Kategorie
odżywianie naturalne

10 pomysłów na wykorzystanie resztek żywności

Świadome jedzenie to nie tylko zdrowa dieta, ale także dbanie o to, co dzieje się z naszą niewykorzystaną żywnością. Prezentujemy 10 pomysłów na wykorzystanie resztek żywności w kuchni i nie tylko.

1. Obierki

Kryje się w nich masa zdrowia, szkoda więc je wyrzucać. Obierki jabłek możesz mrozić i dodawać do koktajli owocowych bądź zalać wrzątkiem z imbirem i miodem – serwując domownikom jabłkową herbatę. Z obierek z marchwi, pietruszki, selera da się ugotować wywar, który można dodawać do sosów bądź potraktować jako bazę wyjściową do zupy. A obierki ziemniaków? Te szybko czernieją, więc wymagają niemal natychmiastowego wykorzystania. Można je posypać chili, polać oliwą i upiec w piekarniku.
Obierki z pomidorów, kiwi czy brzoskwiń można rozłożyć na pergaminie, wysuszyć w piekarniku i rozetrzeć w moździerzu z oliwą. Proszek nadaje się jako dodatek do ciasta makaronowego, naleśnikowego, ryżu czy placków ziemniaczanych.
Oczywiście obierki można też wykorzystać na domowy kompost. To tani i szybki sposób uzyskania własnego, wartościowego nawozu i pozbycia się odpadów.

2. Warzywa z rosołu

Zamiast je wyrzucać – przygotuj z nich posiłek na kolejny dzień.

Kotlety z warzyw z rosołu

Składniki:

  • 3,5 szklanki warzyw z rosołu, zmielonych w maszynce do mielenia mięsa,
  • 3,5 szklanki ugotowanej i odcedzonej soczewicy,
  • 3,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 3 duże cebule,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka kuminu i 1 łyżka kolendry – uprażone na 1 łyżce oleju,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 szklanka posiekanej natki pietruszki,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • bułka tarta do obtaczania.

Przygotowanie:

Cebulę obierz i zeszklij na oleju. Warzywa z rosołu zmiel w maszynce do mielenia mięsa razem z ugotowaną kaszą jaglaną, ziemniakami, soczewicą i usmażoną cebulą. W moździerzu rozdrobnij przyprawy. Dodaj je do masy warzywnej i wymieszaj z poszatkowaną zieleniną, bułką tartą i mąką ziemniaczaną. Zostaw na 20 minut. Następnie uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej i upiecz w piekarniku (około 30 min w temperaturze 180 C).

JAK DOBRZE, ŻE TO REKLAMA KSIĄŻEK

książki dla rodziców

Cudowna moc octu dla domu, zdrowia i urody

31,15 PLN

Dzięki tej książce oszczędzisz czas, pieniądze, wiele zyskasz Ty, Twój dom, Twoja uroda i zdrowie! A wszystko w zgodzie z naturą – bez sztucznych konserwantów, szkodliwych detergentów i nienaturalnych kosmetyków

3. Woda po gotowaniu cieciorki

Wylewasz wodę po gotowaniu ciecierzycy? Warto ją wykorzystać, bo woda po cieciorce jest źródłem cennego białka i witamin i można z niej wyczarować kulinarne cuda.

Przeczytaj także: 4 sposoby na wykorzystanie wody po ugotowaniu cieciorki.

4. Liście marchewki

Natka młodej marchewki (ale też wielu innych warzyw, jak choćby rzodkiewki) jest jadalna i szkoda, by lądowała w koszu. Tym bardziej, że niewielkim kosztem, można z niej przygotować smaczny posiłek.

Pesto z liści marchewki

Składniki:

  • pęczek młodej marchwi,
  • oliwa extra vergin,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • orzechy włoskie, laskowe bądź pestki dyni,
  • sól,
  • chilli,
  • parmezan.

Przygotowanie:

Liście marchwi umyj, osusz, oderwij grubsze łodygi. Natkę posiekaj, wrzuć do naczynia i zblenduj. Dolej oliwę, dorzuć wyciśnięty czosnek, orzechy, przyprawy i parmezan. Tak przygotowane pesto podawaj z makaronem.

5. Pestka awokado

Duża, twarda, nie bardzo wiadomo, do czego mogłaby się przydać. A jednak to skarbnica zdrowia – posiada właściwości antyoksydacyjne, zawiera ogrom związków fitochemicznych, m.in. flawonidy i proantocyjanidy oraz polifenole, czyli silne przeciwulteniacze, neutralizujące wolne rodniki (pestka z awokado jest jednym z liderów pod względem ilości przeciwutleniaczy w świecie roślin). To również bomba antyoksydacyjna, niewyobrażalne bogactwo błonnika (to jedno z największych źródeł błonnika, jakie znamy) i świetne źródło wielu witamin. Tylko… jak ją ugryźć?
Wystarczy wysuszyć pestkę na słońcu (okres suszenia – 2-3 dni), następnie włożyć do plastikowego woreczka i rozbić za pomocą młotka, po czym wrzucić do blendera (o dużej mocy) i zblendować na proszek. Taki proszek można dodawać do koktajli bądź posypywać nim kanapki.

