanurz topinambur na 5 minut w zimnej zakwaszonej wodzie (litr wody i sok z połówki cytryny), ponieważ bulwy szybko ciemnieją ze względu na dużą zawartość żelaza. Po osuszeniu można je dusić, gotować, zapiekać.

Mimo, że topinambur porównuje się często do ziemniaka, gotuje się go zdecydowanie krócej.

Można go jeść:

  • na surowo jako składnik surówek np. z jabłkiem, orzechami i miodem;
  • duszonego z warzywami;
  • gotowanego w wodzie jako zamiennik ziemniaka;
  • jako składnik musów zimowych – jabłkowych i gruszowych;
  • pieczonego z ziołami w piekarniku lub w ognisku;
  • plasterek wkrojony do herbaty (lepszy niz cytryna).

Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka

Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie. 
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

Kremowa zupa z topinambura

Składniki:

  • ¾ kg topinambura;
  • ½ selera;
  • 1 pietruszka;
  • oliwa z oliwek;
  • pestki dyni;
  • sok z połowy cytryny;
  • słodka śmietana (opcjonalnie);
  • kurkuma, suszony lubczyk, suszona natka pietruszki, mielona kolendra, słodka papryka, sól morska, pieprz, liść laurowy.

Do litra zimnej wody wciskamy sok z cytryny. Nożykiem usuwamy z bulwy wystające małe cześć korzeni (ułatwia to późniejsze obieranie). Obieramy topinambur i zanurzamy w zakwaszonej wodzie na kilka minut. Obrieramy seler i pietruszkę , kroimy na talarki. Rozgrzewamy w garnku kilka łyżek wody – kiedy się zagotuje dodać 2 łyżki oliwy. Wrzucamy ½ łyżeczki kurkumy, mieszamy i podgrzewamy do 1 min. Następnie dodajemy pokrojone warzywa (dusić na małym ogniu). W międzyczasie kroimy topinambur. Dusimy wszystko kilka minut, następnie zalewamy dwoma litrami wrzątku i przyprawiamy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 min. Zupę zmiksujemy, wcześniej wyjmując liść laurowy. Podawać z prażonymi pestkami dyni i odrobiną śmietany.

Pieczony topinambur z ziołami

Składniki:

  • 1 kg topinamburu;
  • 30-40 ml oliwy z oliwek;
  • sól morska, czarnuszka, tymianek;
  • sezam.

Obrany i zakwaszony topinambur suszymy na ściereczce. W młynku do kawy mielimy ½ łyżeczki soli z kilkoma ziarenkami czarnuszki. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek z tymiankiem i zmieloną solą. Każdą bulwę nacieramy oliwą i układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Zapiekać ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem. Tak pieczony topinambur może stanowić osobną przekąskę lub część dania, zastępując z powodzeniem ziemniaki.

Zimowy mus z jabłek i topinambura

Składniki

  • ½ kg topinambura,
  • 2 duże słodkie jabłka,
  • 1-2 łyżki miodu,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • graść rodzynek.

Uwaga! Reklama do czytania

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik świadomego rodzicielstwa

Karmienie piersią

Twoje mleko to cudowny dar. Naucz się nim dzielić.

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Obrany i zakwaszony topinambur suszymy na ściereczce. Bulwy i jabłka kroimy na małe kawałki. Na dno garnka wlewamy ok. 2 cm wody, wrzucamy topinambur i prużymy pod przykryciem ok. 15 min, aż całkowicie zmięknie, następnie na wierzch dodajemy pokrojone jabłka i cynamon. Dusić jeszcze ok. 5 min. Całość miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mus można poprzekładać do małych słoiczków i pasteryzować. Idealnie nadaje się jako dodatek do owsianki, kaszy jaglanej, gofrów czy jako nadzienie do babeczek.

Foto: flikr.com/wheatfields

Autor/ka: Maria Hirowska

Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunkach ogrodnictwo i dietetyka. Na co dzień Product Manager w Folwarku Wąsowo - producenta ekologicznych warzyw i przetworów. Mama 3-letniego Antoshki. Z pasją realizuje swoje pomysły zarówno w kuchni, jak i w życiu. Podążając za tropem małych Antoshkowych stópek nieuchronnie staje przed kolejnymi wyzwaniami kulinarnymi. Ich efekty można podglądać na blogu Antoshkowe Smaczki. Z zamiłowaniem propaguje naturalne żywienie dzieci. Prowadzi warsztaty kulinarne dla rodziców i dzieci, skupia mamy w ramach "Dzieciobrania", organizuje grupowe zakupy produktów ekologicznych. Jedna z moderatorek ogólnopolskiej akcji Zdrowy Przedszkolak. Ciągle szuka nowych wyzwań, a pomysły rodzą się w jej głowie, gdy przemierza miasto na swojej holenderce. Wspiera aktywnie mamy, które próbują sił we własnych biznesach.

12 odpowiedzi na “Topinambur – źródło młodości i zdrowia”

tak topinambur jest smaczny ma wiele walorów odżywczych tylko nikt nie wspomina, że ten prebiotyk odżywiający florę bakteryjną jelit jednocześnie powoduje tworzenie się nadmiernych gazów w żoładku i wkilka godzin po zjedzeniu topinambura nie można poradzić sobie z gazami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gazy świadczą o niewłaściwej florze bakteryjnej w jelitach, więc nad tym trzeba popracować, w szczególności dostarczając bakterii acidofilnych, oraz pożywki dal niech, czyli np. … topinambura.

Topinambur, to nie żaden probiotyk, a jedynie pożywka dla probiotyków. Korzystne bakterie mając więcej pożywienia (inulina) bardziej rozmnażają się w naszym przewodzie pokarmowym, co jest korzystne dla zdrowia. Niestety efektem ubocznym są przepotężne gazy.

Dlatego użyte jest słowo PREbioty, a nie probiotyk. Pierwsze odżywia drugie. :) Gazy można nieco zniwelować poprzez dodatek odpowiednich przypraw – mielonego kminku, hyzopu, mielonej kolendry.

Gotowany w wodzie taki sobie,na parze dużo lepszy-choć słodkawy i dymny smak to kwestia przyzwyczajenia,Surówka super.Gazy potwierdzam-spore.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.