Czytasz NATULI dzieci są ważne… i słusznie.

Oprócz pisania tekstów, wydajemy książki oraz prowadzimy księgarnię internetową – dla rodziców i dzieci.

6. Skórki od bananów

Skórka od banana jest bogatym źródłem potasu, magnezu, fosforu i wapnia – związków działających zbawiennie na nasze zęby. To dlatego poleca się wewnętrzną częścią skórki masować zęby przez około 2 minuty. To szybki i naturalny sposób na białe zęby.

Jeśli masz ogród, w którym często goszczą mszyce, skórki od bananów możesz potraktować jako ich naturalny odstraszacz. Mszyce nie tolerują bowiem wydzielanych przez rozkładające się skórki gazów. Wystarczy, że potniesz skórkę na małe kawałki i zakopiesz wokół rośliny na głębokości kilku centymetrów.
Innym pomysłem jest wykorzystanie skórek bananowych do czyszczenia liści roślin z kurzu – w tym celu wystarczy przetrzeć je wewnętrzną częścią skórki. Działają też nabłyszczająco!
Ponieważ skórki bananowe są pełne minerałów (zawierają potas, magnez, fosfor, azot i wapń), przygotowany z nich nawóz pobudzi rośliny do wzrostu i kwitnienia. Zakop je w ziemi tuż przed sadzeniem bądź wysuszone zmiel i wymieszaj z ziemią.

7. Pestki dyni

Wiadomo, co się z nimi dzieje, gdy kupujemy całą dynię w sklepie – lądują w koszu na śmieci. Tymczasem warto je ocalić, szczególnie że są one bogatym źródłem witamin z grupy B a także witaminy C, błonnika, wapnia, żelaza, fosforu i magnezu. Dyniowe pestki zwierają dobroczynny olej z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Jak je odzyskać?
Po rozkrojeniu dyni, miąższ razem z pestkami wyjmij za pomocą łyżki i przełóż do dużej miski. Z miąższu wydłub pestki tak, by pozostało go jak najmniej na łupinach. Odzyskane pestki dokładnie opłucz na sitku pod zimną wodą i wytrzyj do sucha. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i susz w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni, przez 30 minut, co jakiś czas uchylając drzwiczki (tak, by wilgoć mogła wydostać się na zewnątrz). Po wystygnięciu zamknij je w słoiku.

JAK DOBRZE, ŻE TO REKLAMA KSIĄŻEK

Nowe alaantkowe BLW
34,71 PLN
Jak zrozumieć małe dziecko
35 PLN
Uśmiechnij się! Siadamy do stołu
26,01 PLN

8. Czerstwy chleb

Świeży chleb jest ciężkostrawny, o czym doskonale wiedziały nasze babki. To dlatego w czasach ich młodości chleb jadło się nie tuż po wyjęciu z pieca, ale po kilku dniach. Dziś coraz częściej kilkudniowy chleb ląduje w koszu. A szkoda, bo jego obróbka nie zajmuje wiele czasu, a takie pieczywo (pod warunkiem, że jest dobrej jakości) może zrobić wiele dobrego dla naszych żołądków.
Najprostszym sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba jest zrobienie z niego grzanek (dodawanych np. do zup) bądź zmielenie na bułkę tartą. Chleb można też moczyć w jajku roztrzepanym z mlekiem, doprawić ulubionymi przyprawami i smażyć na rozgrzanej patelni – ten przepis świetnie znają Francuzi.

9. Skwaśniałe mleko

Jeśli twoje mleko jest prosto od krowy, zrobiło się kwaśne i nie jest gorzkie, możesz wykorzystać je np. do zrobienia domowego twarogu. Poczekaj kilka dni, aż dobrze zsiądzie, następnie podgrzej litr świeżego mleka w rondlu na małym ogniu, dolej zsiadłe mleko i podgrzewaj, aż utworzy się twaróg. Wodę zlej, przepuść przez drobne sitko i twaróg gotowy. Zostaw go do stężenia.

10. Resztki z obiadu

Z gotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu, możesz zrobić kluski, pyzy bądź zapiekankę (wystarczy, że posypiesz je serem i włożysz do piekarnika). Takie ziemniaki nadają się także na krokiety ziemniaczane (zmieszaj je z jajkiem, obtocz w bułce tartej i usmaż).
Resztki sosu możesz przechowywać w lodówce i dodawać do zup lub innych potraw. Resztki kaszy lub ryżu wykorzystaj do zrobienia kotletów warzywnych. Kotlety “z wczoraj” zapakuj w bento, jako drugie śniadanie.

Foto: flikr.com/carbonnyc

NATULI dzieci są ważne

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *